Slovenci ogromni dužnici: "Smenili" Antića, u penziju poslali Vidića i Stankovića...

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.06.24. | 08:19

Dva puta nam "ukrali" baraž za Evropsko prvenstvo, a o remiju 2000. još se priča

Na papiru gledano reprezentacija Srbije ima osetno veću specifičnu težinu od Slovenije. I tako je bilo skoro uvek otkako se velika Jugoslavija raspala. Ali, ima tu jedna loša vest: to baš nikad ništa nije značilo! Naprotiv: malo ko je toliko naudio timu SRJ/SCG/Srbije kao Slovenija.

EVROPSKO PRVENSTVO 2000.

Izabrane vesti

Prvi susret dve selekcije bio je na Evropskom prvenstvu 2000. godine. Svima koji su bili dovoljno veliki da gledaju taj meč, ostao je trajno urezan u sećanje.

Slovenija je rasturila Jugoslaviju i posle sat vremena igre vodila je sa 3:0 golovima Zahovića (dva) i Pavlina. Iznerviran tokom utakmice Siniša Mihajlović je u 59. minutu dobio crveni karton. A, onda odjednom – ludnica. Tandem Ljubinko Drulović – Savo Milošević režirao je najurnebesnijih šest minuta u istoriji našeg državnog tima. Od 67. do 73. minuta Plavi su postigli tri gola (Milošević dva, Drulović jedan), a kasnije su propustili priliku i da pobede.

Ostalo je 3:3, Jugoslavija se volšebno izvukla, ali taj meč kao da je bio najava koliko će Slovenija živaca da nam pojede.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2002.

Nije mnogo vremena prošlo do novog susreta. Našle su se Jugoslavija i Slovenija u grupi u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2002. godine.

Prvi duel igrao se u Ljubljani i završen je bez pobednika – 1:1. Savo Milošević je doneo Jugoslaviji vođstvo, a ponovo je Zlatko Zahović bio strelac za domaćina i to u sudijskoj nadoknadi.

Čudni tok kvalifikacija doveo je do situacije da se u Beogradu u pretposlednjem kolu Jugoslavija i Slovenija direktno bore za drugo mesto koje vodi u baraž. U noći u kojoj je kiša lila kao iz kabla na stadionu Partizana gosti su poveli u 10. minutu preko Željka Milinoviča, dok je Predrag Đorđević vratio nadu Plavima da mogu do pobede i drugog mesta. Ali avaj… Ostalo je 1:1 i “skijaši” su otišli u baraž, a tamo preko Rumunije izborili plasman na Mundijal. Juga je ostala kod kuće.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2012.

Putevi (sada) Srbije i Slovenije ponovo su se ukrstili nakon deset godina, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012.

Bile su to još jedne – a, kakve drugo – haotične kvalifikacije za naš tim, sa slučajem Đenova, neverovatnim porazom od Estonije u Humskoj (1:3)...

Najpre, prvi duel ove dve selekcije igrao se 7. septembra 2010. na stadionu Crvene zvezde. Slovenci su vodili golom Novakovića, a bod Orlovima doneo je Žigić u 86. minutu. Visoki centarfor je spasao Srbiju, ali ne i selektora Radomira Antića, koji je nedelju dana kasnije smenjen.

I pored svog haosa, splet okolnosti je doveo selekciju Vladimira Petrovića Pižona da ipak izbori mesto u baražu. Za osvajanje drugog mesta Srbiji je bila potrebna pobeda nad Slovenijom u Mariboru u poslednjem kolu, u kojem domaćin nije imao nikakve takmičarske ambicije. Čak je i tadašnji i današnji selektor zeleno-belih Matjaž Kek izveo na teren kombinovani tim.

Ali ni to nije pomoglo. Dare Vršič je postigao gol s centra pored Bojana Jorgačevića, a Nemanja Vidić je kasnije promašio penal. Umesto pobede – poraz od 1:0 i ispuštena šansa za EP.

I kao epilog kraj reprezentativnih karijera za legende Dejana Stankovića i Nemanju Vidića.

LIGA NACIJA 2021/22.

Poslednji susret Srbije i Slovenije bio je u prethodnom izdanju Lige nacija, kada je već Dragan Stojković postao selektor.

Prvi meč na “Marakani” Orlovi su ubedljivo dobili sa 4:1 golovima Mitrovića, Milinkovića Savića, Jovića i Radonjića. Bila je to ujedno prva pobeda naše reprezentacije nad Slovenijom u istoriji!

Ali drugi meč u Ljubljani ponovo je doneo glavobolju. Srbija je vodila na poluvremenu sa 2:0 golovima Živkovića i Mitrovića, ali nije sačuvala tu prednost do kraja. Čerin je smanjio u 48. minutu, a Šeško, koji će i u četvrtak biti najveća opasnost po Orlove, doneo je izjednačenje u 53. minutu. Ostalo je 2:2, ali uz frustraciju, jer je taj rezultat doneo Srbiji situaciju da mora da pobedi u Norveškoj da bi osvojila prvo mesto u grupi. Na sreću, Piksijev tim je to uspeo pa će najesen dočekati u elitnoj grupi Lige nacija Španiju, Švajcarsku i Dansku.

EPILOG

Sve kada se sabere, Slovenija je ozbiljan “kriptonit” za Srbiju. Crna mačka. Od deset međusobnih utakmica (računajući i dve prijateljske završene rezultatom 1:1), naš tim je dobio – jednu. Nekadašnja braća su nam ogroman dužnik. Nema boljeg mesta od Minhena da se barem deo tog “minusa” naplati.


tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara