Šerif Endijaje (©Starsport)
Šerif Endijaje (©Starsport)

Kolo sreće se u ex-YU okreće, odoleva samo Zvezda! Promene i u svim 'ligama petice'

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.10.24. | 18:09

Šampioni najjačih prvenstava u Evropi oktobarsku reprezentativnu pauzu nisu dočekali na vrhu, a ni većina njih na Balkanu…

Nema nepromenjivih stvari, ništa nije 'zakucano' zasvagda. Sve postojeće je prolazno, ukazivaše na to dubrovački pesnik Ivan Gundulić u spevu Osman: “Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje“. Krug, kolo ili točak sudbine, kako kome volja, okrenuo se u ligama na prostoru bivše Jugoslavije. Makar privremeno. Odoleva samo Crvena zvezda.

Sezona nije bogzna koliko odmakla, uzorak nije veliki, međutim, trenutna situacija je takva da je na ex-YU teritorijama svugde došlo do obrta na ulasku u oktobarsku reprezentativnu pauzu, osim u Srbiji. Jedino je u Mozzart Bet Superligi stanje identično onom sa poslednjeg finalnog preseka, tamo s kraja maja.

Izabrane vesti

Šest država, šest šampiona – mnoštvo rokada.

Crvena zvezda je na istom kursu, jedini je šampion svoje zemlje – na području sa minimalnim razlikama u govoru – koji je dve sedmice u oktobru namenjene okupljanju državnih timova dočekala na vrhu. Bez poraza je posle deset odigranih utakmica, ubedljivo je dobila večiti derbi u Humskoj – 4:0, te joj je jedini krah onaj sa Mladosti na Topčiderskom brdu s početka ligaške trke. Stvorila je osetnu razliku u odnosu na Partizan, ali i prve pratioce – OFK Beograd i Lučance.

Ostali ex-YU prvaci su u deficitu, predstoji im da jure bodovni zaostatak. Istina, mnogi od njih ne značajan, sve može da se vrati na pređašnje stanje, ono s kraja protekle sezone, već posle jedne ili dve utakmice. Jer, maraton je tek počeo.

Dinamo iz Zagreba poravnat je sa Rijekom, gleda u leđa splitskom Hajduku, koji je prvi put otkako se HNL igra četvorokružno sa deset klubova prvu etapu završio bez ijednog poraza. Bili ne igraju u Evropi, s te strane imaju manje opterećenje u odnosu na šampiona. No, na Maksimir se vratio Nenad Bjelica od koga u glavnom gradu Hrvatske očekuju da postigne efekat sličan onom koji je Vladan Milojević prošle jeseni u Crvenoj zvezdi, kada se vratio da 'vadi fleke' nastale dok je bio daleko od Marakane.

 (©Reuters) (©Reuters)

Dočekala je Banjaluka treću titulu, ispisao je Borac i istoriju uslaskom u grupnu fazu Lige konferencije, te osvajanjem boda protiv Panatinaikosa. Ipak, trenutno je iza kluba koji je minulih godina ima najviše uspeha u Bosni i Hercegovini – Zrinjskog. Tu je uzorak još manji u odnosu na srpsko i hrvatsko prvenstvo. Što zbog odlaganja utakmica zbog evropskih obaveza, što zbog poplava.

Kod Slovenaca je situacija trenutno takva da je pet vodećih klubova u razmaku od tri boda. Šampion Celje za liderom ljubljanskom Olimpijom zaostaje dva, dok je u Makedoniji prvak Struga u minusu četiri u odnosu na prvoplasirani Rabotnički. Najveća razlika je u Crnoj Gori, gde Dečić, koji je igrao u kvalifikacijama za Ligu šampiona već zaostaje devet za Budućnošću i pride ima utakmicu više.

EX-YU LIGE:

SRBIJA

Šampion 2023/2024: Crvena zvezda

Lider 2024/2025: Crvena zvezda

HRVATSKA

Šampion 2023/2024: Dinamo Zagreb

Lider 2024/2025: Hajduk Split

BIH

Šampion 2023/2024: Borac Banjaluka

Lider 2024/2025: Zrinjski

SLOVENIJA

Šampion 2023/2024: Celje

Lider 2024/2025: Olimpija Ljubljana

CRNA GORA

Šampion 2023/2024: Dečić

Lider 2024/2025: Budućnost Podgorica

MAKEDONIJA

Šampion 2023/2024: Struga

Lider 2024/2025: Rabotnički

Dakle, u većini liga na ex-YU prostoru ima promena, ali nije tako 'šarenoliko' na ostatku Balkana. Sve je po starom u Grčkoj (PAOK), Mađarskoj (Ferencvaroš) i Bugarskoj (Ludogorec). Zato je interesantno u 'ligama petice', nema gde nije došlo do obrta…

Niti u jednoj od njih šampion se ne nalazi na čelu kolone, samo nije zgoreg imati na umu – što važi za sve šampionate – da je prvenstvena trka tek počela i da je sve i te kako podložno povratku na pređašnje stanje, iz maja ove godine. Ovo je samo oktobarski presek, jedan od mnogih.

 (©Reuters) (©Reuters)

LIGE PETICE:

ENGLESKA

Šampion 2023/2024: Mančester Siti

Lider 2024/2025: Liverpul

ŠPANIJA

Šampion 2023/2024: Real Madrid

Lider 2024/2025: Barselona

ITALIJA

Šampion 2023/2024: Inter

Lider 2024/2025: Napoli

NEMAČKA

Šampion 2023/2024: Bajer Leverkuzen

Lider 2024/2025: Bajern Minhen

FRANCUSKA

Šampion 2023/2024: Pari Sen Žermen

Lider 2024/2025: Monako


tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanMozzart Bet Superligaex-Yu fudbalEX-YU ligeDinamo ZagrebHajduk SplitRijekaBorac BanjalukaZrinjskiCeljeOlimpija LjubljanaBudućnost PodgoricaDečićRabotničkiStrugaPremijer ligaMančester SitiLiverpulPrimeraReal MadridBarselonaSerija AInterNapoliBundesligaBajern MinhenBajer LeverkuzenLiga 1Pari Sen ŽermenMonako

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan
Real Madrid
Barselona
Liverpul
Man. Siti
Inter
Bajern
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara