Buongiorno Italia: Sumrak rimskih i uzlet milanskih klubova

Vreme čitanja: 7min | pon. 30.11.20. | 12:43

Naravno, dosta toga posvećenog oproštaju Napolitanaca od Maradone

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Milanov beg na tabeli i lavina emocija na meču Napoli - Roma, nekoliko dana nakon odlaska s ovog sveta Dijega Armanda Maradone, glavne su teme u italijanskoj sportskoj štampi.

Izabrane vesti

Osim fantastičnog period Rosonera ističe se i buđenje Intera, koji je izbio na drugo mesto i krah rimskih klubova koji su doživeli teške poraze od Napolija i Udinezea. Piše se i o problemima Juventusa i Paula Dibale koji ne uspeva da izađe iz “tunela” u kome se našao posle preležanog kovida-19.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Najčitaniji sportski dnevnik u Evropi posvećuje danas najveću pažnju Milanu, koji nije samo pobegao na pet bodova prednosti svojim najbližim pratiocima, već je dostigao i nekoliko indikativnih rekorda koji svedoče o sjajnom momentu Rosonera. Milan nikada nije imao 23 boda posle devet kola od kada se za pobedu dodeljuju tri poena i nije nikada vezao 29 utakmica na kojima je postigao barem jedan gol.

“Milan daj mi +5”, aludira se na činjenicu da su drugoplasirani Sasuolo i Inter na pet bodova razdaljine u odnosu na lidera na tabeli. “Romanjoli i Kesi, veliki Điđo (koji želi da ostane u Milanu): Fjorenini nije bilo spasa, ovo je najbolji start Milana u eri tri boda za pobedu”, stoji u podnaslovu. Gazeta slikovito prikazuje i videopoziv Kesija i Tonalija treneru Pioliju (i juče je dirigovao timom na daljinu iz svog stana pošto je i dalje pozitivan na koronavirus): ”Halo treneru? U begu smo” .

U redakcijskom komentaru pod naslovom “Snaga ekipe se vidi i bez Ibrahimovića”, se ističe da aktuelni sastav Rosonera može da dogura daleko i bez svog najpoznatijeg igrača. Naravno, bolje je da je Ibrahimović na raspolaganju, ali i bez Zlatana Piolijevi momci imaju šta da kažu u ovoj sezoni.

Na unutrašnjim stranama se piše o “zlatnom momentu” Milana i podseća da je prošle godine u ovo doba klub bio u velikoj krizi: “Za godinu dana od dna do vrha. Niko nije poboljšao svoje rezultate u odnosu na prošlu godinu kao Milan”. U članku se podseća da je Pioli napravio bolji start i od Ančelotija, dosadašnjeg nosioca rekorda. Pored Ibrahimovića, Donarume, Romanjolija i Čalhanoglua veliki deo zasluga za berićetan period Milana nose Kesi, Kalabrija i Salemakers.

O novoj atmosferi u Milanelu, navodi Gazeta, svedoči i eksplicitna želja Điđa Donarume da ostane u Milanu i pored toga što mu ističe ugovor sledećeg leta i u januaru bi praktično mogao da se dogovori sa drugim klubom za transfer bez evra obeštećenja Milanu.

Superderbi: Inter je drugi. Milanski klubovi ispred svih, čekalo se devet godina”, podseća Gazeta da su Rosoneri i Nerazuri zauzimali dva vodeće poslednji put u 2011. godini.

Ljudi za preokret: Handanović, Lautaro, Lukaku i Vidal. Inter kreće u lov sa liderima i Konteovim idejama”, naslov je priča u kojoj se kaže da su igrači Intera posle poraza od Real Madrida napravili pakt da promene kurs ove sezone, kako u Evropi tako i u Seriji A. Vidal se već nametnuo kao vođa u svlačionici, tvrdi Gazeta, Lautaro Martinez je sazreo poprilično poslednjih meseci, Lukaku je garancija, Handanović se vraća u staru formu. Kvalitativan skok obezbeđuju Milan Škrinjar koji je izgleda, konačno, naučio da igru u trojnoj defanzivnoj liniji, a Aleksis Sančez je postao 12. pouzdani igrač, odnosno prva rezerva koja uskače kad god zatreba, od prvog minuta ili u drugom poluvremenu.

MaraInsinje”, spojila je Gazeta ime nedavno preminulog argentinskog asa i kapitena Napolija, jer je Insinje postigao gol u stilu Maradone i naravno posvetio ga je najboljem fudbaleru sveta svih vremena. “U ime Dijega. Napoli se razgoropadio i pokerom potopio Romu”, piše milanski dnevnik da smo sinoć videli jedno od najboljih izdanja Napolija u ovoj sezoni. “Superiornost Napolija je bila toliko evidenta da Đalorosima nije preostalo ništa drugo nego da nemo posmatraju šou”, zaključuje Gazeta.

Dibala, kako se i zašto izgubio”, pokušava milanski dnevnik da odgonetne enigmu šta se dogodilo sa fudbalerom koji je proglašen za najboljeg igrača Serije A u prošloj sezoni. U analizi se kaže da Dibala ne uspeva da uđe u formu, da mu nedostaje samopouzdanja, a da se ne sve to nakalemila i nova uloga u timu sa povratkom Morate. Po Gazeti, Dibala bi morao da napravi rez i da igra više kao napadač, a manje kao ofanzivni plejmejker. Argentincu, po Gazeti, nedostaje i jedan odlučujući gol na nekom meču koji bi mu ulio veru i samopouzdanje.

CORRIERE DELLO SPORT

Pobedio je Maradona”, otvara današnje izdanje Korijere sa ubedljivom pobedom Napolija nad Romom uz konstataciju da je “poker” Azura nosio znak “Pibe de oro”. “Na stadionu koji će biti nazvan po Maradoni, igrači Napolija u dresovima sa bojama argentinske reprezentacije pregazili Romu. Đalorosi se nisu videli na terenu tako da je prvi poraz u sezoni bio neizbežan”, konstatuje Korijere.

Trijumf posvećen gradu i Dijegu”, naslov je uz fotografiju Insinjea koji je svoj gol posvetio Maradoni pokazujući njegov dres. Na strani dva i tri dominira naslov “Dijego obasjao Napoli, a Roma se raspala u paramparčad”. U izveštaju se sa meča kao olakšavajuće okolnosti za Romu uzimjau činjenica da su se Mančini i Veretu povredili u prvom poluvremenu, a da je Džeko juče bio bleda senka samog sebe.

Korijere objavljuje i foto priču o gestu Bruna Kontija koji je pre meča posetio Španske kvartove i položio cveće ispred murala posvećenog Maradoni: ”Na kolenima pred Maradonom”. Gest legende Rome koji se klečeći pomolio dirnuo je duboko navijače Napolija, pa posle decenija navijačkog rata između dve tifozerije u kojima je bilo i mrtvih, čule su se i čitale poruke ljubavi i ljudskosti. Tako da je i to još jedno “čudo” Dijega Armanda Maradone: uspeo je da pomiri i navijače Rome i Napolija.

Uobraženi Lacio”, iskoristio je za naslov Korijere definiciju Simonea Inzagija za nastup njegovog tima protiv Udinezea. U izveštaju se konstatuje da su Nebeskoplavi treći put u ovoj sezoni bili ispod svakog minimuma (prethodno protiv Sampdorije i Atalante). “Tri šamara od Udinezea, neopravdanni black-out”, počinje tako analiza utakmice rimskog kluba. U tekstu se kaže da je Lacio bio bezvoljan, bezidejan, da je izostala reakcija posle svakog primljenog gola, a da se igrači Inzagija nisu prenuli ni kada je Imobile smanjio prednost Frijulanaca. List stavlja deo odgovornosti i na Inzagija i njegov izbor da na sredini terena igraju Kataldi i Parolo, a da na klupi budu Lukaš Lejva i Sergej Milinković Savić.

Odlučio Sorijano, ima Bolonje”, piše se o pobedi tima iz Emilije, ali i o tome da je Skorupski konačno, posle 41. meča, uspeo da sačuva svoju mrežu. “Ova pobeda je veoma važna jer nismo primili gol. Sanjao sam meč na kome nam nisu dali gol. Sorijano je igrač koji vredi mnogo više nego što se misli”, citiraju se reči vidno zadovoljnog Mihajlovića.

TUTTOSPORT

U bekstvu” i “Dovođenje u red”, podelio je centralni deo naslovnice Tutosport na ravne časti između Milana, koji se otisnuo na pet bodova prednosti u odnosu na najbliže pratioce i Juventusa, koji je još jednom pokleknuo na gostovanju, samo jedna pobeda na poslednjih devet utakmica u Seriji A daleko od Torina.

Na unutrašnjim stranama se ističe da Milan više nije iznenađenje i da se sada radi o prvom pravom bekstvu na tabeli. Takođe se navodi da je glavni kvalitete Piolijevog Milana kontinuitet dobrih rezultata i igara koji drugi takmaci u Seriji A, još uvek, nemaju. O pobedničkoj atmosferi u Milanelu govori i izjava Điđa Donarume koji je jasno stavio do znanja svom menadžeru Minu Rajoli da želi da se postigne dogovor sa Maldinijem i Gazidisom, jer ne želi da napusti Milan. Nije prošlo nezapaženo ni prisustvo Zlatana Ibrahimovića koji je pored terene navijao za svoje saigrače kao da je vođa navijača sa južne tribine.

Juve buđenje, samo tako Pirlo može da napravi zaokret”, piše Tutosport da su potrebni rezovi u timu Stare dame i promena mentaliteta pojedinih igrača. S druge strane, smatra list, Pirlo mora da poradi na taktici kako bi Bjankoneri bili manje predvidivi, više maštoviti, brži i nemilosrdniji pred golom protivnika.

Torinski list najavljuje povratak Ronalda u tim protiv Dinama iz Kijeva. Juve je već obezbedio plasman u osminu finala Lige šampiona, ali Bjankoneri žele da osvoje prvo mesto kako bi imali povoljniju poziciju na žrebu. Zato je neophodno da pobede Ukrajince i zatim Barselonu na Kamp Nou.

Kedira baš nikako?”, pita se Tutosport da li je Juve u pravu kada insistira na tome da za Nemca nema više mesta u Pirlovom timu. U analizi se zapaža da profil igrača koji traži Juventus odgovara gotovo perfektno karakteristikama Kedire, ali Juve tvrdoglavo insistira na raskidu ugovora.

Diego, kakva noć na tvom stadionu”, naslov je ispod zaglavlja Tutosporta. U izveštaju se prenosi da je i bez publike bilo veoma dirljivo na San Paolu koji će za koji dan promeniti ime u Dijego Armando Maradona.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno ItaliaSerija AItalijaInterac milanJuventusRomaLacio

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara