©Reuters
©Reuters

Trijumf snage i kvaliteta nad velikim pričama: EURO senzacija neće biti, propala i poslednja šansa

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.07.24. | 19:54

Holandija trijumfovala protiv Rumunije i kompletirala niz očekivanih rezultata u osmini finala Evropskog prvenstva

Sada možemo da konstatujemo: EURO 2024 proteći će bez ogromnih senzacija. Često su nam velika takmičenja priređivala tople priče reprezentacija koje su na Svetska i Evropska prvenstva dolazile s epitetom totalnog autsajdera, ali se ovog leta neće ponoviti slučaj Kostarike i 2014, Islanda iz 2016. ili Maroka iz 2022. Holandija je trijumfovala protiv Rumunije 3:0 (1:0) u pretposlednjem susretu osmine finala i tako označila da među osam najboljih u Nemačkoj neće izostati nijedna ekipa koja je pred start turnira bila u krugu favorita za najviši plasman. Posle sreceparajućih eliminacija Slovačke i Slovenije, Rumunija je ostala poslednji adut od selekcija koje se svrstavaju među one najjeftinije prema tržišnoj vrednosti igračkog kadra, ali je na kraju i ona postala deo pomora autsajdera u osmini finala.

Možda Kodi Gakpo još nije dosegao visine Denisa Bergkampa, Robina Van Persija, Ruda Van Nistelroja, pitanje je da liće ikada i postati igrač takve klase, ali je u jedno već sada izrastao - u istinsku amajliju aktuelne generacije holandskog državnog tima i predvodnika stremljenja ka ponavljanju uspeha iz 1988. godine. Napadač Liverpula je posle prodora po levoj strani i udarca sa nešto manje od 15 metara iskosa doveo Lale u vođstvo i tako postao tek četvrti igrač na turniru sa tri data gola, a onda je u finišu utakmice ukrao loptu na gol-aut liniji pored smetenog Radua Dragušina i asistirao Donjelu Malenu za potvrdu prolaska u prvo četvrtfinale Evropskog prvenstva za Holandiju od 2008. godine. Interovo krilo je u nadoknadi vremena pretrčao skoro pola terena i posle solo-prodora savladao Florina Nicu za potonuće Rumunije.

Izabrane vesti

Jesu "mali" pokazali borbenost, zajedništovo i spremnost da doslovno poginu za čast svojih zemalja, ali na ovogošnjem šampionatu pobeđuju snaga i kvalitet. Ostaće i posle ove večeri u četvrtfinalu Austrija ili Turska, ali bi se potencijalni proboj neke od tih selekcija ipak ne bi mogao svrstati u red onih najvećih senzacija, uzimajući u obzir kvalitet ekipa Ralfa Rangnika i Vinćenca Montele.

Svega desetak minuta trajalo je pokazivanje zuba velikom favoritu, pritisak pod kojim je golman Holandije Bart Ferbrugen čak bio primoran da izbacuje loptu u aut. Nalet viđen na startu podsećao je na prepad kojim je Rumunija nasrnula na Ukrajinu u prvom kolu grupne faze, ali se ispostavilo da je sve završeno na tome. Čim je ekipa Ronalda Kumana zagospodarila posedom lopte i počela da plete mrežu pred protivničkim golom, usledila je i kapitulacija momaka sa Karpata. Kodi Gakpo je još jednom nastavio da dokazuje da je rođen za velike turnire. Uzdanica Liverpula dao je 12. pogodak u dresu reprezentacija, a impresionira statistikom, po kojoj je sve je dao na takmičarskim utakmicama, a šest na Svetskim ili Evropskim prvenstvima.

Verovatno bi ples po terenu Kodija Gakpa bilo previše uporediti s onim Marka Van Basten od pre 36 godina, ali je po još jednom parametru momak poreklom iz Togoa postao nešto najbliže velemajstoru svetskog fudbala iz poslednje četvrtine 20. veka. Prilikom asistencije za gol Donjela Malena u 83. minutu, Gakpo je postao najmlađi igrač Holandije koji je zabeležio gol i asistenciju u utakmici nokaut-faze još od Van Bastena 1988. Nije to slučajno i implicira mogućnost da Gakpo zaista bar po urađenom u dresu reprezentacije dostigne visine legendarnih asova kakve je Holandija kroz istoriju imala. S druge strane, Rumuni jednostavno nisu imali resurse da pariraju Holanđanima i računajuči na to da su najjeftiniji tim na prvenstvu (oko 94.000.000 evra prema Transfermarktu) sam proboj do 16 najboljih veliki je rezultat. Da nemaju igrače klase četvrtfinala pokazala je upravo situacija iz 83. minuta kada su primili drugi gol. Radu Dragušin je bio suviše neodlučan za igrača koji bi u narednih desetak godina trebalo da bude predvodnik Trikolora, dozvolio je da mu se Gakpo prikrade i lukavo asistira Malenu u srcu šesnaesterca.


Možda ostaje žal što je Rumunija primila i treći gol i tako ubedljivim porazom pokvarila kompletan utisak o ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, ali je činjenica da su Holanđani zasužili još jedan gol s ozbirom na sve šanse koje su stvorili. Memfis Depaj nije dao gol uprkos dobroj partiji, ali je umesto toga rezervista Malen dao dva. Pretrčao je pedesetak metara u trećem minutu nadoknade i filigranski šutirao na gol Florina Nice. Holandija je uz ubedljivu pobedu došla do osam najboljih, a ruku joj ide i kostur, pošto će u četvrtfinalu na pobednika utakmice Austrija - Turska, para iz kog će sigurno doći po imenima najmanje zvučna reprezentacija. Dalje ukrštanje u polufinalu vodi Lale na Engleze ili Švajcarce.

RUMUNIJA – HOLANDIJA 0:3 (0:1)

/Gakpo 20, Malen 83, 90+3/

Stadion: Alijanc Arena (Minhen)

Sudija: Feliks Cvajer (Nemačka)

RUMUNIJA (4-1-4-1): Nica – Raciju, Dragušin, Burka, Mogoš (od 38. Rakovican) - M. Marin (od 72. Čikaldau) - Man, Stanču (od 88. Olaru), R. Marin, Hadži (od 72. Alibek) - Draguš (od 72. Mihajla)

HOLANDIJA (4-3-3): Ferbrugen - Ake (od 69. Van de Ven), Van Dajk, De Fraj, Damfris - Rejnders, Simons, Shauten (od 69. Verman) - Gakpo (od 84. Veghorst), Depaj (od 90+2 Blind), Bergvajn (od 46. Malen)

EURO 2024 - OSMINA FINALA

Subota

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)

/Frojler 37, Vargas 46/

Nemačka - Danska 2:0 (0:0)

/Haverc 53pen, Musijala 68/

Nedelja

Engleska - Slovačka 2:1 (1:1, 0:1)

/Belingem 90+5, Kejn 91 - Šranc 25/

Španija - Gruzija 4:1 (1:1)

/Rodri 39, Ruiz 51, Vilijams 75, Olmo 83 - Le Norman 18ag/

Ponedeljak

Francuska - Belgija 1:0 (0:0)

/Vertongen 85ag/

Portugalija - Slovenija 0:0 *penalima 3:0

Utorak

Rumunija - Holandija 0:3 (0:1)

/Gakpo 20, Malen 83, 90+3/

21.00: Austrija - Turska

***kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Rumunijereprezentacija HolandijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara