Londonski derbi za čelo tabele: Totenhem ne voli Stamford bridž, Žoze ne voli Lamparda, Čelsi ne voli Kejna

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.11.20. | 11:38

Sparsi samo jednom slavili na gostovanju Plavcima u poslednje 34 utakmice

Sezona nije idealno počela za londonske rivale Čelsi i Totenhem. Posle pet rundi oba tima imala su po osam od mogućih 15 bodova, ali su od tada uhvatili zamajac i ne zaustavljaju se. Zato će današnji londonski derbi na Stamford Bridžu (17.30) imati posebnu težinu, jer onaj koji pobedi preskače Liverpul i ide na čelo tabele.

Plavci i Pevci su se iskristalisali kao najozbiljniji izazivači Liverpula za tron. Takav se utisak stiče posle, otprilike, četvrtine premijerligaške sezone. Mančester Junajted i Mančester Siti su zaostali u ranoj fazi, dok su pomenuti londonski rivali već u ozbiljnim serijama nepobedivosti – Čelsi je neporažen sedam utakmica u nizu, Totenhem jednu više.

Izabrane vesti

Međutim, ako Sparsi ne vole neki engleski stadion, onda je to svakako Stamford bridž. To je Totenhemov poligon za ispuštanje bodova jer je samo jednom trijumfovao na poslednja 34 meča! Između 11 remija i 22 poraza, jedina pobeda ušunjala se u aprilu 2018. godine. Uz to, Totenhem je samo jednom sačuvao mrežu u poslednjih 17 gostovanja Čelsiju. Svetla tačka je ipak ova sezona u kojoj je sastav Žozea Murinja pobedio na sva četiri premijerligaška gostovanja. Ako danas produži maksimalan učinak ući će u društvo četiri tima kojima je polazilo za rukom da trijumfuju na prvih pet gostovanja u sezoni (Njukasl 1994/95, Čarlton 2005/06, Čelsi 2008/09, Mančester siti 2017/18).

Pečat na šampionske aspiracije Pevci su udarili prošlonedeljnim trijumfom nad Mančester Sitijem, posle golova Hjong min Sona i Đovanija Lo Selsa. Od sramotnog remija sa Vest Hemom sredinom oktobra, Totenhem nije ispustio bod u ligi. Vezao je četiri pobede i zaseo na čelo, ali ga u narednom periodu iščekuju ključne bitke koje će sigurno da determinišu dalji tok sezone. Pred Kejnom i drugovima su četiri utakmice do Božića, a među njima dvoboji sa Arsenalom, Liverpulom i Lesterom. Sa druge strane, Čelsi je naštelovao sprave posle trzaja u ranoj fazi, postigavši 16 golova u poslednjih šest kola i deleći lekcije prethodnih sedmica. Tradicija je na strani Plavaca, koji su slavili na tri protekla prvenstvena susreta, mada su Pevci posle jedanaesteraca bili uspešniji krajem septembra u Liga kupu.

Čelsijeve napadače može da raduje činjenica da će Tobi Aldervereld zbog prošlonedeljne povrede protiv Mančester Sitija propustiti gradski derbi. Zato bismo u startnoj postavi mogli da očekujemo momka koji je stigao iz Svonsija u smiraj prelaznog roka, Džoa Rodona (zamenio Alderverelda protiv Sitija). Ostale alternative za Belgijanca su još Davinson Sančez i Džapet Tanganga, momci koji su činili štoperski tandem pre četiri dana protiv Ludogoreca u Ligi Evrope (4:0).

Lampard nema kadrovskih problema, na klupu se posle izostanaka vraćaju Kaj Haverc i Kristijan Pulišić, ali ogroman izazov i za kompletnu odbranu Plavaca predstavljaće najproduktivniji fudbaler Premijer lige Hari Kejn – sa sedam golova i devet asistencija, učestvuje u pogocima svog tima u proseku na svakih 50 minuta. U tandemu sa Sonom mogao bi da priredi domaćinu pakleno veče.

Žoze Murinjo je poražen na prethodna dva okršaja sa Frenkom Lampardom, a nikada ranije u karijeri nije tri puta uzastopno gubio od istog trenera ili istog tima. Videćemo da li izabranici engleskog stručnjaka imaju snage da to promene.

Pre i posle derbija runde igraju se još dva vrlo zanimljiva duela. Nedeljni program na Sent Merisu otvaraju ove sezone sjajni Sutempton i u prvenstvu još uvek neubedljivi Mančester Junajted. Ključno za ekipu Ole Gunara Solskjera je da na premijerligaške terene prenese nastupe iz Lige šampiona, a sredinom nedelje protiv Bašakšehira je briljirao najkonstantniji i najbolji fudbaler Crvenih Đavola Bruno Fernandeš. Prethodnih sezona Sveci su ozbiljno mučili mančesterskog velikana - u poslednjih pet mečeva četiri puta je bilo nerešeno uz jedan trijumf junajteda do kojeg je došao tek u 89. minutu. Dakle, domaćin bi i bez Danija Ingsa mogao da napravi ozbiljne probleme timu sa Old Traforda.

Lak posao neće imati ni Arsenal protiv Vulverhemptona u meču kojim će biti okončan nedeljni program (20.15). Napadači Tobdžija su potpuno van forme, naročito Pjer Emerik-Obamejang od kojeg se najviše očekivalo, a o tome svedoči samo devet golova posle isto toliko rundi. Vulvsi imaju identičnu gol razliku 9:10, ali oni su nas navikli na tvrdu igru. Poslednja četiri međusobna duela donela su nam dva remija po 1:1 i po jedan trijumf oba tima.

 PREMIJER LIGA - 10. KOLO

Petak

Kristal Palas - Njukasl 0:2 (0:0)

/Vilson 88, Žoelinton 90/

Subota

Brajton - Liverpul 1:1 (0:0)

/Gros 90+3 penal - Žota 60/

Mančester siti – Barnli 5:0 (3:0)

/Marez 6, 22, 69, Mendi 41, Tores 67/

Everton - Lids 0:1 (0:0)

/Rafinja 79/

Vest Bromvič Albion - Šefild Junajted 1:0 (1:0)

/Galager 13/

Nedelja

15.00: (3,50) Sautempton (3,45) Mančester Junajted (2,10)

17.30: (2,20) Čelsi (3,45) Totenhem (3,25)

20.15: (2,15) Arsenal (3,10) Vulverhempton (3,25)

Ponedeljak

18.30: (1,55) Lester (4,00) Fulam (6,25)

21.00: (2,40) Vest Hem (3,35) Aston Vila (2,95)

*** kvote su podložne promenama



 

 


tagovi

ČelsiTotenhemŽoze MurinjoFrenk LampardHari Kejn

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara