Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šampion je mrtav, živeo novi šampion: Kolumbus je na tronu MLS-a (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.12.20. | 04:48

Briljantna partija Lukasa Zelarajana koji je sa dva gola i asistencijom potopio Sijetl - 3:0

MLS je dobio novog šampiona. Ne, titula nije odbranjena, nije u vitrine Sijetl Saundersa stigao još jedan pehar namenjen pobedniku MLS kupa. Naslov prvaka nije pripao ekipi koja je igrala četvrto finale najkvalitetnije fudbalske lige severnoameričkog kontinenta i koja može da se pohvali sa dve titule od 2016. godine. Ove večeri, ili ovog jutra, Kolumbus je zatvorio većinu prilaza sopstvenom golu, a na drugoj strani terena imao je zver gladnu protivničke krvi i trofeja, Lukasa Zelarajana koji je sa dva gola i asistencijom doneo svom timu drugu titulu u istoriji franšize – 3:0.

Pre nešto više od 13 meseci Sijetl je na Senčri Link Fildu u Vašingtonu nadigrao Toronto i spakovao mu tri gola u utakmici koja je odlučila šampiona. Pre četiri dana taj isti Sijetl izborio je finale u duelu sa Milesotom koju je pobedio 3:2 uz čak 24 udarca ka golu rivala. Večeras je ekipa Kolumbusa potpuno ugušila iskru koja uvek nosi pretnju da se rasplamsa u nemilosrdnu napadačku rapsodiju.

Izabrane vesti

U prvom poluvremenu Saundersi su limitirani na svega dva udarca ka golu, bez da su imali udarac u okvir. A dominirali su u posedu lopte čitavim tokom utakmice. Kejleb Porter je svesno prepustio terensku inicijativu rivalu i taman kada je ovaj mislio da će poleteti, nominalni domaćin mu je odsekao krila. Taktika Krua se svela na česta ubacivanja lopte sa desnog boka, a upravo je posle preciznog centaršuta Ejfula loptu iz pre u gol rivala poslao Lukas Zelarajan.

Najbolji novajlija MLS-a u 2020. godini, ostavio je protivničku odbranu u rebusu u 31. minutu pre nego što je proigrao Derika Etijena, a momak sa Haitija je savršeno preciznim udarcem dodatno demoralisao branioca trofeja. Koliko je Sijetl bio daleko od novog pehara govori i detalj da je prvi udarac u okvir uputio tek u zavšnoj četvrtini utakmice, odnosno da je najbolji strelac ekipe Raul Rujdijaz prvi put po protivniki gol bio opasan tek u završnih desetak minuta.

Ako je dilema oko toga ko će do šampionskog naslova uopšte postojala u završnici susreta otklonio ju je sveprisutni Zelarajan. Posle gola i asistencije, na red je stigao novi pogodak. Luis Dijaz je kreirao akciju, koju je na spektakularan način, slabijom levom nogom završio nekadašnji fudbaler Tigresa. U januaru su čelnici Kolumbusa imali ogromna očekivanja kada su meksičkom timu za Argentinca platili preko 7.000.000 evra. Večeras se potvrdilo da je reč o kupovini decenije. Neverovatna debitantska sezona u MLS-u i pečat u vidu proglašenja za MVP-a finalnog susreta.

Drugom titulom u istoriji franšize, prvom od 2008. godine, Kolumbus se izjednačio sa večerašnjim rivalom. Isti broj trofeja imaju i San Hoze, Hjuston, odnosno Sporting Kanzas Siti, dok prednjače D.C. junajted sa četiri, odnosno neprikosnoveni Los Anđeles Galaksi sa pet titula.

 MLS – FINALE (JEDAN MEČ)

Nedelja

Kolumbus - Sijetl 3:0 (2:0)

***kvote su podložne promenema


tagovi

MLS ligaMLSKolumbus KruSijetl Saunders

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara