Kristofer Tomas i Nemanja Nedović (© Privatna arhiva)
Kristofer Tomas i Nemanja Nedović (© Privatna arhiva)

Novi trener Cibone donosi šmek Golden Stejta i klanja se Srbima: Obradović i Maljković su moji heroji

Vreme čitanja: 6min | ned. 06.10.24. | 09:25

Američki trener Kristofer Tomas preuzeo je Cibonu ovog leta, a pred meč sa Partizan Mozzart Betom u 3. kolu ABA lige otkrio je mnoge zanimljivosti iz svoje karijere u intervjuu za Mozzart Sport kao i zbog koga je zavoleo evropsku košarku

Slavna vremena Cibone kada su harali Evropom sa Draženom Petrovićem su sada davna prošlost. Čuveni klub iz Zagreba već više od decenije jedva sastavlja kraj sa krajem. Toliko je bilo crno da se čak pričalo i o gašenju vukova sa Tuškanca, ali stigla je nova energija sa inostranom upravom, ali i novim trenerom - prvi put u svojoj 78 godina dugoj istoriji Cibone, tim sa klupe predvodi američki trener koji ima i ulogu sportskog direktora. U pitanju je Kristofer Tomas (44) zavidne biografije u kojoj stoji da je radio u Golden Stejtu, Torontu, Juti, ali kako kaže u razgovoru za Mozzart Sport, glavnu inspiraciju pronalazi u evropskoj košarci od trenera kao što su Boža Maljković i Željko Obradović.

Povod našeg razgovora bio je baš njegov današnji okršaj sa Obradovićem i Partizan Mozzart Betom u Beogradskoj areni (18.30) u 3. kolu regionalnog takmičenja, ali i da se upoznamo sa likom i delom novog trenera u ABA okvirima. Sa jasno harizmom u glasu pričao je o evrpskoj košarci i svojoj odluci da dođe u naš region.

Izabrane vesti

"Meni je evropska košarka najbolji sport na svetu, a moji heroji su Željko Obradović i Boža Maljković. Sa gospodinom Maljkovićem sam radio u reprezentaciji Slovenije i to su prelepe upomene i velika stvar za moju karijeru", odmah kreće Tomas sa odgovorima koji izmamljuju osmeh na licu.

Malo šta smo dalje morali da pitamo... razgovor je tekao glatko zbog čoveka svesnog gde je došao.

"Sve je počelo još pre mnogo godina. Sa ocem sam bio u Indijanapolisu 2002. godine i na licu mesta sam gledao te legendarne utakmice Jugoslavije. Sve to me je oduševilo, posle toga sam odgledao ESPN dokumentarac o Divcu i Draženu gde sam se upoznao sa istorijom Cibone. Sve to me je privuklo da dođem ovde i budem deo te priče. Moram da kažem da mi je velika čast što imam priliku da radim ovde, sa ovim momcima i klubom kao što je Cibona koja ima veliku istoriju".

Svestan je i da ga čeka stravično težak posao na klupi kluba iz Zagreba,

"Kao što svi znaju, u Ciboni je teško, ali sam osetio potrebnu da porognem. Da donesem neki novi stil, ono što je pozitivno u NBA ligi da pokušam da umiksujem u ono što je karakteristično za Evropu. Osećam se blagoslovenim što imam priliku da radim sa ovim momcima koji svaki dan nareduju, a to i ja radim sa njima. Svi zajedno imamo cilj da podignemo ovu organizaciju na veće lestvice".

Kako sam ističe, pogled diže ka Beogradu gde smatra da je postavljen standard.

"Partizan i Crvena zvezda su dva kluba koja su podigla lestvicu. Što se tiče organizacije, igrača, budžeta, generalno svega. Zato i igraju Evroligu. Oni su ti kojima težimo, da budemo klub na njihovom nivou, ako ne po budžetu, onda po profesionalizmu i zalaganju".

Posebno se osvrće na današnji duel sa Partizanom.

"Dolazimo izuzetno oslabljeni jer imamo velikih zdrastvenih problema. Bićemo praktično bez centra, igraćemo i sa nekim igračima iz juniorskog sastava, ali takođe dolazimo da se borimo. Nikada ništa u životu nije idealno, ali niko ne može da nam oduzme pravo da se nadmećemo sa velikim timom kao što je Partizan".

S obzirom da je pomenuo budžete, konstatujemo da su čelnici večitih rivala iz Beograda otkrili da raspolažu budžetima preko 20.000.000 evra.

"Ha-ha-ha-ha. Mislim da su svi svesni da mi nemamo takav budžet. Niko nije izgradio Rim za jedan dan. Ovo će biti težak proces u kojem će biti mnogo padova i uspona. Moramo da budemo spremni na to i da radimo iz dana u dan. U toj filozofiji leži uspeh i to želim da radimo. Iz dana u dan pokušamo da uradimo nešto pozitivno. Ne tražimo igrače sa velikim ugovorima, već igrače koji mogu da donesu veliku vrednost. Nekada igrač od 100.000 dolara može da donese nekoj ekipi veću vrednost od igrača koji ima ugovor od 1.000.000 dolara".

Kao mlad trener ističe da ga je pored rada u Golden Stejtu oblikovala reprezentacija Jugoslavije i to ona stara.

"Mnogi nisu svesni da sam ja godinama sakupljao kasete, CD-ove, klipove po internetu tih starih utakmica Jugoslavije kada su igrali Divac, Dražen, Kukoč, kasnije sam gledao kako je Željko Obradović vodio ekipe. Obožavao sam taj stil gde je svaki igrač uključen u napad, gde se lopta uvek kreće, to svaki trener želi da vidi bez obzira da li se radi o NBA ligi ili bilo kojoj drugoj ligi".

Jedan igrač se posebno ističe iz te ere košarke.

"Dražen Petrović je za mene nešto... Ne znam ni šta bih tačno rekao, ali njegov nadimak, Mocart košarke! To možda savrešeno objašnjava kakav je bio kao igrač. Verovatno i najbolji nadimak u istoriji sporta uz Er Džordana".

Red je bio da temu razgovora prebacimo na NBA gde je Kristofer radio sa ozbiljnim NBA imenima kao što su Stef Kari, Derik Rouz...

"Tri najlepše godine u karijeri sam proveo u Golden Stejtu u sistemu trenera Marka Džeksona. Tada to nije bio tim koji je osvajao titule, mi smo postavili temelje, naravno sve je bilo lakše kada imate igrače kao što su Stef Kari, Klej Tompson i Drejmond Grin, ali to su bili počeci sistema koji je kasnije postao ono što je postao. Nešto slično želim da uradim u Ciboni, da im ukažem kako su to radili ti momci i da takvim radom možemo da postignemo mnogo toga lepog i ovde u Zagrebu sa klubom koji zaslužuje da se vrati na staze slave".

Ima i primer da se nešto tako već dešava u Ciboni.

"U timu imam momke koji me oduševljavaju radnom etikom. Krešimir Radović je spreman da krvari za Cibonu, onda imam Pitera Džoka - vanserijskog šutera. Posle utakmica u kojima igra preko 30 minuta, on odlazi u teretanu da radi još sat vremena. O takvim stvarima pričam".

Vraćamo ga na period u NBA ligi gde je sarađivao sa dva srpska internacionalca koje će ponovo sresti ove sezone u ABA ligi.

"Hvala vam što ste me podsetili na Ognjena Kuzmića i Nemanju Nedovića. Dva sjajna momka, vidim da je Nemanja postao izvanredan evroligaški igrač. Gledao sam utakmicu u Partizu i kako je odigrao. Obojica su imala svoju ulogu u tim timovima Golden Stejta. Želeli smo raznovrsnost tada i igrače koji bi doneli drugačiju perspektivu. Neda i Kuz su baš to i uradili i na tome su im svi u Voriorsima bili zahvalni".

Otkriva da je sarađivao i sa jednim igračem u Partizana.

"Kada sam bio u Torontu, radio sam u stručnom štabu ekipe u Dž ligi gde je bio i Isak Bonga. Sećam se njegovom koša za pobedu. Sjajno je što ćemo se večeras ponovo videti kao rivali. To su stvari koje ovaj posao donosi i na koji sam zahvalan".

Koliko prati tokove košarke vidi se i po stavu da je potrebno još više evropskih igrača u NBA ligi gde trenutno glavnu reč vode Nikola Jokić, Luka Dončić i Janis Adetokunbo.

"Mislim da bismo mogli da pričamo dva sata o tome šta evropska košarka donosi i koje igrače volim da pratim, ali da istaknem jednog momka koga obožavam. Serhio Ljulj. Da je on u svojim najboljim godinama došao u NBA, napravio bi čudo".

Za kraj ističe.

"Nisam došao u Cibonu da napravim revoluciju u košarci i izmislim nešto potpuno novo. Kao što sam istakao, tu sam da implementiram neke dobre stvari iz NBA lige, taj šmek Golden Stejta i sistema koji nas je krasio i da ga iskoristim da istaknem sve dobre stvari koje ima evropska košarka", završava Tomas razgovor za na portal.

ABA liga

3. kolo

Subota

Dubai - Mega 80:83

/Tejlor 14 - Kondić 16/

Mornar - Cedevita 82:92

/Dženkins 25 - Robinson 14/

Igokea - Budućnost 71:75

/Karter 19 - Rajt 14/

Krka - Spartak

Nedelja

12.00 (1,35) FMP (16,00) Borac Mozzart (3,00)

17.00 (11,00) Split (27,00) Crvena zvezda (1.05)

18.30 (1,90) Partizan Mozzart Bet (hendikep -30,5) Cibona (1,90)

Ponedeljak

19.00 SC Derbi - Zadar



tagovi

Kristofer TomasCibonaKK PartizanŽeljko ObradovićGolden Stejt VoriorsStef KariNemanja Nedović

Obaveštavaj me

KK Partizan Mozzart Bet
NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara