Twitter (Hajduk Split)
Twitter (Hajduk Split)

Na Poljudu je pukla i funkcionerska bomba: Stigao čovek koji je u Francuskoj stvarao magiju

Vreme čitanja: 2min | pet. 13.09.24. | 01:03

Novi sportski direktor Hajduka je otkrio Edena Azara i od Lila napravio klub visoke klase

Puklo je u Splitu od početka godine sve što je pući moglo. Najpe su odjeknula bombastična pojačanja, a zatim su pukle sve veze koje su činile žile kucavice u pokušaju da se Hajduku posle višedecenijskog tumaranja vrati stari sjaj. Niti je titula šampiona vraćena na Poljud posle 19 godina, niti je izboren plasman u grupnu fazu (iliti ligaški deo) evrokupova posle 14 godina. Ceh je između ostalih platio i sportski direktor Nikola Kalinić, a dan nakon informacije da je bivši reprezentativac Hrvatske dobio otkaz, iz Splita stiže zvučna vest.

Hajduk je u kasnim večernjim satima imenovao novog sportskog direktora, Fransou Vitalija. Radi se o čoveku koji je od 2003. do 2011. godine obavljao razne funkcije u sportskom sektoru Lila, a veliki deo tog vremena bio u ulozi sportskog direktora. Upravo su u vreme njegovog mandata, Doge postale šampion Francuske, dovodile igrače za mali novac, prodavale ih po višestruko skupljim cenama i do danas se održale među nekoliko najrelevantnijih klubova u zemlji.

Izabrane vesti

Vitali je rođen je 19. januara 1976. u Francuskoj. Iza sebe ima preko 20 godina iskustva u fudbalu, obavljajući različite funkcije u sportskim sektorima Lila, Troe i belgijskih Muskrona i Serkl Briža. Sada 48-godišnjaka čeka izuzetno zahtevan zadatak, a to je stabilizacija i što bolje funckionisanje velikana u posrnuću.

Pomeuti direktor je svoj put u fudbalskom menadžmentu započeo 2003. u Lilu, u skauting službi klupske akademije. Ubrzo je postao zadužen za skauting igrača za prvi tim, pa sve do projekt menadžera i sportskog direktora kuba. U tom periodu Lil je šest puta igrao Ligu šampiona, tri puta Ligu Evrope, a na domaćim frontovima po jednom osvojio titulu i kup. Upravo se period za vreme Vitalija smatra daleko najuspešnijim u istoriji kluba.

Vitali je poznat kao jedan od najboljih skauta u evropskom fudbalu, a stvorio je i skautirao nekoliko sjajnih fudbalera, među kojima je najpoznatiji Eden Azar. Majstora fudbala je Vitali prepoznao kao 14-godišnjaka u belgijskom klubu Tubiz i doveo ga u Lil.

"Gospodinu Vitaliju želimo srdačnu dobrodošlicu i mnogo sreće i uspeha u radu", saopšteno je iz splitskog kluba.


tagovi

Hajduk SplitHrvatska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara