Šta kažu matematičari... Tri boda i egal gol razlika znači 94% prolaz dalje

Vreme čitanja: 2min | pon. 17.06.24. | 10:52

S negativnom diferencijom, šanse značajno opadaju...

Sistem takmičenja na Evropskom šampionatu takav je da kalkulacije postaju aktuelne maltene već posle prve runde. Tako je specijalizovana platforma za fudbalsku statistiku Football Meets Data počela da računa i projektuje određene stvari.

Ono što je za mnoge možda i najzanimljivije - kako se do nokaut faze može sa trećeg mesta. Odnosno koliko šansi imate da kao trećeplasirani, sa koliko bodova i kojom gol razlikom, budete među četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Izabrane vesti

Uzimajući u obzir uzorak sa prethodna dva šampionata, došlo se do zaključka da četiri boda i pozitivna gol diferencija sigurno vode dalje. Četiri boda i manje datih nego primljenih golova takođe bi trebalo da garantuje osminu fnala, baš kao i tri boda, ali s pozitivnom gol-razlikom - plus dva, plus jedan, pa čak i egal.

Tri boda i minus jedan na kontu kada je gol diferencija u pitanju značilo bo da imamo 85 odsto šansi da se plasiramo u drugu fazu, prognozira Football Meets Data. Sa svakom sledećom slabijom gol razlikom (-2, ili -3), procenat drastično opada...

Prema istom izvoru, a nakon ishoda mečeva prvog kola, treutno su najmanje šanse da treći upravo iz naše Grupe C prođe dalje kao treći. Ovakva procena pripisuje se ponajviše remiju Danaca i Slovenaca.

Međutim videćete ispod da su razlike u procentima zaista minimalne, tako da je za ove procene, izgleda, ipak rano. Pogotovo, što u E i F grupu još nije odigran nijedan meč.

Kada je u pitanju naša grupa, Football Meets Data trenutno nam daje veće šanse od Slovenaca da završimo kao treći (52:51 odsto), dok sa Dancima delimo jednake šanse da završimo kao drugi u grupi - po 30 odsto.

Englezi su, poput Nemaca, već jednom nogom u drugoj fazi...


tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara