Sa prethodnog derbija Gipuskoe (Foto: AFP)
Sa prethodnog derbija Gipuskoe (Foto: AFP)

Za čast Gipuskoe

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.12.20. | 11:45

Sosijedad i Eibar u derbiju baskijske provincije (14.00), meču kojim je zbog pandemije korona virusa u Primeri krenulo igranje pred praznim tribinama. Promo kvota u Mozzartu na pobedu Sosijedada - 1,95

Samo tri dana posle još jedne istorijske noći u Napulju Sosijedad će ugostiti Eibar u baskijskom derbiju 13. kola Primere (14.00). Utakmica u kojoj presudnu ulogu ne igra forma, nije važno ni da li jedan tim niže uspehe u Evropi i visoko se kotira na tabeli, dok drugi tek od nedavno beleži napredak posle vrlo zabrinjavajućeg starta sezone. Sve to ostaće u pozadini u ovom baskijskom derbiju koji će nas podsetiti na početak pandemije koja traje i dan danas, i zbog koje je upravo na Ipurui, u duelu ova dva tima, prošle sezone u Primeri krenulo sa igranjem bez publike. A faliće navijači da uveličaju megdan dva baskijska tima, jer čast Gipuskoe je u pitanju.

Sosijedad na derbi stiže nakon što je u četvrtak odigrao verovatno i najbitniji meč u dosadašnjem delu sezone, emocionalno istrošen i sa minimalnim vremenom za oporavak. Zbog toga će Imanolu Algvasilu dobro doći povratak Davida Silve. Španac se našao u startnoj postavi i u prošlom kolu protiv Alavesa, ali je na zagrevanju osetio bol u mišiću, zbog čega je Algvasil bio primoran da 12. kolo, ali i meč u Napulju odigra bez omalenog veziste, za kojeg će premijerni duel nedeljnog programa Primere biti posebno zanimljiv.

Izabrane vesti

Naime, Silva će se suprotstaviti treneru koji ga je praktično lansirao u svet fudbala. Kormilar Eibara Hoze Luis Mendilibar je pre petnaest godina, u sezoni 2004/05 takođe sedeo na klupi popularnih Puškara, i zajedno sa Silvom za malo ispustio promociju u Primeru. Silva se te sezone, kao pozajmljen fudbaler Valensije, stavio na raspolaganje Mendilibaru, a ovaj ga izglancao toliko da je sada već iskusni Španac kasnije postao jedan od najboljih plejmejkera na svetu. I ko zna, možda je baš zbog tog dobrog iskustva u Eibaru Silva ovog leta odlučio da se ponovo vrati u Baskiju, samo ovog puta u drugi klub.

Bilo kako bilo, posle Silvinog povratka u tim Algvasil će moći dodatno da rotira sastav kako bi izbegao povrede koje ga čitave sezone sputavaju. Igrači poput Munjoza, Zaldue, Sagnana, Barenečee i Merkelanza pokušaće da osveže Sosijedad. U timu ponovo neće biti povređenog Mikela Ojarzabala, kapitena i najboljeg strelca ekipe sa sedam pogodaka, što bi s razlogom trebalo da zabrine baskijskog stručnjaka. Jer neefikasnost postaje sve izraženija u njegovom timu. La Real je vezao pet remija u svim takmičenjima i u tom periodu postigao četiri gola. Ipak, imaće Sosijedad motiv više ovog popodneva, jer bi se nakon sinoćnjeg poraza Atletika od Reala eventualnom pobedom vratio na lidersku poziciju. Doduše, iz dve utakmice više.

Promo kvota u Mozzartu na pobedu Sosijedada - 1,95. Probajte negde da nađete veću!

Međutim, iako na Anoeti nikada nije slavio – osam zvaničnih mečeva - Eibar ima razloga da veruje u prekid neslavnog niza. Jer ekipa Hozea Mendilibara ove sezone igra neuporedivo bolje na strani. Štaviše, van svog terena je osvojila deset od ukupno 14 bodova, što je pozicionira kao četvrtog najboljeg gosta u Primeri! Jedino su Kadiz – eto još jednog iznenađenja – Real Madrid i upravo Sosijedad ispred.

Doterao je Eibar odbranu u poslednje vreme, sačuvavši mrežu na prethodne tri utakmice, a Jošinori Muto konačno opravdava epitet pojačanja. Tu su još i Alehandro Pozo i pre svih Brajan Hil, 19-godišnji pozajmljeni vezista Sevilje, od kojeg uglavnom dolaze završni pasovi i kojeg pojedinci veruju da bi, kada prođe kroz Mendilibarove ruke, mogao da evoluira u Silvinog naslednika. Na kraju i Kevin Rodriges, pozajmljeni fudbaler Sosijedada, u kojem nije uspeo da se izbori za mesto u timu. Van stroja je jedino ponovo povređeni Paulo Oliveira, dok će odlični Marko Dmitrović bez dileme zauzeti mesto među stativama.

PRIMERA – 13. KOLO

Petak

Valjadolid - Osasuna 3:2 (1.2)

/Vajsman 7, 76, Oreljana 56 - Budimir 27, Tores 43/

Subota

Valensija - Bilbao 2:2 (1:0)

/Soler 26pen, Manu Valjeho 83 - Viljalibre 55, Raul Garsija 79pen/

Hetafe - Sevilja 0:1 (0:0)

/Ečeita 81ag/

Ueska - Alaves 1:0 (0:0)

/Ontiveros 66/

Real M. - Atletiko M. 2:0 (1:0)

/Kasemiro 15, Oblak 63ag/

Nedelja

14.00: (1,95) Sosijedad (3,45) Eibar (4,70)

16.15: (2,85) Betis (3,30) Viljareal (2,50)

18.30: (3,05) Elče (2,95) Granada (2,55)

21.00: (1,30) Barselona (5,70) Levante (9,00)

Ponedeljak

21.00: (1,85) Selta (3,40) Kadiz (4,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeraEibarSosijedad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara