Oleksandr Zinčenko (©Reuters)
Oleksandr Zinčenko (©Reuters)

Šta može Ukrajina posle kriznog sastanka na kojem nije bilo mesta za Rebrova?

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.06.24. | 10:47

Plavo-žuti na ivici nerava posle početnog poraza od Rumuna, sledi im verovatno meč odluke sa Slovacima u 2. kolu Grupe E Evropskog prvenstva

Stvari u Grupi E Evropskog prvenstva u Nemačkoj su prilično neočekivane. Slovaci su iznenadili na startu turnira i tesno savladali Belgijance sa 1:0, selekciju iz gornjeg ešalona. Nasuprot tome, Ukrajina je imala početak iz noćne more. Smatrana je dovoljno jakom da ima važnu ulogu u grupi, a u prvom susretu je bukvalno pregažena od strane Rumunije sa 3:0. Još jednom pobedom, Slovaci bi mogli da obezbede prolaz u nokaut fazu, dok je Ukrajina pod ozbiljnim pritiskom. Poraz u drugom kolu od Slovaka bi joj znatno umanjio šanse za mesto u osmini finala (15.00).

Podstaknuta iznenadnom pobedom nad Belgijom, Slovačka će pokušati da osvoji još tri boda protiv Ukrajine u petak, u Diseldorfu. Slovaci su najslabije rangirani tim u Grupi E, ali su uprkos tome šokirali Belgiju. Posle uvodnog gola Ivana Šranca, sreća je pogledala pulene Frančeska Kalcone, pošto su dva gola poništena Romeluu Lukakuu posle VAR intervencije.

Izabrane vesti

Sa još jednom pobedom u drugom meču protiv Ukrajine, Sokoli bi mogli da vežu dva trijumfa na velikom turniru prvi put u istoriji. Milan Škrinijar i drugovi nadu traže u činjenici da su pobedili u 10 od 14 poslednjih međunarodnih mečeva i da su stoga napravili značajan iskorak u konzistentnosti. Odbrambena snaga je posebno sredstvo za optimizam Slovaka. U poslednja tri meča selekcija nije primila gol.

15.00: (3,40) Slovačka (3,35) Ukrajina (2,30)

Ako se bolje pogledaju poslednje četiri takmičarske utakmice Slovaka, postaje jasno da su oni puni samopouzdanja. Iako su, kao što se i očekivalo, bili inferiorni u igri protiv Belgijanaca, koji su bili nadmoćniji, iskoristili su svoju šansu i odlično odbranili vođstvo do kraja.

U međuvremenu, nervi Ukrajinaca su na ivici posle poraza od Rumunije. Na zahtev reprezentativaca, selektor Sergej Rebrov je posle utakmice morao da napusti svlačionicu jer su igrači napravili interni krizni sastanak na koji trener nije bio dobrodošao. Možda će ova međusobna komunikacija pokrenuti plavo-žute da poprave loš učinak.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Statistički gledano, međutim, stvari su sve samo ne dobre za Ukrajince. Izgubili su dva od poslednja tri internacionalna meča, što je već isto toliko neuspeha kao u prethodnih 14 utakmica. Uprkos njihovom ogromnom kvalitetu, posebno u napadu, još nisu uspeli da pokažu individualnu klasu. Igrači poput Artjoma Dovbika i Mihaila Mudrika imaju potencijal da sami rešavaju utakmice, ali protiv Rumuna nisu mogli da se istaknu.

Ukrajina je morala dodatno da se bori da obezbedi plasman na četvrto Evropsko prvenstvo zaredom, pobedivši u obe plej-of utakmice protiv Bosne i Hercegovine i Islanda. Ali pošto je pokazala sjajan karakter kako bi obezbedila mesto Nemačkoj, mora da je gorko razočarana ostvarenim učinkom u ponedeljak.

Iznenadna pobeda Slovačke nad Belgijom ostavila je Grupu E širom otvorenu uoči drugog kola, ali Ukrajina shvata da mora da pobedi svoje zapadne kompije da bi imala realne šanse da se plasira u nokaut fazu. Sve drugo moglo bi da bude kobno.

Plavo-žuti mogu da crpe inspiraciju iz činjenice da je njihova jedina pobeda u grupnoj fazi Euro 2020. stigla u drugom meču, golovima Andrija Jarmolenka i Romana Jaremčuka koji su ih vodili do trijumfa od 2:1 nad Severnom Makedonijom. Ukrajina nije izgubila u sedam od prethodnih osam sukoba sa Slovačkom, iako je u proteklom dvoboju u Ligi nacija u novembru 2018. izgubila od Sokola sa 4:1.

------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------

EURO 2024

Grupa E

1. KOLO

Ponedeljak, 17. jun

Rumunija - Ukrajina 3:0 (1:0)

/Stančiju 29, Marin 53, Draguš 57/

Belgija - Slovačka 0:1 (0:1)

/Šranc 7/

2. KOLO

Petak, 21. jun

15.00: (3,40) Slovačka (3,35) Ukrajina (2,30)

Subota, 22. jun

21.00: (1,50) Belgija (4,20) Rumunija (6,75)

3. KOLO

Sreda, 26. jun

18.00: (4,40) Ukrajina (3,50) Belgija (1,85)

18.00: (2,70) Slovačka (3,05) Rumunija (2,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024reprezentacija Ukrajinereprezentacija Slovačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara