Davis Bertans (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)
Davis Bertans (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)

Bertans za Mozzart Sport: Nije bilo za mene da se vratim u Partizan samo na godinu dana

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.10.24. | 08:00

“Gledam ovu ekipu Mege... Setim se odmah kada smo bili u Partizanu, mladi i igrali svih 40 minuta na 150 odsto. Zato i jeste bilo vrlo teško protiv njih“, sa dozom sete kaže letonski as

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Abu Dabija i Dubaija)

Posle gotovo filmskog raspleta košarkaši Mege savladali su Dubai u Koka Kola Areni i zadržali savršen učinak u Jadranskoj ligi. Za novajliju sa Bliskog istoka učinak 2-1 je zadovoljavajući, ali se u glasu Davisa Bertansa osetila žal što nije ostvarena još jedna pobeda kojom bi se dao dodatni impuls pred nastavak sezone.

Izabrane vesti

Vratio se Letonac na teren posle kraće pauze zbog povrede, ali je očigledno da mu nedostaje rutine i takmičarskog ritma. Iz igre je šutirao tek 1/9, od čega je osam puta ispalio za tri, a u izostanku Nejta Mejsona nedostajali su Bertansovi poeni da bi rasplet bio drugačiji...

“Počeli smo drugo poluvreme mnogo loše, a oni su igrali jako do kraja. Nije važno koji je rezultat, oni igraju maksimalno svih 40 minuta i tu su napravili rezultat, seriju poena kojom su uveli duel u neizvesnu završnicu. A, kada se dođe do toga onda jedan šut odlučuje –dobijaš ili gubiš“, sumira utiske Bertans za Mozzart Sport posle utakmice i dodaje:

“Gledam ovu ekipu... Setim se odmah kada smo bili u Partizanu, mladi i igrali svih 40 minuta na 150 odsto. Zato i jeste bilo vrlo teško protiv Mege“.

Dao si dobar šlagvort za sledeće pitanje. Koliko te ova Megina ekipa podseća na vreme kada si ti ’rastao’ u Partizanu? Nije Evroliga, ali Mega sa najstarijim igračem od 23 godine definitivno pokazuje ne samo ozbiljan talenat, već i kvalitet, uz to naravno želju i glad...

“Neki od ovih momaka definitivno će igrati NBA ili Evroligu u naredne tri-četiri godine. Vrlo su talentovani, zato igraju u Megi, koja je najbolja akademija za razvoj mladih igrača“.

Kako ti je u Dubaiju, kako se osećaš posle izlaska iz povrede?

“Polako hvatam ritam. Ovo je prva nedelja u kojoj sam trenirao punim intenzitetom. Imao sam malu povredu koju sam zaradio protiv Zvezde, zato nisam igrao u Ljubljani. Ovo mi je otprilike kao trening kamp (smeh). Treba mi malo vremena da uđem u ritam i nađem formu. Baš sam dugo trenirao sam, pa mi treba malo da se ’nađem’ u timu i uhvatim ritam“.

Mnoge je iznenadila tvoja odluka da potpišeš baš za Dubai posle odlaska iz NBA lige, svi su te očekivali na staroj adresi – u Partizanu.

“Ovo je veliki projekat za budućnost. Za Dubai je san da igra Evroligu tokom naredne dve-tri godine. Želeo sam da budem tu već u prvoj godini, da zauvek ostane zapisano da je Davis Bertans bio prva ’osmica’ Dubaija. Još sam dobio i ugovor na tri godine, što mi je bilo vrlo važno za porodicu, da ne treba da se selim svake godine“.

Bilo je dosta spekulacija na temu tvog eventualnog povratka među crno-bele, da li je zaista bilo nečeg tokom leta?

“Nisam dobio predlog da idem u Partizan. Možda je bila šansa da idem na jednu sezonu, ali to nije bilo za mene, želeo sam da duže vremena provedem u istom gradu. U NBA ligi sam bio trejdovan četiri puta za dve godine, to je vrlo teško za porodicu. Sada mi je drago da smo svi na jednom mestu, da igram... U Evroligi svaka ekipa ima 15 igrača, toliko je kvaliteta. Jedan Dobrić je protiv nas odigrao samo sedam minuta. Meni je vrlo važno da igram u kontinuitetu do kraja karijere“.

Rekao si da nije bilo lako ni tebi, ni tvojoj porodici da se selite stalno. Kako u takvim periodima karijere i života ostati fokusiran na košarku i naći motivaciju da ideš dalje?

“Volim da igram košarku, to mi pomaže da idem dalje. Takođe, sledeće godine je Evrobasket u Letoniji, želim da budem spreman i to mi je mnogo važno. Ovde imam jednu utakmicu svake nedelje, to znači da mogu cele sezone mnogo da treniram između obaveza. Što više treniraš, to bolje igraš“.

Nikola Jokić je bodrio Megu iz prvih redova. Nije mala stvar verovatno ni za Dubai kao klub da najbolji košarkaš sveta dođe i gleda vašu utakmicu.

“Bez dileme. Naravno, znam da ima jake veze sa Megom, igrao je tamo kada sam ja bio u Partizanu. Sigurno ima dobre veze sa momcima iz Mege, a i Abu Dabi nije daleko od Dubaija. Mnogo je lepo što je bio, što su došli ljudi iz Denvera“.

Zajedno ste pre deset godina hvatali zalet ka zvezdama, Jokić je postao najbolji košarkaš na svetu, višestruki MVP i šampion NBA lige. Kako ti je izgledao ovih godina, kada si ga gledao na parketu?

“On je sada 500 odsto igrača koji je bio u Megi. Verovatno niko nije očekivao da će postati jedan od, ako ne i najbolji košarkaš na svetu“.

Za kraj – vidiš li Dubai u Evroligi u skorijoj budućnosti?

“To ne zavisi od mene, tu sam da igram i pomognem kako i koliko god je moguće, da idemo napred“, završava Bertans.


tagovi

Davis BertansKK DubaiABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara