Foto: Reuters
Foto: Reuters

Derbi Rone, 121. čin - Sent Etjen za vađenje iz ambisa, Lion za nastavak puta ka vrhu

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.11.20. | 14:22

Sveci u crnoj seriji od pet poraza, poslednja dva meča bez šuta u okvir gola

Lokalci će se složiti da je okršaj Liona i Sent Etjena jedini pravi derbi Francuske. Derbi Rone, podglavlje 121. – prvi put bez publike u 69 godina dugoj istoriji. Sedmostruki šampion Francuske će na Grupama stadionu ugostiti desetostrukog, a odlazak na noge Lionu nije baš poligon za vađenje iz serije od pet poraza. Međutim, Dečaci najvećem rivalu beže svega četiri boda i ukoliko izgube najveži rival će početi da im diše za vratom. Trijumf bi im doneo nešto što čekaju više od šest decenija. Od 1957. godine Zeleni vode u međusobnom skoru, a večerašnjom pobedom, izjednačili bi se sa Sent Etjenom sa po 44 pobede. Nerešeno je bilo u 33 navrata.

Sastav Rudija Garsije je stao na noge i traži put do samog vrha tabele, dok je Sent Etjen u velikoj krizi iz koje ne uspeva da izađe već više od mesec dana. Sveci su vezali peti prvenstveni poraz pretrpeli prošlog vikenda Monpeljea kod kuće, a posebno zabrinjava detalj da u poslednja dva okršaja nisu uputili udarac u okvir gola. Scenario koji je bio nezamisliv posle uvodene četiri runde kada je Sent Etjen imao 10 od mogućih 12 bodova. Ali realnost je da trenutno u Ligi 1 ne postoji tim koji je u lošijoj formi.

Izabrane vesti

"Ne uputiti udarac u okvir gola dva meča zaredom, to je pitanje samopouzdanja, ali kako na račun napada, to i ide i na konto odbrane. Nemamo tečnu igru i često nam se dešava da budemo brzopleti u povoljnim situacijama. Neophodno nam je samopouzdanje budući da ćemo imati nekoliko izostnaka. Ja ću uvek biti tu da stanem uz ekipu", rekao je trener gostiju Klod Puel.

Ne postoji bolji trenutak za Lion da produbi agoniju arhineprijatalja i izjednači mu najdužu seriji poraza od 2008. godine, odnosno da napravi ozbiljan skok ka pozicijama koje garantuju Evropu. Polufinalista prošlog izdanja Lige šampiona je remizirao u Lilu u prošlom kolu, ali može da bude zadovoljan tim rezultatom jer je od 50. minuta igrao bez isključenog Marsela. Lion ove sezone nema poraz na domaćem terenu – dva puta je remizirao i u dva navrata pobeđivao sa po 4:1. U poslednjem meču na Grupama stadionu nastradao je Monako.

Loša serija rezultata prouzrokovala je da ekipa Kloda Puela ostane i bez samopouzdanja, mada hrabri povratak iskusnog defanzivca Matjea Debišija u pogon. Ipak, Puelu će biti izuzeteno teško da vrati ekipu u željeni ritam, gostima ne leži ni tradicija, pošto nisu dobili nijedan meč na Lion parku (tri poraza i remi).

Iako je poslednjih devet međusobnih okršaja iznedrilo pet pobeda Liona, tri trijumfa Sent Etjena i jedan remi, jasno je da u potpuno drugačijem raspoloženju francuksi velikani dočekuju derbi Rone. Mogao bi da bude prekretnica za Svece, ako naprave ogromno iznenađenje, ali ne deluje nemoguće da Sent Etjen pretrpi katastrofu iz 2017. godine kada su ga Dečaci na Žofroa Gišaru ponizili 5:0.

Termin od 17.00 rezervisan je za još jedan okršaj zvučnijih imena francuskog fudbala. Nica će na Alijanc Rivijeri ugostiti Monako, a biće posebno motivisana jer je potencijalni trijuf vodi na drugu poziciju na tabeli. Tim sa Azurne obale je sredinom nedelje poražen od Sparte u Pragu (3:2), ali je bio ubedljiv u prethodnom prvenstvenom duelu kada je savladao Anže u gostima (0:3). Sa druge strane sastav iz Kneževine je briljirao protiv Bordoa u prethodnoj runi - Visam Ben Jeder i Kevin Foland ponovo su demonstrirali odličnu povezanost na terenu, a raduju i dva debitantska gola nemačkog internacionalca. Nica je dobila poslednja četiri okršaja sa Monakom na Alijanc Rivijeri, dva puta bilo je po 4:0, a ukoliko Kasper Dolberg, Amin Gviri i Žen Ref-Adelejd budu inspirisani, serija bi mogla da se nastavi.

FRANCUSKA 1 – 10. KOLO

Petak

Strazbur – Marselj 0:1 (0:0)

/Sanson 72/

Subota

Bordo - Monpelje 0:2 (0:0)

/Mole 49, Delor 66/

Pari Sen Žermen - Ren 3:0 (2:0)

/Kean 11, Di Marija 21, 73/

Nedelja

Brest - Lil (u toku)

15.00: (2,25) Lans (3,10) Rems (3,50)

15.00: (2,60) Lorijan (3,10) Nant (2,85)

15.00: (1,82) Mec (3,45) Dižon (4,70)

15.00: (2,85) Nim (3,10) Anže (2,60)

17.00: (3,00) Nica (3,40) Monako (2,35)

21.00: (1,40) Lion (4,50) Sent Etjen (8,50)

***kvote su podložne promenama

 

 

 

 

 


tagovi

LionSent Etjen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara