©Reuters
©Reuters

Jednog senegalskog napadača već su žigosali, drugi stigao za 20.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | sre. 03.07.24. | 14:56

Potpis Ilimana Endijajea za Everton podsetio na slučaj Umara Nijasa

Romelu Lukaku je tresao mreže nemilice, a napad su dopunjavali Kevin Miraljas i Đerar Deulofeu. Nije se u takvoj konkurenciji snašao Umar Nijas, Senegalac kog su Karamele kupile za 18.000.000 evra od moskovske Lokomotive proveo je mukotpnih godinu dana na Gudison Parku, a u finišu mandata doživeo je i pravo žigosanje, do mere da mu je zbog golgeterske neefikansoti odutet ormarić sa ličnim stvarima i da je odstranjen iz prvog tima, pa je u poslednjim mesecima trenirao sa ekipom do 23 godine.

Nije od tada Everton imao napadača iz Senegala, a sada će sreću okušati sa brzonogim Ilimanom Endijajeom. Član Lavova Terange prešao je iz Marseja u redove Premijerligaša za interesantno istu cifru kao Umar Nijas 2016, ali će velikanu s Velodroma pripasti i 2.000.000 potencijalnih bonusa, pa bi čitav posao mogao da naraste na 20.000.000 evra. Ugovor je potpisan do leta 2029. godine.

Izabrane vesti

Endijajeov fudbalski put bio je izuzetno zanimljiv, uzimajući u obzir da je iako rođen u Ruanu (Francuska) otišao da igra fudbal u zemlju roditelja, u Senegal, gde je nastupao za Dakar Sakr Ker. Posle dve godine provedene u Senegalu usledila je selidba u engleskog niželigaša Boreham Vud, a pravi proboj na veću scenu otpečeo je dolaskom u Šefild Junajted. Pretprošle sezone odigrao je važnu ulogu (14 golova i 11 asistencija) u promociji kluba sa Bramal Lejna u Premijer ligu i iskoristio povredu Sadija Manea da dobije značajnu minutažu na Mundijalu u Kataru.

Imao je Endijaje dečački san da zaigra u Marseju, a to mu se obistinilo prošlog leta kada je prešao na Velodrom za 17.000.000 evra. Učinak od samo četiri gola na 46 utakmica u svim takmičenjima nije impresionirao, ali je očigledno Evertonu to bilo dovoljno da zavuče ruku u džep i izdvoji pozamašnu cifru. Ipak je Endijajeu donekle opravdanje i činjenica da je igrao u klubu gde je atmosfera bila među najturbulentnijima u Evropi i da je Olimpik tokom nje promenio čak četiri trenera.

Iliman je postao drugo pojačanje Evertona u prelaznom roku, pošto je prethodno stigao 21-godišnji vezista Tim Iroegbunam iz Aston Vile za obeštećenje od oko 11.000.000 evra.


tagovi

EvertonUmar NijaseIliman EndijajLetnji prelazni rok 2024Transferi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara