Igor Žezus (Reuters)
Igor Žezus (Reuters)

Nije baš da uživaju, ali se bar takmiče: Brazlci veruju otpacima (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pet. 11.10.24. | 04:03

Dvojica napadača Botafoga, povratnika u tamošnju Seriju A, postarala se za preokret nad Čileom - 2:1

Izgleda da se najbolji fudbal u Brazilu igra u Botafogu. Možda nije umesno mešati klub i reprezentaciju, ali upada u oči činjenica da je Selesao preživeo zahtevno gostovanje u Santjagu zahvaljujući momcima koji su ovog leta zadužili crno-beli dres i u njemu jure ka tituli u tamošnjoj Seriji A.

Nije slučajno što se desilo da su preokret nad Čileom (2:1), vredan proboja u gornji dom tabele južnoameričkih kvalifikacija, kreirali napadači kluba iz Rio de Žaneira, Igor Žezus i Luiz Enrike. Kao što je indikativno da su pogađali pred kraj oba poluvremena, što sugeriše da petostruki prvak sveta uči kako da se takmiči. Odavno ne igra lepo, ali makar pobeđuje i posle tek četvrte pobede iz devet utakmica bistriji mu je pogled ka Mundijalu 2026.

Izabrane vesti

Selektor Dorival Žunior verovao je, pre svega, Igoru Žezusu, kome je omogućio da debituje. Najviše usled povrede Vinisijusa Žuniora. Zato je šansu dobio momak koji se posle avanture u arapskom svetu vratio u Brazil, samo što je umesto dresa Koritibe obukao Botafogov, postigao nekoliko važnih golova u prvenstvu i Kopa Libertadores, što mu je omogućilo da dobije počne meč.

Ispostavilo se kao dobra odluka selektora, jer je Igor Žezus u prvom minutu nadoknade prvog dela iskoristio sjajan prodor u ubacivanje hitronogog Savinja, kako bi „poništio“ vodeći gol Čilea u režiji vremešnog, ali i dalje efikasnog Eduarda Vargasa. Napadač Atletiko Mineira je već u drugom minutu matirao Edersona, ali je to bio poziv Brazilcima da se uozbilje.

I jesu. Bez obzira na rezultatski minus, igrali su bolje, probali kroz sredinu, po bokovima, pre ili kasnije su morali da poentiraju i to su uničili preko Igora Žezusa.

Posed je i u drugom delu bio na strani gostiju, koji se nisu pretrli u estetici, ali nisu ni paničili. Ulazili su Bruno Gimaraiš, Žerson, Luiz Enrike, Endrik i Gabrijel Martineli, te je sve navodilo da će odbrana Crvenih popustiti. Matirao ju je Luiz Enrike, još jedan povratnik u brazilsku Seriju A, pošto je minijatura nekadašnjeg talenta Flumeninsea (posle dve blede sezone u Betisu), a sada člana Bogafoga, bila dovoljna za pobedu.

Njome se Selesao probio sa sedmog na četvrtu poziciju i 16. oktobra će imati zicer protiv Perua, kako bi dodatno popravio slilku o sebi, koja nije bila dobra posle bledog početka kvalifikacija i ispadanja u četvrtfinalu minulog Kopa Amerika.

JUŽNOAMERIČKE KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL 2026 – 9. KOLO

Četvrtak

Bolivija – Kolumbija 1:0 (0:0)

/Migel Terseros 58/

Ekvador – Paragvaj 0:0

Venecuela – Argentina 1:1 (0:1)

/Rondon 65 – Otamendi 13/

Petak

Čile – Brazil 1:2 (1:1)

/Vargas 2 – Igor Žezus 45+1, Luiz Enrike 89/

Subota

03.30: (4,30) Peru (3,35) Urugvaj (1,93)

***kvote su podložne promenama




tagovi

kvalifikacijekvalifikacije za svetsko prvenstvoFudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija Brazilareprezentacija ČileaJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara