(©Reuters)
(©Reuters)

Lamin piše istoriju, Španija bi da okonča crnu seriju: Nikada do pobede protiv domaćina turnira

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.07.24. | 10:03

Krilni napadač Barselone postao najmlađi igrač svih vremena u nokaut fazi Evropskog prvenstva

Crvena furija posle dugo vremena ponovo deluje furiozno. Iako su mnogi bili skeptični nakon izbora Luisa de la Fuentea za selektora, iskusni strateg pokazao je da ima odličnu saradnju sa igračima koje je većinom vodio u mlađim selekcijama. Španija u Nemačkoj igra sjajan fudbal, primila je samo jedan gol u četiri utakmice, a postigla ih devet. Uspeo je De la Fuente da ubrza ekipu i učini je ubojitijom, a velike zasluge za to imaju dvojica tinejdžera, Bilbaov Niko Vilijams i Barselonin Lamin Jamal.

Odličnu formu iz klubova preneli su u reprezentaciju i uz iskusnije saigrače značajno povećali šanse za plasman u finale. Nakon maksimalnog učinka u grupi sa Hrvatskom, Italijom i Albanijom teško je bilo poverovati da će debitant Gruzija zaustaviti Španiju na putu ka četvrtfinalu, što je i potvrđeno sa ubedljivih 4:1, iako je rival prvi pogodio. Naredna prepreka, ipak, biće možda i trenutno najteža moguća - domaćin Nemačka. Ne samo zbog toga što i tim Julijana Nagelsmana igra sigurno na krilima brojne podrške, već i zbog negativne tradicije Crvene furije u okršajima sa domaćinima velikih turnira. Iako je triput bila evropski, a jednom svetski šampion, Španija nikada nije pobedila selekciju čija zemlja je organizovala Evropsko ili Svetsko prvenstvo.

Izabrane vesti

Takvih situacija bilo je čak devet, počevši još davne 1934. u Italiji, kada su Azuri slavili u četvrtfinalu Mundijala u njihovoj zemlji. Zatim je 1950. Brazil bio silovit na svojoj Marakani u Riju - 6:1, pa je 1980. na San Siru bilo 0:0 sa Italijom na startu Eura, četiri godine kasnije Francuska je pobedila u pariskom finalu EP sa 2:0, a 1988. Nemačka je istim rezultatom bila uspešnija u grupnoj fazi kontinentalnog šampionata. U borbi za polufinale Evropskog prvenstva 1996. Engleska je bolje šutirala penale, dok je na Mundijalu 2002. godine u istoj fazi Južna Koreja bila uspešnija sa bele tačke, nakon kontroverznih sudijskih odluka i dva poništena gola Špancima. Kobni domaćin bila je i Portugalija na Evropskom prvenstvu 2004, kada je u poslednjem kolu grupne faze pobedila sa 1:0 i pomogla Grčkoj da prođe u nokaut fazu, što su Heleni iskoristili da kasnije stignu do istorijskog trijumfa i jednog od najvećih iznenađenja evropskih prvenstava. Veliko iznenađenje je bio i poraz od Rusije na Svetskom prvenstvu 2018, nakon penala u osmini finala.

Sada će Španci imati novu priliku da prekinu crnu seriju. Neće biti lako protiv još jednog pretendenta na tron, ali deluje da De la Fuente i njegovi igrači veoma dobro znaju šta treba da rade i kako da stignu do željenog rezultata.

Inače, prethodni duel sa Gruzijom ostaće upamćen po rekordu Lamina Jamala. Mladi krilni napadač Barselone je sa 16 godina i 353 dana postao najmlađi učesnik nokaut faze nekog evropskog prvenstva. Pretekao je Džuda Belingema koji je na prethodnom turniru igrao za Englesku u četvrtfinalu protiv Ukrajine sa 18 godina i četiri dana. Na istom turniru nekoliko dana mlađi od njega bili su Pedri i Musijala.

Čeka se sada i na Jamalov pogodak, čime bi prestigao Švajcarca Johana Vonlantena koji je na Euru 2004 zatresao mrežu Francuske sa 18 godina i 141 danom.



tagovi

Fudbalska reprezentacija ŠpanijeEURO 2024Lamin Jamal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara