"Nemanja Bjelica, Stefan Marković, Miloš Teodosić"
"Nemanja Bjelica, Stefan Marković, Miloš Teodosić"

U susret Evroligi: Šta mislite, koliko trenera i igrača predstavlja Srbiju?

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.10.14. | 18:26

Ovo su svi srpski predstavnici u Evroligi...

Nemanja Bjelica, Stefan Marković, Miloš Teodosić

Konačno je došlo vreme za još jedan početak dobre, stare klupske košarke i nikad uzbudljiviju sezonu Evrolige

Izabrane vesti

Dok klubovi ulažu silne milione u nadi da će se dokopati šampionskog pehara, jedna stvar je jasna - nijedna evroligaška sezona ne može da prođe bez uticaja srpskih igrača i trenera. Posle nekoliko godina stagnacije i blagog pada u broju naših igrača u najjačem klupskom takmičenju u Evropi, uspehom koji je košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila na Mundobasketu u Španiji Orlovi su ponovo postali izuzetno zanimljivi na tržištu.

Minulog leta evropski klubovi prosto su se utrkivali za potpis srpskih asova, koji će izgleda ponovo imati nešto bitniju ulogu u evropskim okvirima. 

Interesantno, u novoj sezoni srpsku košarkašku scenu predstavljaće jedan klub, 27 registrovanih igrača, raspoređenenih u 12 klubova i čak šest prvih trenera. S obzirom na to da Evroliga broji 24 tima u prvoj fazi, dolazi se do zaključka da naših igrača, odnosno učitelja košarke ima u polovini ekipa!

Prvi put otkad je 2001. godine zaživeo novi format Evrolige Partizan neće biti učesnik, ali će boje Srbije braniti Crvena zvezda i njenih deset košarkaša. Posle crveno-belih, srpska kolonija najveća je u Minhenu i Turovu (po tri igrača i trener), dok Unikaha ima trojicu igrača. Fenerbahče ima Željka Obradovića na klupi, te Bogdana Bogdanovića i Nemanju Bjelicu. 

Da košarkaška Evropa i dalje ceni srpske stručnjake najbolje potvrđuje podatak da je naših stratega najviše (Dušan Ivković, Željko Obradović, Svetislav Pešić, Saša Obradović, Miodrag Rajković i Milan Tomić), a svako od njih u svom stručnom štabu ima bar jednog trenera iz Srbije. 

Poređenja radi, prvi posle naše zemlje po najvećem broju trenera su Španija (Pablo Laso, Đoan Plaza, Ćavi Paskval) i Italija (Romeo Saketi, Luka Banki, Marko Krespi). Od bivših država SFR Jugoslavije tu su još i Dejan Radonjić i Duško Ivanović iz Crne Gore, odnosno Jasmin Repeša i Velimir Perasović iz Hrvatske. 

Zanimljiv je i podatak da je, od ukupno 19 imena sa skraćenog spiska selektora Saše Đorđevića, čak 13 igrača u evroligaškom društvu (Nenad Krstić, Stefan Marković, Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Vladimir Štimac, Vasilije Micić, Vladimir Micov, Nemanja Dangubić, Luka Mitrović, Nikola Kalinić, Stefan Jović) što je svakako podatak kojim se treba ponositi.

Srpski asovi su nedavno mogli da dobiju i veliko pojačanje u liku Miroslava Raduljice, koji je bio na korak potpisivanja ugovora sa Realom, ali se on na kraju ipak odlučio za odlazak u Kinu. 

Za kraj, treba napomenuti i igrača Makabija Aleksa Marića, koji reprezentuje Australiju, ali je igrač srpskih korena. Poznato je da je u vreme dok je igrao u Partizanu bio meta sukoba Saveza Srbije i Australije, pošto je naš tim želeo Marića u svojim redovima. 

Nadamo se samo da će ova brojka u budućnosti zaista biti još veća i da će ljubitelji kraljice igara u našoj zemlji moći da uživaju u bravurama srpskih asova širom Starog kontinenta...

SVI SRBI U EVROLIGI:

Anadolu Efes: Dušan Ivković, Nenad Krstić

Unikaha Malaga: Stefan Marković, Vladimir Golubović, Kenan Karahodžić

Makabi Tel Aviv: Aleks Marić*

CSKA Moskva: Miloš Teodosić

Alba Berlin: Saša Obradović

Turov: Miodrag Rajković, Ivan Žigeranović, Uroš Nikolić, Nemanja Jaramaz

Fenerbahče: Željko Obradović, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica

Barselona: Stefan Peno

Bajern Minhen: Svetislav Pešić, Duško Savanović, Vladimir Štimac, Vasilije Micić

Galatasaraj: Zoran Erceg, Vladimir Micov

Valensija: Vladimir Lučić

Olimpijakos: Milan Tomić

Crvena zvezda: Nikola Rebić, Nikola Čvorović, Nemanja Dangubić, Luka Mitrović, Branko Lazić, Nikola Kalinić, Boban Marjanović, Đorđe Kaplanović, Marko Tejić, Stefan Jović

Napomena: Tamnim slovima označeni su treneri

* - Aleks Marić je rođeni Australijanac srpskih korena

(FOTO: MN Press, Action Images)


tagovi

Alba BerlinAleks MarićAnadolu EfesBoban MarjanovićBogdan BogdanovićBranko LazićFK Crvena zvezdaDušan IvkovićDuško SavanovićĐorđe KaplanovićEvroligaEvropaFenerbahče BekoIvan ŽigeranovićKenan KarahodžićKK Bajern MinhenKK BarselonaKK CSKA MoskvaKK GalatasarajKK Makabi Tel AvivKK OlimpijakosKK TurovKK ValensijaLuka MitrovićMarko TejićMilan TomićMiloš TeodosićMiodrag RajkovićNemanja BjelicaNemanja DangubićNemanja JaramazNenad KrstićNikola ČvorovićNikola KalinićNikola RebićSaša ObradovićStefan JovićStefan MarkovićStefan PenoSvetislav PešićUnikahaUroš NikolićVasilije MicićVladimir GolubovićVladimir LučićVladimir MicovVladimir ŠtimacŽeljko ObradovićZoran Erceg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara