Nestvarna intervencija Gunoka (AFP)
Nestvarna intervencija Gunoka (AFP)

Ludilo u Lajpcigu u 94. minutu: Najbolja intervencija Eura sačuvala Turcima četvrtfinale!

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.07.24. | 22:57

Turska slavi Merta Gunoka i dvostrukog strelca Meriha Demirala

Spektakl u Lajpcigu u režiji Turske i Austrije! Malo je nedostajalo da na Red Bul areni dobijemo i dodatnih 30 minuta igre, možda i jedanaesterce... Bila je Austrija tako blizu da izvuče živu glavu. Mnogi će se saglasiti da je izgledom na terenu u drugom poluvremenu to i zaslužila, ali nije joj dao Mert Gunok! Spektakularnom intervencijom, najboljom i de fakto najvrednijom u dosadašnjem toku Eura, turksi golman sačuvao je u četvrtom minutu nadoknade vremena svom timu prolaz u četvrtfinale kontinentalne smotre, prvo za Tursku od 2008. godine kada je dobacila među četiri najbolja tima - 1:2.

Izabrane vesti

— Footy Humour (@FootyHumour) July 2, 2024

Samo dvadesetak sekundi nakon što je Bariš Alper Jilmaz propustio priliku da minut pre isteka predviđenog sudijskog dodatka stavi tačku na plasman Turske dalje i zakazivanje okršaja sa Holandijom, Austrijanci su se dali u poslednji napad. Visoku loptu podignutu u šesnaesterac rivala, pojurio je Kristof Baumgartner, vinuo se u nebesa i zahvatio loptu glavom. Nije moglo nezgodnije za Gunoka jer se lopta odbila od travu, ali taj detalj učinio je odbranu još senzacionalnijom.

Zato večeras turski narod širom Nemačke (a tamo ih je prema popisu iz 2020. godine bar 7.000.000), kao i u matici slavi golmana Bešiktaša, naravno i dvostrukog strelca Meriha Demirala. A Austrijanci tuguju jer su večeras dobili najnižu ocenu na testu odbrane defanzivnog prekida. Da se razumemo, nisu ni Turci blistali u tom segmentu, ali je selekcija Ralfa Rangnika dozvolila sebi da dva puta kapitulira na taj način.

Već u 57. sekundi igre, posle udarca iz ugla primili su Austrijanci, iz lične vizure, najraniji gol još od 1965. godine. I već tada je bilo jasno da će teško srušiti neslavnu tradiciju koja kaže da nisu dobili meč nokaut faze velikih takmičenja od Svetskog prvenstva u Švajcarskoj 1954. godine. Nesnađenost Baumgartnera i Poša, kao i golmana Penca, pred gol linijom uiskoristio je Demiral da zakuca loptu u mrežu.

Većim delom prvog poluvremena Turska je bila agilnija, češće jurišala agresivno ka golu rivala, ali to nije uspevala da unovči kroz veći broj pretnji (svega tri udarca u prvom delu). Mada ni Austrijanci uz Baumgartnerovu lošu reakciju pred gol linijom Turske i volej u smiraj prvog dela, nisu prili preterano opasni i nisu uputili niti jedan udarac u okvir gola za 45 minuta.

Posebno će se večeras razočarani navijači Austrije ispirati usta imenom Marko i prezimenom Arnautović. Čovek sa kapitenskom trakom na ruci noćas je u Lajpcigu bio jedan od najslabijih pojedinaca na terenu. Nedovoljne brze reakcije, sa ili bez lopte u nogama, morao je da kompenzuje, zamaskira pogotkom u 51. minutu. Poš mu je podvalio loptu, napadač Intera gađao ušao u zicer situaciju, ali loptom nije zaobišao Gunoka. Umesto da tada na semaforu pojavi jedinica i kraj imena Austrije, nepunih desetak minuta kasnije, Rangnikova ekipa još jednom je nastradala - iz kornera. Ovoga puta još čistije, bez ikakvog otpora. Neometano je kroz vazdušni prostor proleteo Demiral i postao tek treći defanzivac u istoriji evropskih prvenstava (Prvi od 1984. i Francuza i Žan Fransoe Domergua) koji je bio dvostruki strelac na jednom meču. Na prvih 47 nastupa za Tursku štoper Al Ahlija je dva puta bio strelac, isto koliko i večeras za nepunih sat vremena na terenu!

Reagovao je Rangnik ubacivanjem Griliča i Vebera, ali je njegovu selekciju u život vratio čovek kojeg je uveo na poluvremenu - Mihael Gregorič. Na isti način na koji je primala golove, Austrija se u 65. minutu vratila u igru. Zabicerov centaršut, spuštena lopa Poša i egzekucija Gregoriča za istoriju Evropskih prvenstava. Prvi put od 196. godine otkako se igra kontinentalno takmičenje, na jednom meču postignuta su tri pogotka iz kornera.

U poslednjih 20-ak minuta utakmice, uglavnom identična slika na terenu. Opsada gola od strane Austrijanaca i čitava jedanaestorka Turkse u službi odbrane svog gola, (ne)spremna da zada rivalu završni udarac iz kontre. I pre sudijske nadoknade najopasniji je bio upravo Baumgartner. Jedan pokušaj glavom završio je pored gola. Onaj najozbiljniji u finišu nadoknade na rukavicama Merta Gunoka.

Austrijanci idu kući. Ostaje im samo da razmišljaju kako bi bilo lepo da su večeras na skoku imali dvometraša Sašu Kalajdžića, da su na turnir mogli da pođu David Alaba i Ksaver Šlager. Turci izazivaju Holandiju i veruju da će se 2008. ponoviti i da će se ponovo boriti za medalju.

EVROPSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

AUSTRIJA – TURSKA 1:2

/Gregorič 66 - Demiral 1, 59/

Stadion: Red Bul Arena (Lajpcig)

Sudija: Artur Soareš Dijaš (Portugal)

AUSTRIJA (4-2-3-1): Penc - Poš, Danso, Linhart (od 64. Veber), Mvene (od 46. Pras) - Zejvald, Zabicer - Lajmer (odn 64. Grilič), Baumgartner, Šmid (od 46. Gregorič) - Arnautović

TURSKA (4-3-3): Gunok - Kadijoglu, Demiral, Bardakdži, Muldur - Ajhan, Juksek (od 58. Ozdžan) - Jildiz (od 78. Akturkoglu), Kokču (od 83. Kahvedži), Jilmaz - Guler (od 78. Jokušlu)

Žuti kartoni: Šmid, Linhart (Austrija), Kokču, Juksek (Turska)


EURO 2024 - OSMINA FINALA

Subota

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)

/Frojler 37, Vargas 46/

Nemačka - Danska 2:0 (0:0)

/Haverc 53pen, Musijala 68/

Nedelja

Engleska - Slovačka 2:1 (1:1, 0:1)

/Belingem 90+5, Kejn 91 - Šranc 25/

Španija - Gruzija 4:1 (1:1)

/Rodri 39, Ruiz 51, Vilijams 75, Olmo 83 - Le Norman 18ag/

Ponedeljak

Francuska - Belgija 1:0 (0:0)

/Vertongen 85ag/

Portugalija - Slovenija 0:0 *penalima 3:0

Utorak

Rumunija - Holandija 0:3 (0:1)

/Gakpo 20, Malen 83, 90+3/

Austrija - Turska 1:2 (0:1)

/Gregorič 65 - Demiral 1, 59/

***kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija AustrijeFudbalska reprezentacija TurskeEURO 2024Merih Demiral

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara