(©Starsport)
(©Starsport)

Napretkov procvat od Ivanjice do Kruševca i korak dug sedam mesta

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.04.24. | 10:20

Čarapani u prilici da protiv Javora načine možda ključni korak ka plasmanu među osam najboljih Mozzart Bet Superlige (17:30, TV Arena sport 1 Premium)

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kruševca/

Nije Vladimir Gaćinović debitovao na klupi Kruševljana podno Golije, ali je posle konferencije na kraju oktobarskog meča između Napretka i Javora bilo jasno da je već pod Bagdalom. Mladen Dodić, sportski direktor Čarapana, koji je na utakmici u Ivanjici sedeo na klupi gostujućeg tima, otkrio je da je postavku i razmišljanje za tu utakmicu skovao upravo iskusni strateg iz Trebinja. Pred duel na zapadu Srbije, Napredak se sa Železničarom nalazio na dva poslednja mesta tabele, sa svega bodom više od tima iz Pančeva, ali takođe u zoni direktnog ispadanja iz Mozzart Bet Superlige.

Izabrane vesti

Milan Bojović je golovima u Ivanjici doneo pobedu timu Vladimira Gaćinovića (2:0), koji je ponovo prolazio kroz dečje bolesti, ali iz kola u kolo počeo da raste, da bi procvat doživeo ovog proleća. Za razliku od jeseni, zategli su se Čarapani u mečevima kod kuće, gde su upisali dve pobede i dva remija, a uz trijumfe u Beogradu (na Krovu i u Humskoj), trasirali sebi put i ka ulasku u plej-of zonu.

Tako je Napredak za pet meseci napravio korak dug sedam pozicija na tabeli, od borbe za opstanak stigao na korak od plasmana među osam najboljeplasiranih timova lige. Doduše, uz činjenicu da je Novi Pazar, tim jesenas viđen u plej-ofu, obrnuo formu u odnosu na Čarapane, te ove polusezone izgleda neprepoznatljivo, sa svega jednom pobedom iz devet rundi. Jer, upravo je Pazar uz Napredak, glavni kandidat za "kotu 8" na tri kola do kraja ligaškog dela prvenstva. Plavi se sa Kruševljanima nalaze na istom broju bodova, što daje prednost timu iz Lazarevog grada zbog boljeg međusobnog skora. Prilike za Novi Pazar izgledaju još slabije u odnosu na prošli vikend posle poraza od TSC-a u tekućem kolu (2:3), te Kruševljani imaju danas šansu da protiv Javora u istoj rundi naprave ozbiljniju prednost u odnosu na ekipu Slavka Matića (17:30, TV Arena sport 1 Premium).

Ni ovaj meč Kruševljani nisu mogli da spremaju bez kadrovskih problema. Taman kada se, posle pauze protiv Radničkog 1923, u sastav vraća standardni levi bek Nikola Vukajlović, Vladimir Gaćinović danas neće moći da računa na bočnog defanzivnog prvotimca sa druge strane terena, Stefana Jovanovića, zbog nagomilanih kartona. Dobro je poznato da su Čarapani u rosteru najtanji na bekovskim pozicijama, a dosadašnji izostanci Vukajlovića i Jovanovića uglavnom su značili odlazak štopera Nikole Stevanovića na ne baš prirodno mesto u odbrani. Sa druge strane, u tim Napretka se na stadionu Čika Dača, posle višemesečne pauze, vratio vezista Damir Sadiković i to je podatak koji će sigurno mnogo značiti za ne baš brojnu četu Kruševljana pred završne borbe u prvenstvu.

Iako je u borbi za poslednje mesto u plej-ofu Napredak, u odnosu na Novi Pazar, u povoljnijem položaju, što zbog stanja na tabeli, što zbog rasporeda do kraja prve faze prvenstva, upravo je meč u Kragujevcu, u kojem su Čarapani više nego zasluženo poraženi sa 1:3 pokazao kakav bi za Kruševljane bio uspeh sam plasman među najbolje. Kvalitetnom igrom i rezultatima u kontinuitetu kroz sezonu odvojili su se od ostatka lige prvih sedam ekipa na tabeli (među kojima je i sastav Feđe Dudića), pa premda poslednja karta za plej-of donosi teorijsku šansu i za veći iskorak, Vladimir Gaćinović bi mogao da kaže da je sa svojim timom i tako uradio već skoro nemoguće. 

Ne tako davno u Napretku bi prihvatili opstanak i preko baraža, a sada bi mogli da ponove rezultat iz sezone 2021/22, kada su u poslednjim sekundama obezbedili plasman među osam najboljih. Danas čak i bez takve drame.


tagovi

Napredak KruševacMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara