Igrači Union Sen Žiloaza (©Reuters)
Igrači Union Sen Žiloaza (©Reuters)

Presudna utakmica za Union i Genk u plej-ofu, kod Antverpena je ključ

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.05.23. | 12:06

Preuzbudljiv finiš u Belgiji

Borba za titulu u Župiler Pro ligi teško da može biti uzbudljivija. Posle 36. rundi Antverpen je iznenađujuće preuzeo vođstvo na tabeli. Ranije se činilo da se Union Sen Žiloaz i Genk bore za titulu. U 37. kolu, inače, trećoj rundi plej-ofa najviše belgijske divizije sastaju se upravo ekipe koje su tokom čitave sezone figurirale za osvajanje lovorika. Biće to ključan meč za ambicije žuto-plavih i Štrumpfova.

Union je na trećem mestu i bori se za šampionat. Tim Karela Geraertsa ima 41 bod i zaostaje samo poen za liderom iz Antverpena. Zapravo, domaći tim je osvojio 78 bodova iz 36 utakmica ove sezone. Posle glavne runde, bodovi se u Belgiji dele na pola pre početka doigravanja - sistem koji je više puta kritikovan i to s pravom.

Izabrane vesti

Domaćini imaju zamah na svojoj strani. Dok je Genk pretrpeo poraz u prošlom kolu, Sen Žiloaz je ostvario pobedu u gostima. Primetna je i nervoza gostiju, jer je KRC nedeljama tražio formu i naneo sebi štetu u poslednjoj utakmici protiv Antverpena sa dva nepotrebna crvena kartona. Za Union je ovo šansa izbaci Štrumpfove iz šampionske trke.

18.30: (2,05) Union Sen Žiloaz (3,50) Genk (3,50)

Domaćini su na 36 utakmica postigli 72 gola, što je u proseku dva pogotka po meču. Ovo stavlja Gerertsov tim na drugo mesto u poređenju sa celom ligom i samo ga Genk nadmašuje u ovoj kategoriji. Ključni igrači u napadu su Viktor Bonifejs, Sajmon Adingra i Tedi Teuma. Trio ima zbirno 43 gola i 39 asistencija u svim takmičenjima i stoga je direktno uključen u većinu golova Uniona. Bonifejs izaziva ogromno interesovanje pojedinih bundesligaša, jer Ajntraht, Union Berlin i RB Lajpcig žele usluge nigerijskog centarfora.

Genk je drugi u belgijskom vrhu, izjednačen po broju bodova sa Unionom. Tim Voutera Frankena takođe ima 41 bod i samim tim zaostaje korak za Antverpenom. Ostajanje bez pehara prvaka u prvenstvu bilo bi veoma bolno za goste, jer su Štrumofovi tokom čitave kampanje bili na vrhu tabele. Genk je posle 24. kola već imao 62 boda i izgledao je kao sigurni osvajač titule. U narednih 12 utakmica, međutim, KRC je dobio samo 16 poena.

Mnogo toga se dešavalo u glavama igrača Genka poslednjih nedelja, jer rezultati nisu opravdali očekivanja, a to se osetilo i na poslednjem meču protiv Antverpena. U 96. minutu, Majk Trezor je "pregoreo" i doživeo je crveni karton. Najbolji igrač Genka će propustiti utakmicu protiv USG-a.

Sa 83 gola u 36 utakmica, Genk ima ubedljivo najbolju napadačku postavu u ligi. U proseku, tim Voutera Frankena je postizao 2,27 pogodaka po duelu. Kao što je već pomenuto, jedan od ključnih igrača Trezor će biti odsutan. Međutim, Džozefom Paintsilom i Brajanom Hejnenom, tim još ima dovoljnih navalnih igrača u svom timu koji predstavlja pretnju.

13.30: (2,00) Antverpen (3,50) Klub Briž (3,80)

U preostalom duelu 3. kola plej-ofa vodeći Antverpen dočekuje Klub Briž. Za Velikog starog je više nego ikada otvoren lov na titulu. Prvi put od oktobra, Antverpen je prošlog vikenda zauzeo prvo mesto i trenutno je favorit broj jedan za krunisanje.

Do kraja takmičenja preostale su četiri runde, a puleni Marka van Bomela imaju sve u svojim rukama. Na meniju im je danas poslednjeplasirani u doigravanju. Pomislili biste lak plen, jer je Klub Briž počeo plej-of sa dva poraza. Ali, plavo-crni imaju motivaciju da spreče velike rivale da dođu do titule.

Klub Briž je poslednjih godina postao enigma za Antverpen. Od kada su Crveni stigli u najjače društvo uspeli su da pobede u međusobnom duelima dva puta u 18 ligaških mečeva. Poslednja pobeda na domaćem terenu datira iz 2019.

BELGIJA 1, PLEJ-OF - 3. KOLO

Nedelja

13.30: (2,00) Antverpen (3,50) Klub Briž (3,80)

18.30: (2,05) Union Sen Žiloaz (3,50) Genk (3,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Župiler Pro ligaBelgija 1AntverpenKlub BrižUnion Sen ŽiloazGenk

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara