Slovenaci nakon meča sa Danskom (AFP)
Slovenaci nakon meča sa Danskom (AFP)

Od poniznih, do prkosnih: Srbija ih '22 očvrsnula, sada joj prete kontrom i prekidom

Vreme čitanja: 6min | čet. 20.06.24. | 08:03

Pre dve godine Orlovi umalo uručili otkaz Matjažu Keku, a kako danas izgledaju Slovenci? Pročitajte šta o tome kažu tamošnji novinari

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Nemačke)

Navijačke lekcije Srbiji držali su Slovenci dan uoči najvažnije utakmice na Euru za obe reprezentacije. Na centralnim trgovima Minhena manje od dvadesetak sati do sudara na Alijanc areni teško ste mogli pronaći srpsku trobojku, dok raspevane Slovence niste mogli da zaobiđete.

Izabrane vesti

Igrali su, pevali Šešku, Bijolu i Janži, mahali zastavama i zastavicama, skakali produbljivajući sebi veru u trijumf. I sada apsolutno nema dileme. Slovenaca u Minhenu ima mnogo i biće ih mnogo i na jednom od najlepših evropskih stadiona i u fan zoni, na Marijenplacu, ili nekom drugom kolektivnom gledalištu. I neće biti nijednog koji ne veruje u pobedu protiv na papiru daleko kvalitetnije Srbije. Jer kao što reče jedan slovenački navijač - oni što ne veruju, ostali su u Sloveniji.

Možda će projektvanih dvadesetak, ma i 30.000 srpskih navijača koji se očekuju u prestonici Bavarske, danas nadjačati one kojima je fudbal dugo bio u zapećku, da ne kažemo nebitan, ali svakako podređen pojedinačnim, olimpijskim sportovima. Ali važnije od lekcije iz naprezanja glasnih žica, navijačke brojnosti i raspevanosti, biće one fudbalske, na minhenskoj areni.

Vrednost tima, pojedinačni kvalitet fudbalera, klubovi za koje srpski reprezentativci nastupaju kažu da Piksijevi Orlovi moraju da predaju, a Slovenci da upijaju, pa donose zaključke da su nešto mogli da urade bolje, preciznije i pedantnije. Istorijat međusobnih duela i hemija od koje živi ekipa Matjaža Keka, ipak nagoveštava škakljivo popodne za Dušana Tadića i drugove.

Kako bismo vam približili mogućnosti Slovenije, razgovarali smo sa onima koji državni tim svakodnevno prate - slovenačkim kolegama Rokom Plestenjakom, novinarom portala Siol, te Markom Cirmanom sa RTV Radio Slovenija. Saglasni su u tome šta je jedna od glavnih vrlina reprezentacije.

"Naš karakter. Mi nikada ne poletimo. Fudbal je takav da smo navikli da budemo ponizni, negde dole, skromni... Svi su bolji od nas. Tako je već od rođenja. I sada je došla nova generacija, puno novih igrača koji nešto predstavljaju, odskaču u svetskom fudbalu. E, sada smo morali da promenimo taj naš ponizni karakter. Da uzmemo nešto što imaju naša južna slovenska braća. Taj stav da vredimo. Baš na ovom Euru to je polako počelo da se menja. Od stava da je svaki bod okej, počelo je da se govori da nam je cilj da budemo među 16 najboljih u Evropi", priča Rok, a Marko se nadovezuje.

"Toliko smo ponizni da nam je bilo potrebno čitavo poluvreme protiv Danske da shvatimo da smo mi stvarno na Evropskom prvenstvu. Kada smo se oslobodili grča, postalo je mnogo bolje. U poređenju sa Srbijom, Slovenija je bolji kolektiv, dok su na strani Srbije bolji individualci."

Ima Srbija Dušana Tadića i Vlahovića, ubitačnog Aleksandra Mitrovića, vezni red iz Premijer lige, španske Primere i italijanske Serije A, ali i Slovenija može da se pohvali napadačkim duom koji se sjajno dopunjava. U formaciji 4-4-2 selektora Matjaža Keka, najistureniji su Andraž Šporar i Benjamin Šeško, momak s perspektivom da postane jedna od najboljih devetki Evrope.

Od Srbije se očekuje da bude ta koja diktira igru i češće napada, ali konkretno - kako će Slovenija napasti Srbiju?

"Slovenija je izuzetno dobra u tranziciji. Šeško odlaže loptu prema Šporaru. Šporar ima brzinu. Bilo je potrebno neko vreme da se njih dvojica uklope, da počnu da se razumeju, da klikne među njima. Iz tranzicije smo opasni, ali i iz prekida. Zato što Boštjan Cezar, nekadašnji kapiten, a danas pomoćnik, sa stručnim štabom, mnogo pažnje posvećuje tome. Rade na uigranim kombinacijama, kao i na izgubljenim drugim loptama rivala. Kada se to desi, Šeško već ide napred. Postoje ustaljeni automatizmi u igri", govori Marko, ali zajedno sa Rokom ističe i Šporarovu najveću manu.

"Šporar ima izražen ego, stoga voli da preuzima odgovornost, ali malo mu fali završnica da bi bio još bolji napadač. On sve dobro izgradi, ima odlično kretanje, otvaranje i utrčavanje u prostor, ali imao je dve, tri šanse protiv Danske i to treba spakovati u gol."

Sezona koju je završio sa 18 pogodaka za Red Bul Lajpcig dodatno je učvrstila tezu o 21-godišnjem Šešku kao jednom od najdominantnijih visokoletača u ligama petice.

"Šeško može da dohvati obruč nogom. Vanzemaljac je. Ima strašne fizičke predispozicije. Ibrahimovićevske. Sa 13 godina, kada su ga merili, usaglasili su se da nije bilo takvog igrača koji tako dobro barata sa loptom. Salcburg ga je kupio za oko 2.500.000, 3.000.000 kad je imao 16 godina. Jesi li video gol Šeška protiv Švedske? Najbolji gol u istoriji reprezentacije".

"Tada je još imao normalnu frizuru", uključuje se još jedan slovenački kolega.

Zaista, više puta u minuloj sezoni, top u nozi 195 centimetara visokog golgetera iz mesta Radeče, delovao je zastrašujuće, ništa manje nego skok igra. Ali ako je neko sposoban da se rva sa momkom koji uprkos ogromnom interesovanju velikana i naredne sezone ostaje u Lajpcigu (nedavno potpisao novi ugovor do 2029. godine) jeste Nikola Milenković pun samopouzdanja nakon što je protiv Englekse uhapsio Harija Kejna dozvolivši mu jedan jedini udarac i samo dva kontakta sa loptom u šesnaestercu.

Kažu slovenačke kolege, ako ne bude išlo, ako Slovenija bude jurila rezultat i gol, glavni džokeri su Benjamin Verbič i Žan Vipotnik.

"Romantičari bi voleli da to bude Josip Iličić, ali on je majstor poteza. Jednog poteza. Žan Vipotnik takođe. On se šukerovski snađe u prostoru. Mislimo da će sutra na sredini početi Jan Gorenc Stanković. Dobiće prednost ispred Elšnika. Elšnik je dao gol Portugalu, sve oči su bile uprte u njega. Ali Euro je ipak druga priča. On igra u Olimpiji, to je slovenačaka liga. I nema sezonu kao Gorenc Stanković koji je osvojio duplu krunu sa Šturmom. Verbič bi čak mogao da počne umesto Mlakara."

A odbrana, ko je tu glavni?

"Jaka Bijol je komandant. Vanja Drkušić je iskoristio povredu Blažića, a iz prve postave istisnuo Brekala. Njegov start protiv Danske bio je iznenađenje. Odigrao je dobro i evo nas, imamo novi štoperski par."

Nadamo se da će ga, trio Tadić, Mitrović, Vlahović (pod uslovom da baš oni počnu meč) razoružati i da će Srbija konačno vratiti deo dugova rivalu koji joj je dva puta krao baraž za Evropska prvenstva.

"Mnogo puta u prošlosti smo igrali sa Srbijom ili Jugoslavijom i samo jednom ste nas pobedili. Možda je i kod vas nastala neka vrsta kompleksa od Slovenaca", priča Rok, sećajući se i okršaja Srbije i Slovenije u Mariboru kada je selektor Srbije bio Vladimir Petrović Pižon.

"Bilo je to u Ljudskom vrtu. Kvalifikacije 2011. za Euro 2012. To je bila prva pobeda Slovenije protiv jedne reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije. Bio je evrogol Vršića sa 38 metara. Još je to tabu tema, jer se veruje da je bila asistencija. Handanović je skinuo Vidiću penal prvi vođstvu Slovenije... Mislim da su se srpski fudbaleri svađali oko toga ko će da izvede penal. Možda je i zbog toga danas na konferenciji Piksi upitan ko će izvesti penal ako ga bude bilo."

Najsvežiji dueli Srbije i Slovenije datiraju iz juna 2022. godine. Tada su Orlovi deklasirali Sloveniju na Marakani sa 4:1, a nedelju dana kasnije u Stožicama vodili sa 2:0 na poluvremenu.

"Tako je malo falilo kada ste vodili 2:0 u Ljubljani protiv Slovenije da Kek dobije otkaz. Da se nismo vratili i osvojili bod, bili bismo poslednji u grupi i ispali u C ligu nacija", priča Rok, a Marko nastavlja.

"Poraz 1:4 od Srbije u Beogradu je bio klik za slovenačku reprezentaciju. Napravili su veliki sastanak nakon toga, Oblak je lupio šakom o sto. Zatim je Kek dobio kovid i nije išao u Oslo na duel sa Norveškom. Cezar je vodio ekipu, Haland i Norvežani su imali milion šansi, ali je duel završen 0:0... I od tada Slovenija samo ide nagore. Vratili smo se posle 2:0 protiv vas i vezali smo 11 utakmica u Stožicama bez poraza od tada."

Vlahović daje gol – kvota 3,30

Nijedan scenario na Alijanc areni osim pobede u meču koji počinje od 15.00, neće prijati ni Srbiji, ni Sloveniji koja poslednji meč igra sa Engleskom.

"Nije u Sloveniji pritisak na selektoru kao u Srbiji. Kod nas je fudbal u drugom planu. Kod nas su to skijaši, ski skakači, biciklisti... Kod nas će i da ne prođemo biti sve okej. Borili ste se i to je to. Idemo kući", zaključuje Marko.

Samo ne deluju svi oni Slovenci što su sinoć igrali i pevali po ulicama Minhena, kada da će lako pronaći utehu ako Slovenija izgubi od Srbije. Ne deluje da neće tražiti krivce ako ne ostane u Nemačkoj bar još jednu utakmicu preko grupne faze.


tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara