Andre Onana (©Reuters)
Andre Onana (©Reuters)

Kolege stale uz Onanu

Vreme čitanja: 2min | pet. 12.02.21. | 11:06

Svi se zalažu da kazna bude umanjena

Golman Ajaksa Andre Onana koristio je nedozvoljene supstance i zbog toga je suspendovan na godinu dana. Svesno ili ne - pošto tvrdi da je greškom popio lek svoje supruge - prekršio je pravila i kazna UEFA je bila očekivana, ali ono što mnogi ne odobravaju je i zabrana treniranja u tom periodu.

U urinu kamerunskog golmana prilikom rutinske doping kontrole pronađena je supstanca furosemid, koja je zabranjena. U Ajaksu tvrde da njihov golman nije koristio doping kako bi poboljšao svoj učinak, već je popio ženin lek lasimak jer se u tom trenutku nije dobro osećao. Očekivali su da UEFA bude blaža, pa su posle donete odluke o jednogodišnjoj zabrani igranja zvaničnih utakmica za klub i reprezentaciju, kao i zabrane treniranja, uložili žalbu Sudu za sportsku arbitražu.

Izabrane vesti

Fudbaleri Ajaksa na nedavni duel sa PSV Ajndhovenom izašli su u dresovima 24-godišnjeg golmana, a uz Onanu su stale i druge kolege iz holandskog fudbala. Članovi tamošnje Asocijacije profesionalnih fudbalera (VVCS) izdali su saopštenje u kom zahtevaju blažu kaznu, nazivajući aktivnu nesrazmernom i neshvatljivom.

"Suspenzija je sama po sebi nesrazmerna, ali ideja da fudbaler ne može da trenira sa ostatkom tima tokom zabrane igranja je potpuno neshvatljiva. Učinjena je nepravda, koja dovodi do nepotrebne izolacije profesionalnog fudbalera i zato zahtevamo da bude hitno otklonjena", navodi se u saopštenju.

VVCS, takođe, ukazuje na to da je UEFA prihvatila objašnjenje da se radi o grešci Onane i zbog toga je umesto četvorogodišnje odredila jednogodišnju suspenziju, pa se pitaju zašto je onda dodata zabrana treniranja kada je već konstatovano da nije reč o svesnom korišćenju dopinga.

Ajaks u četvrtak igra protiv Lila u Ligi Evrope (kvote), a na dobrom putu je da osvoji duplu krunu u Holandiji, pa bi odsustvo prvog golmana sigurno bio jak udarac za tim Erika ten Haga. Prva zamena je Martin Stekelenburg, ali on ove godine puni 39. Druge dve opcije su neiskusni 21-godišnji Kejal Šerpen i godinu dana mlađi Hrvat Dominik Kotarski.



tagovi

Andre OnanaDušan Tadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara