Pedri (©AFP)
Pedri (©AFP)

Milioner koji toga nije svestan: Kako je Pedri postao Mesijev naslednik

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.12.20. | 08:10

Svojevremeno je Ronaldinjo uveo Lea u svet ozbijnog fudbala. Sada je Mesi promovisao Pedrija

Lionel Mesi je bio prva tema samo taj jedan dan. Jer Lionel Mesi nas je već navikao na golove. Vest je kad ih nema, ne kad ih ima. Pa čak i kad se obara rekord besmrtnog Pelea sa čak 644 gola u dresu jednog, istog kluba. Dan kasnije naslovne strane katalonskih medija i dalje pišu o osmehu ne tako davnog nezadovoljnog Argentinca. I jednoglasno primećuju: Pedrijeva zasluga.

Neočekivana konstatacija uzevši u obzir da je Pedri letos dočekan kao slaba uteha posle velike svađe svlačionice sa upravom na čelu sa Đozepom Marijom Bartomeuom. U prelaznom roku u kome je Barselona ostala bez Luisa Suareza, Artura Vidala, Ivana Rakitića – samo neke asove da pobrojimo – rukovodstvo je reagovalo 17-godišnjakom koji je stigao iz drugoligaša Las Palmasa za svega 6.000.000. Bio je on tu i prošle sezone, ali je ostavljen na Kanarima da uči. Vraćen je kad je već postalo jasno da se prošlogodišnja ekipa raspada. Predstavljen je istog dana kada je Mesi lično Ronaldu Kumanu saopštio da želi da ide.

Izabrane vesti

Istovremeno, na Pedrijevoj promociji...

Verovatno ću se onesvestiti kad ga vidim u svlačionici“, rekao je o Mesiju.

Mediji su pisali kako na trening dolazi taksijem, jer je još mlad da vozi, oni naklonjeni Barseloni tvrdili su da je on veliki zalog za budućnost. Navijači međutim nisu bili oduševljeni. Navikli su da imaju najbolje sada. I niko tada nije očekivao da će baš Pedri uručiti Mesiju za taj 644. gol.

Četiri meseca nakon Pedrijeve prezentacije madridski As o sada 18-godišnjem vezisti piše kao novogodišnjem poklonu koji je Barselona uručila Mesiju. Mundo ističe: “Genijalci su uvek tražili genijalce da hrane njihov talenat. Pedri je dobio Mesijev blagoslov“. Mundo Deportivo dodaje da je Mesi prihvatio ulogu Pedrijevog mentora, s tim da se ovaj sam izborio za tu pažnju.

Leo je uvek želeo samo da igra sa najboljima. I mada Pedrija još niko ne svrstava u takve očigledno je da se savršeno slaže sa Argentincem.

Protiv Valjadolida razmenili su 22 pas, zaključno sa onom petom koju je Mesi pretvorio u gol. Argentinac ga je zagrlio i mnogi su se odmah setili scene od pre 15 i po godina, 1. maja 2005, kada je Mesi postigao svoj prvi gol za dres Barselone. Otrčao je tada u zagrljaj Ronaldinja, koji ga je spojio sa golom. Jedna Zlatna lopta uvela je Mesija na veliku scenu. Sada je on kao šestostruki osvajač Zlatne lopte pod svetla reflektora gurnuo Pedrija.

Njegova prva asistencija u dresu Barse stigla je 121 dan pre no što je Mesi sebi pridenuo prvu još kao tinejdžer. Ako gledamo celu La Ligu i igrače rođene 2000. godine i kasnije samo je Valensijin Junus Musa odigrao više minuta ove jeseni. Pedri je do sada sakupio 766 minuta, a nije lako sakupljati iste kad igraš za Barselonu. Protiv Valjadolida je saigračima spakova četiri šanse, tri puta predriblao čuvare, to su sve lični rekordi i dokaz napretka.

U toj simbolici mnogi su videli savršen krug i Pedrija već proglasili za Mesijevog legitimnog naslednika. Preuranjeno bez sumnje, ali navijačima Barselone je u odvratnoj 2020. godini potrebna jedna lepa stvari. I eto im Pedrija. U tandemu sa Frenkijem De Jongom on je taj koji ima slobodu da ide napred iznosi loptu i Mesija čini zadovoljnim.

Zagrljaj Lionelja Mesija i Pedrija (©Reuters)Zagrljaj Lionelja Mesija i Pedrija (©Reuters)

Nije to mala stvar, dugačka je lista istinskih asova koji u tome nisu uspevali, setimo se samo Zlatana Ibrahimovića, pa i sada Felipea Kutinja, Antoana Grizmana i Usmana Dembelea.

Međutim, kako navodi katalonskiu Sport: Mesi i Pedri govore istim fudbalskim jezikom. Leu je nedostajao neko ko rasparava protivničke linije, koji se kreće između blokova i vidi ceo teren kao šahovsku tablu.

Pedri je momak koji igra s podignutom glavom. Nema telo atlete,ali glava mu radi brže nego ostalima“, pojašnjavao je Klemon Lengle.

Mesi je srćean, to se vidi. Igra bolje kad ima dobre igrače uz sebe, a Pedri je odličan između linija i dobro kombinuje sa Leom“, dodaje Kuman.

Pepe Mel, Pedrijev trener iz Las Palmasa, plastično je opisao njegovo bogatstvo talentom.

Milioner koji toga nije svestan“.

 


tagovi

Pedri

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara