Fudbaleri PSV-a (©Reuters)
Fudbaleri PSV-a (©Reuters)

Fajenord, AZ i PSV jure Ajaks

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.11.20. | 12:08

Tri favorita danas u Erediviziji

Ajaks se nije sapleo u Emenu - ako je i bilo nekog ko je verovao u suprotno - pa je pritisak sada na najbližim pratiocima i kandidatima za najviši plasman. Fajenord, AZ i PSV danas biju svoje bitke, i nadaju se nastavku pozitivnih rezultata.

Jedan od najzanimljivijih sukoba u ovonedeljnoj akciji Eredivizije odvijaće se u Roterdamu, gde Fajenord dočekuje Utreht. Domaći imaju najviše ambicije za ovu sezonu, ciljaju i titulu i do sada su solidno obavili posao prateći Ajaks. Ponos juga je trećeplasiran i tu je, u retrovizoru Kopljanika, ali njegov predstojeći protivnik je u prošlosti mnogo puta pokazao sposobnost da izazove nerede protiv timova najvišeg nivo.

Izabrane vesti

Ova dva tima imaju dugu istoriju što se tiče međusobnih mečeva. U prošlosti je bilo ukupno 57 utakmica, a statistika uveliko ide u pravcu Fajenorda. Ekipa iz Roterdama je pobedila u 34 navrata, dok je od ovog protivnika izgubila samo u osam okršaja. Utreht je u 30 nastupa na De Kajpu primio 65 golova.

Fajenord se skoro vratio sa dugog putovanja u Rusiju, gde se u četvrtak uveče suočio sa moskovskim CSKA u Ligi Evrope. Ostvareni rezultat je zadovoljavajuć, jer je jedan bod iz Moskve omogućio četi Dika Advokta da ostane na 2. mestu u Grupi K, tako da je plasman u plej-of vrlo realan.

Što se tiče domaće kampanje, Advokat je zadovoljan dosadašnjim postignutim stvarima. Ekipa do sada ima šest pobeda i tri remija. Zanimljivo je da su crveno-crni na gostovanjima nastupali mnogo bolje nego na svom stadionu. Još jednom, Berhujs se ponaša kao mašina za postizanje golova, upisavši devet pogodaka u devet nastupa u ligi.

Najnovija forma Utrehta izgleda užasno, sadrži poraze od Heraklesa (1:4) i Ajaksa (0:3). Nisu uspeli gosti da prekinu lošu seriju prošlog vikenda ni protiv Zvolea, tako da su šanse da pobegnu iz Rotterdama sa bodom ili tri, male.

Posle starta nove sezone sa pet uzastopnih remija, AZ Alkmar je na dobrom putu oporavka. Trenutno je u usijanom nizu nakon tri pobede zaredom protiv RKC-a, Herenvena i Emena. Postavlja se pitanje može li AZ ove nedelje da dođe do četiri u nizu protiv Heraklesa na strani?

Domaćini se nadaju da će završiti negativan niz od dva poraza od VVV-a i Ajaksa, tako da ćemo videti dve vrlo motivisane strane.

Navijači Heraklesa sigurno se osećaju depresivno nakon što pogledaju statistiku za prethodne utakmice protiv Alkmara. Njihov tim je poražen u 25 navrata od ukupno 33 utakmice, dok je pobedio u samo pet susreta.

Još jednom, Heraklova najveća slabost je osvajanje bodova u gostima. Ovaj tim je dosad na pet gostujućih susreta izgubio četiri puta i sakupio samo jedan bod. Njihova gol razlika 3:16 govori gotovo sve. Situacija je ipak mnogo bolja što se tiče domaćih predstava - dve pobede, remi i poraz.

Herakles je vrlo nepredvidljiv. Jedne nedelje ga vidite kako pobeđuje Utreht, a zatim izgubi od RKC-a, jednog od najslabijih timova. AZ Alkmar je došao do ritma, postigavši veliki napredak ka vrhu. Teško da će se ovde zaustaviti.

Za kraj, jedan od najpopularnijih timova u Holandiji, PSV Ajndhoven izveo je čudesan povratak u četvrtak uveče u Ligi Evrope. Primili su Filipsovci dva gola protiv PAOK-a vrlo rano u meču, ali su uspeli da postignu tri gola između 20. i 50. minuta i tako su obezbedili tri super važna boda. Da li mogu da nastave u istom ritmu na domaćoj sceni uveče protiv Sparte iz Roterdama?

PSV je pobedio u 13 od poslednjih 14 domaćih utakmica protiv Sparte. Ukupna statistika takođe ide u njegovu korist, pošto je do sada pobedio u 25 od 35 dvoboja, a u proseku Filipsovci postižu skoro tri pogotka gola protiv rivala iz Roterdama na svom stadionu.

Rodžer Šmit imenovan je za glavnog trenera PSV-a u julu ove godine i do sada su njegovi rezultati više nego solidni. Ovaj tim prošle sezone nije mogao da se takmiči sa Ajaksom i AZ-om za titulu, što ovog puta nije slučaj. PSV do sada ima šest pobeda, dva remija i poraz, i postigao je 20 golova u devet mečeva. Rekord kod kuće je do sada maksimalan, pošto su pobeđeni Emen, Fortuna Sitard, Den Hag i Viljem II. Donijel Malen ponovo predvodi napad sa ukupno pet golova.

EREDIVIZIJA - 10. KOLO

Petak

Tvente – RKC 0:2 (0:2)

/Ngonge 22, Stokers 30/

Subota

Emen – Ajaks 0:5 (0:3)

/Klasen 20, Labjad 29, Traore 38, Enkelenkamp 69, Promes 82/

Den Hag - Herenven 1:1 (1:1)

/Filip 13 - Verman 16/

VVV Venlo - Zvole 2:2 (1:1)

/Arijas 21, Jakumakis 78 - Ferai 36, Van Dujnen 69/

Nedelja

Vitese - Fortuna Sitard u toku

14.30: (1,80) Fajenord (3,70) Utreht (4,40)

14.30: (2,05) Groningen (3,40) Viljem II (3,70)

16.45: (4,60) Herakles (3,80) AZ Alkmar (1,75)

20.00: (1,27) PSV (6,00) Sparta Roterdam (10,0)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaPSV AjndhovenFajenordAZ AlkmarHolandija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara