Slovenci, Srbija u dve reči? Hoćete dve reči - nemate šanse!

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.06.24. | 15:03

Dan pred utakmicu Srbije i Slovenije na Alijanc areni, u centru Minhena znatno više Slovenaca u nacionalnim obeležijima, uverenih da njihova reprezentacija sutra odnosi pobedu

Dan pred utakmicu sa Slovenijom, možda i odlučujuću za prolaz u nokaut fazu Evropskog prvenstva, ne izgleda centar Minhena onako kako smo zamišljali. Srpske zastave i obeležja tek u nagoveštajima, slovenačke znatno prisutnije. Mada je atmosfera po gradu daleko od one kakvu očekujemo i priželjkujemo od Evropskog prvenstva.

Više je onih što sa visoko podignutim telefonima snimaju i dive se podnevnoj melodiji Rathausa na Marijenplacu, no grupa presvučenih u crveno, plavo i belo. Odjednom pesma Slovenaca, grupna fotografija u koju upada jedan srpski navijač.

Izabrane vesti

Uživaju, pevaju, smeju se... Nakon boda protiv Danske, zagrejani su za meč sa Srbijom. Dok zbijaju šale, novinari im dođu kao smetnja. Isprva rezervisani za priču, a onda se jezik razvezao.

"Možete samo kratko da nam kažete nešto o utakmici sa Srbijom, u dve reči", pitamo.

"U dve reči? Nemate šanse!"

Desetak Slovenaca počinje da se kikoće. Glavni govornik nastavlja.

"Iz Kopra smo. Očekujemo pobedu. Rezultat 1:0, Šeško 93. minut...", "Neemoooj toooo", odgovara njegova družina.

"Pribojavamo se Vlahovića i Milinkovića Savića... Obojica će ići u Milan. Ne može Vlahović da igra u Juventusu. Mi smo svi Milanisti ovde."

Iz grupice iskače momak sa Juveovim kačketom i dere glasne žice> "Vidi Milano, vidi Milano... Vlahooović" i kreće pesma, još jedan krug: "Ko ne skače nij Slovenc hej, hej, hej..."

Srbije se ne plaše. Veruju da će je pobediti jer moraju. Ipak je Engleska rival u poslednjem kolu.

"Oni što se plaše su ostali u Sloveniji. Nije samo Šeško, imamo i Šporara..."

A ako ipak izgubite od Srbije, možete li sa Englezima?

"Ma kako da ne, kakvo je to pitanje... 3:0."

Jedna živopisna grupa Slovenaca odlazi, druga nailazi. Robert priča, drugovi slušaju.

"Bili smo u Štutgartu na prvoj utakmici sa Danskom. Bili smo dosta bolji od njih u drugom poluvremenu, još i Šeškova stativa. Sutra treba dobiti Srbiju, pošto ćemo teško protiv Engleske. Dakle, sve nam zavisi od sutrašnje utakmice. Mi imamo hemiju, stabilnost... A to je ono što Srbiji nedostaje", objašnjava i seća se kraja osamdesetih godina i vojnog roka koji je služio u Nišu: "Mi smo ti svi fudbaleri, veterani. Naš grad je Moravče, 25 kilometara od Ljubljane. Bio sam u Nišu 89, 90, služio vojsku. Imam puno prijatelja iz tog vremena. I danas smo u kontaktu. Dopisujemo se. Rivalstvo je veliko, pa čačkamo jedni druge. Pričamo i o Jokiću i Dončiću", završava priču jer je ekipa već žedna, nestrpljiva i sela bi na pivo.

A, evo i Srba. Iz Mostara, Banjaluke, Novog Beograda, Novog Sada. U diskretnim obeležjima, jer kako kažu, danas igraju Albanija i Hrvatska i biće Minhen pun navijača.

"Danas lagana varijanta, sutra smo u ful opremi. A i kako danas igraju Hrvatska i Albanija ne želimo nikome da bodemo oči. Bez provokacija. Imamo za sutra i dresove i zastave, možda i neki transparent ako nam dozvole."

Imali su sreće da dođu do ulaznica koje na crnom tržištu poslednjih dana dosežu paprene cene.

"Karte sada idu i od 500 do 1.000 evra. Mi smo se prijavili preko Uefinog sajta i na jedvite jade. Imali smo sreće. Naknadno smo dobili karte i za meč sa Danskom."

Očejuju momci iz Novog sada pobedu Srbije, sa puno golova.

"Nadam se da će Tadić konačno početi. Iako je nasjtariji, on je najspremniji. Verujem da će biti 3:2."

Prema nezvaničnim informacijama u Minhenu se sutra očekuje oko 20.000 Srba.

"Nadamo se i čekamo ih. U devet ujutru se ovde nalaze navijači. Pa ćemo videti koliko nas zaista ima i nadam se da ćemo nadjačati Slovence u navijanju."

Možda je malo ko očekivao, ali nakon po jedne odigrane utakmice na Euru, Slovenija bolje stoji na tabeli svoje grupe i od Srbije i od Hrvatske koja je ubedljivo izgubila od Španije. A kad smo kod komšija, ima na Marijenplacu i šahovnica.

"Mi smo Slovenci, samo imamo hrvatske majice. Danas smo Hrvati, a sutra Slovenci", smeje se trio sa dresovima i vaterpolo kapicom Hrvatske.

Ne otkrivaju da li ih je iznenadio poraz od Furije na otvaranju.

"Nije bitno šta je bilo, bitno je da ćemo proći grupu. Protiv Albanije očekujemo pobedu, protiv Italije glatku pobedu. Italija je naš stari znanac", samouvereni su i pričaju kako Srbija i nije zaslužila da izgubi od Engleske: "Realno je moglo da bude 0:0. Ali sutra smo na stadionu u dresovima Slovenije", odlaze uz smeh.

Danas možda Srbi nisu najuočljiviji u Minhenu, ali sutra će sigurno biti. Makar do utakmice. A posle nje? Nadamo se još glasniji nego na uvertiri.


tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalska reprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara