Ne može i jare i pare (©Reuters)
Ne može i jare i pare (©Reuters)

Uefa i Fifa zajedno: Ko bude igrao Superligu ne može na Mundijal ni Euro

Vreme čitanja: 2min | čet. 21.01.21. | 13:20

Klupsko svetsko prvenstvo će se, sa druge strane, igrati u drugom formatu

Veliki se domunđavaju u senci, javno pričaju da su za jednakost, iza zatvorenih vrata prave planove kako da se dodatno obogate i prodube jaz toliko da im niko ne priđe. Ostali se nerviraju, optužuju ih za sebičnost i apeluju da se ne dozvoli osnivanje zatvorene Superlige Evrope. Na stranu ovih drugih danas su se još jednom svrstale sve međunarodne fudbalske federacije, predvođene Uefom i Fifom, koje su u zajedničkom saopštenju podvukle da neće dozvoliti da novac bude primaran kriterijum prilikom odlučivanja o tome ko će igrati elitno evropsko takmičenje, već da će sportski rezultat “preživeti“ ovaj nalet stare fudbalske aristrokratije uz pomoć nekoliko “skorojevića“ sa stotinama miliona u džepu.

Pored Uefe i Fife zajedničko saopštenje su potpisali i predstavnici nadležnih fudbalskih organizacija Afrike, Azije, Južne Amerike, Okeanije i Konkakaf. Svi su istakli da ne bi priznali novoosnovanu Superligu. I ne samo to... Prvi put su odgovorili i pretnjom.

Izabrane vesti

Svaki klub ili igrač koji bi učestvovao u ovakvom takmičenju bi snosio posledice tako što mu ne bi bilo dozvoljeno da nastupi u bilo kom takmičenju u organizaciji Fife ili njenih konfederacija“.

U prevodu: igrači ne bi mogli da igraju ni svetska ni evropska ni druga kontinentalna takmičenja.

Sedam pomenutih organizacija se inače oglasilo posle “najnovijih medijskih spekulacija“. Njih istina nije ni bilo poslednjih dana, ali se sporadično pojavljuju već godinama. Poslednji put kad je Đozep Marija Bartomeu otvoreno rekao da je uoči silaska sa predsedničke funkcije u Barseloni prijavio katalonski klub za projekat osnivanje Superlige.

Baš pre neki dan je Karl Hajnc Rumenige objavio da bi Bajern odbio učešće u takvom takmičenju, mada je uprava bila zainteresovana, ali su navijači javno izrazili neslaganje s tom idejom. Nije ipak tajna da zainteresovanih ima, od Reala, preko Liverpula i Mančester junajteda, do Pari Sen Žermena i klubova iz Italije.

Uefa i Fifa su do sada i same imale sukob, jer je Svetska fudbalska federacija za širenje klupskog prvenstva planete što bi uticalo na manje prihode Evropske fudbalske unije. Međutim, sada su se ujedinile. Pod broj jedan: stop Superligi. A pod broj dva: dobar dan proširenom Svetskom klupskom prvenstvu. U saopštenju se naime ističe da će priznata biti samo takmičenja pod okriljem Fife i šest konfederacija. Među njima i Fifino Svetsko klupsko prvenstvo, kako se navodi, “u sadašnjem i novom formatu“.

Zatvorene Superlige pak neće biti, jer su sportske zasluge, solidarnost, promocije u više rangove i ispadanje u niže “osnovi fudbalske piramide“.


tagovi

UEFAFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara