Jago Dos Santos (©ABA liga)
Jago Dos Santos (©ABA liga)

Treća opcija postala glavna na putu ka povratku ABA krune

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.05.24. | 14:33

Jago Dos Santos posle nagrade za MVP finalne serije brazilske i nemačke lige, uzeo isto priznanje i u crveno-belom dresu

Došao je Jago Dos Santos prošlog leta u Crvenu zvezdu sa idejom tadašnjeg trenera Duška Ivanovića da bude treća opcija na poziciji plejmejkera. U vizijama stručnog štaba bio je viđen kao neko ko će biti ispomoć Šabazu Nejpiru i Milošu Teodosiću i popuniti minute koje njih dvojica prosede na klupi. Osam meseci kasnije, prvobitno namenjena uloga omalenog Brazilca se drastično izmenila te on aktuelnu sezonu završava kao glavni faktor u povratku abaligaške krune na Mali Kalemegdan.

Momak iz Sao Paola je u finalnoj seriji regionalne lige u kojoj su crveno-beli kaširali najvećeg rivala sa 3-0, zavredeo MVP naslov. Svoj treći u karijeri. Moglo bi se reći da su mu se osladili. I da nisu rezultat puke slučajnosti, već odraz očiglednog kvaliteta. Istog onog koji je više puta ove sezone bio doveden u pitanje kod 25-godišnjeg igrača i to najčešće od strane Zvezdinih navijača.

Izabrane vesti

Kako je počeo svoju epizodu u Beogradu, nije delovalo da će ostaviti bilo kakvog valjanog traga. Na početku praktično nije ni dobijao šansu, često bio i van rotacije, skrajnut u totalno drugi plan, dok je na utakmicama u kojima je imao prilike da se pokaže, nerezonskim potezima i silnim šutevima za tri poena, sebi nadenuo karakteristike nesistemskog igrača koji nije na nivou potrebnom da bi se igrala Evroliga.

Ipak, dolaskom Janisa Sferopulosa, pa potom i odlaskom Nejpira i povredom Teodosića, njegova uloga je počela da se mic po mic transformiše. Iz sekundarne u primarnu. Imao je neke prilično respektabilne partije u elitnom takmičenju kao što je ona protiv Baskonije kada je ubacio 26 poena ili 21 protiv Žalgirisa. Takođe, uporedo je dizao formu i u regionalnom takmičenju gde se posebno pamti treći ovosezonski derbi koji je upravo on odlučio pogotkom iz prodora u poslednjim sekundama za konačnih 88:86.

Nije ga poremetio ni prelom sinusne kosti kao i potres mozga koji je zaradio u sudaru sa Makabijem. Iz svega je uspeo da se izdigne i da u presudnim trenucima sezone bude ključni igrač.  

Bila je celokupna ova sezona veliki test za Jaga. Test koji je po svemu viđenom položio sa počastima. U tri meča finala je prosečno beležio 12,3 poena uz 4,6 asistencija i četiri skoka. Sasvim dovoljno da bude izabran za najkorisnijeg igrača. Najefikasniji je bio u prvom meču u kojem je ubacio 18 poena, od kojih neke od ključnih u samoj završnici koji je njegov tim dobio sa 85:82. Potom je u drugom brojao do osam, dok je sinoćni okršaj završio sa 11.

"Znam šta mogu da uradim. Znam šta moram da popravim. Nema veze da li sam prvi ili poslednji igrač. Potrebne su mi titule, osvajao sam ih u Brazilu, u Nemačkoj, sada ovde. To je to. Volim košarku, a titule mi pomažu. Ne govorim to samo zato što smo sada osvojili ABA ligu. Srećan sam i bio bih srećan da ostanem ovde još nekoliko godina“, rekao je Dos Santos za Mozzartsport posle osvojene titule.

U tri različite zemlje sa tri različita tima je Dos Santos stizao do trona. I sva tri puta je bio proglašavan za najboljeg igrača finala. Najpre 2021. sa Flamengom, onda lani sa nemačkim Ulmom, i sada sa Zvezdom. Što jasno ukazuje da on vredi mnogo više nego što su crveno-beli mislili na startu sezone.

To što su u međuvremenu otkrili njegovu istinsku vrednost je jedan od vodećih razloga zbog kojeg su na kraju povratili pehar Jadrana u svoje vitrine.


tagovi

Jago dos SantosKK Crvena zvezdaABA ligaMVP Jadranske lige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara