Katar kapitulirao, Embape stigao kod najvećih da postane najbolji

Vreme čitanja: 6min | pon. 03.06.24. | 19:39

Višegodišnja transfer saga je završena

Gotovo je! Kilijan Embape je i zvanično fudbaler Real Madrida, objavio je Kraljevski klub u 19 časova i 28 minuta, ponedeljka 3. juna 2024. godine!

I tako je stavljena tačka na jednu od najvećih transfera saga u istoriji modernog fudbala. Godinama je Real jurio Embapeov potpis ali se kockice nisu poklapale. Letos je postalo jasno da je Francuz rešio da stavi tačku na mandat u Parizu, a pre nekoliko meseci da se i definitivno seli u Madrid. Sajt Real Madrida je pao pod olujom klikova fudbalskih zaljubljenika iz čitavog sveta kada je objavio vest o Embapeu što dovoljno govori o globalnom značenju ovog transfera.

Izabrane vesti

Teško da su navijači Real Madrida mogli da zamisle idealniji raj sezone. Pre nekoliko dana na Vembliju je osvojena 15. titula prvaka Evrope, sinoć proslavljena na ulicama Madrida i stadionu Santjago Bernabeu, a danas je Kraljevski klub obradovao navijačku armiju transferom verovatno najveće zvezde svetskog fudbala.

Sedam godina je čekan ovaj transfer u svetu fudbala. Otkako se Embape kao tinejdžer pojavio u onoj ludoj sezoni (2016/17) Monaka u Ligi šampiona. Već tada ga je želeo Real ali momenat ipak nije bio pravi. Niti su Madriđani hteli da plate 200.000.000 evra koliko je tražio Monako, niti im je Embape tada bio neophodan pored Ronalda, Bejla, Benzeme i ostalih zvezda... Ali je zato PSŽ tog leta rešio da uzdrma fudbalsku planetu i nakon Nejmarovog rekordnog transfera od 222.000.000 evra, doveli su i Embapea za 180.000.000 evra. Imao je i on tada želju da se oproba u rodnom gradu i postane lokalni heroj koji je u Pariz doneo prvu titulu prvaka Evrope. Nije uspeo...

Menjali su se saigrači i treneri na Parku prinčeva, igrao je sa asovima poput Nejmara, Kavanija, Mesija, Di Marije ali Svece nije popeo na krov Evrope. Real ga nikada nije skinuo sa radara i koketirali su u gotovo svakom prelaznom roku posle toga. Najveći rat za Embapea su PSŽ i Real vodili u poslednjoj nedelji avgusta 2021. kada je Kraljevski klub u roku od sedam dana poslao četiri ponude, od kojih je poslednja iznosila okruglo 200.000.000 evra. Naser Al Kelaifi nije hteo ni da im odgovori, bogati Katarci su navikli da su oni ti koji uvek mogu vda plate više i sve da kupe.

PSŽ je tada odbio napade Reala i dobio bitku, ali ne i rat. Embape je ušao u poslednju godinu ugovora i Parižani su morali da ga zadrže kako su znali i umeli da im sledećeg leta ne bi otišao za džabe. Doveli su i Mesija, ubeđivali ga da će biti najmoćniji klub na planeti i nudili mu neverovatan novac. U proleće 2022. godine, Real je opet krenuo u akciju. Embape se kolebao, bio na ivici da pristane, ali tada su usledilii pritisci sa svih strana. Na kraju i od predsednika države Emanuela Makrona čije političke i poslovne veze sa Katarcima su vrlo tesne. Embape je odbio Real i na kraju čak poslao i poruku izvinjenja Florentinu Perezu.

PSŽ je razbio kasu da ga zadrži, nije pitao koliko košta i učinio ga učinio ga najplaćenijim igračem sveta. Kroz razne legitimne i nelegitimne bonuse i klauzule u ugovoru na dve plus jednu godinu. Samo za produžetak ugovora, Embape je dobio bonus od 125.000.000 evra. Plus platu od 72.000.000 era bruto po sezoni. Plus bonuse za lojalnost: 70.000.000 u prvoj, 80.000.000 evra u drugoj i 90.000.000 evra u trećoj godini. Ako prihvati da aktivira tu treću.

Nije je aktivirao. Prošlog leta je rekao Al Kelaifiju da ide. Katarac je imao opciju da ga letos proda ili da ovog leta ostane i bez centa obeštećenja. Desilo mu se ovo drugo i potpuno je ponižen... Sve što je uspeo je da Embapea natera da odustane od 80.000.000 evra bonusa za lojalnost u drugoj godini. Isterali su ga iz tima, zapretili mu tribinama do kraja sezone i francuski napadač je žrtvovao garantovani bonus. Ali to je sitnica u odnosu što je zaradio za sedam godina u Parizu. Ukupno su njegovi ugovori koštali Parižane preko pola milijarde evra. Plus obeštećenje Monaku od 180.000.000.

Iako se u leto 2022. mislilo da je Embape odbijanjem Pereza zatvorio vrata Reala, Kraljevski klub se samo privremeno ohadio. Sjajni rezultati, povećanje prihoda i celokupno savšrena situacija u klubu su naterali Pereza da poslednji put pozive Embapea. Bilo je to zimus i tada je konačno sklopljen pakt na koji PSŽ nije mogao da utiče. Madriđani su dali ultimatum Francuzu da odgovori do 15. januara na njihovu ponudu koja iznosi: bonus za potpis 130.000.000 evra i šestogodišnji ugovor vredan 26.000.000 evra neto po sezoni. Realov direktor Hose Anhel Sančez je sredinom januara doputovao u Pariz na konačne razgovore, dobio pozitivne signale i preneo ih Perezu. Iako ništa nije bilo potpisano, ovoga puta je zaista delovalo da će sve biti završeno na obostrano zadovoljstvo. Ostalo je da se dgovore detalji poput prava lik i delo u marketinške svrhe. U Realu je običaj da se ti ugovori sa najvećim zvezdama dele 50:50, ali u Embapeovom slučaju će igraču ići veći deo.

Realu je uprkos sjajnim rezultatima i zvezdama poput Vinisijusa, Belingema i ostalih bila potrebna megazvezda u napadu nakon nepredviđenog odlaska Karima Benzeme. A veće od Embapea trenutno nema u svetu fudbala. Iako je Karlo Anćeloti maestralno izneo sezonu bez klasične "devetke", bilo je jasno da je Realu neophodna napadačka sila poput Embapea kako ne bi "preživljavao" utakmice protiv najvećih rivala poput Mančester Sitija ili Bajerna.

Real je pazio i da Embapeovim ugovorom ne naruši hijererahiju u zvezdanoj svalčionici. Francuz će biti najplaćeniji igrač u Realu, ali sa neznatno većim ugovorom od Vinisijusa i Belingema koji zarađuju oko 21.000.000 evra neto po sezoni. U Parizu bi dobio makar duplo više, ali u Parizu je shvatio da neće osvojiti ni Ligu šampiona, ni Zlatnu loptu, ni priznanje za najveću zvezdu svetskog fudbala... Uoči Realovog meča Lige šampiona protiv Lajpciga sredinom februara, Karlo Anćeloti je od uprave kluba obavešten da će od sledeće sezone moći da računa na Kilijana Embapea. Sve je bilo gotovo i čekala se samo zvanična potvrda koja je usledila danas.

Kako je Embapeov ugovor sa Pari Sen Žermenom validan do 30. juna, postojala je bojazan da Real neće smeti da potvrdi transfer pre tog datuma u strahu od tužbe Parižana, ali su na kraju i oni shvatili da to ne bi bila nikakva osveta već samo kiselo grožđe i priznali su konačan poraz. Naser Al Kelaifi je 2021, 2022, 2023. godine obećavao da Kilijan Embape neće napustiti klub kao slobodan igrač, ali mu se upravo to desilo. Igrač je 10. maja u video poruci obavestio javnost da oslazi iz Pariza, zahvalio se i pomenuo sve u klubu osim Al Kelaifija zbog čega je dva dana kasnije sa njima imao burnu raspravu na stadionu. PSŽ za poslednji Embapeov meč nije hteo da organizuje nikakav opoštaj ili da mu se zahvaljuje, ali su mu ultrasi posvetili koreografiji i Embape ih je u znak zhavalnosti nedavno pozvao na roštilj i druženje.

Real Madrid je večeras potvrdio da je potpisao ugovor sa Kilijanom Ebapeom do 2030. godine i može se reći da je Florentino Perez sa njim sada i Belingemom letos uspešno lansirao projekat Galaktikosi 3.



tagovi

Real MadridKilijan EmbapeLetnji prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Real Madrid
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara