Memfis Depaj, Marko Arnautović, Kilijan Embape, Robert Levandovski (©Reuters)
Memfis Depaj, Marko Arnautović, Kilijan Embape, Robert Levandovski (©Reuters)

Remi "igra" Austriji i Holandiji iz različitih razloga, Francuska kroz 3D ispraća Poljake

Vreme čitanja: 5min | uto. 25.06.24. | 12:17

Poslednje 3. kolo u Grupi D Evropskog prvenstva otkloniće sve dileme

Osnovni deo ovogodišnjeg Evropskog prvenstva polako i sigurno se bliži kraju, a u utorak će se u dve grupe rešavati sve nepoznate. U Grupi D već je jasno da je Poljska neočekivano brzo eliminisana sa turnira, a preostalo je da se za još jednu ulaznicu među 16 najboljih bori žilava Austrija protiv sigurne Holandije. Oranje važi za favorita, ali ga ne očekuje lak zadatak na Olimpijskom stadionu u Berlinu (18.00). U isto vreme, Poljaci nemaju šta da izgube protiv Francuske, koja je osigurala mesto u osmini finala.

Izabranici selektora Ronalda Kumana u dosadašnja dva meča nisu izgubili nijednom. Najpre su preokrenuli okršaj sa Poljskom i slavili sa 2:1, a onda su odigrali nerešeno bez golova sa glavnim konkurentom grupe, Francuskom. Holandija ima četiri boda na kontu, i u najgorem slučaju završiće na trećem mestu, ali je jasno je da bi i u slučaju poraza bila među četiri najbolje trećeplasirane selekcije i tako bi prošla u narednu fazu.

Izabrane vesti

Ipak, Holandija bi volela da se bori za prvo mesto u grupi i definitivno ne želi da izgubi ovaj duel. Dovoljan joj je bod da obezbedi drugo mesto, a s druge strane, u igri je i samopouzdanje.

"Prvi meč nije bio baš idealan sa naše strane, i već smo igrali mnogo bolje protiv Francuske, pa čvrsto verujem da će naši nastupi imati uzlazni trend. Međutim, Austrija ima izuzetno jak tim i ima za šta da igra, tako da očekujem veliki otpor od nje", izjavio je Kuman.

18.00: (2,20) Holandija (3,45) Austrija (3,60)

Austrija važi za jednog od potencijalnih iznenađenja celog šampionata i zasad izgleda da bi trebalo da se plasira u osminu finala. U finalnom meču Grupe D idealno bi joj bilo da osvoji bod, što bi značilo napredovanje sa trećeg mesta. Reprezentacija predvođena selektorom Ralfom Rangnikom najpre je pokazala zube protiv Francuske i izgubila sa tesnih 0:1, a potom je pobedila Poljake sa 3:1.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Rangnik će morati bez važnog defanzivca Gernota Traunera koji je povredio mišić i neće se pojaviti na terenu. Osim toga, nekoliko oslonaca je u opasnosti od suspenzije - Arnautović, Baumgartner, Danso, Lajmer, Mvene, Vimer i Veber, a njihov potencijalni izostanak u osmini finala mogao bi da predstavlja veliki problem za Das Tim.

"Nažalost, nedostajaće nam Trauner jer je bio u odličnoj formi i igrao dobro u 60 minuta protiv Poljske. Holandija ima visok procenat poseda lopte, ne možemo da budemo kreativni i fleksibilni. Ali pokušaćemo da dobijemo bitke jedan na jedan i ponovo pokažemo timski učinak, da bismo mogli da pobedimo", smatra Rangnik.

Holandija i Austrija su se poslednji put sastale na prošlom Evropskom prvenstvu u Grupi C, a pobedile su Lale sa 2:0. Kuman bi trebalo da ima skoro kompletan sastav na raspolaganju, a jedino Zirkze verovatno neće igrati zbog prehlade.

18.00: (1,28) Francuska (6,25) Poljska (12,0)

Istovremeno, na Vestfalenu u Dortmundu se sukobljavaju sigurna Francuska i otpisana Poljska (18.00). Izvesno je da će se iskusni krilni fudbaler Kamil Grosicki odmah na terenu oprostiti od belo-crvenog dresa. Veteran je uoči finalne grupne utakmice potvrdio da će njegova internacionalna karijera biti završena protiv Francuske. I golman Vojčeh Ščensni je pre izvesnog vremena najavio da je nemački Euro verovatno njegova poslednja reprezentativna avantura. Ako se to zaista i dogodi, biće to zbogom.

Biće to prilično gorak oproštaj za poljske asove. I ne samo sa pomenutim igračima, već i Orlova sa šampionata. Sa stanovišta Poljaka, put do njega je već bio trnovit i bolan. Čak ni na Euru, belo-crveni nisu mnogo poboljšali svoju reputaciju. Opravdanje može da bude zdravstveni problem najboljeg strelca Roberta Levandovskog, ali 11 igrača igra fudbal, a ne samo jedan. I protiv Holandije i Austrije bilo je jasno da Poljska trenutno nije u dobroj formi.

Međutim, za razliku od ostalih učesnika smotre najboljih na Starom kontinentu, selektor Mihal Probjerž može mirno da počne da pravi planove za budućnost.

"Protiv Francuske ćemo igrati sa najboljih 11. Ovaj meč će već biti deo naših priprema za jesenju Ligu nacija. Naravno da smo razočarani što smo eliminisani, ali ne želim da menjam planove. Pre nekoliko meseci smo već uspeli da promenimo stvari, ali verujem da imamo solidnu osnovu na kojoj možemo da gradimo", rekao je Probjerž.

Utakmica između Francuske i Poljske odigraće se u Dortmundu na stadionu na kome je godinama unazad dominirao poljski golgeter Levandovski.

"Uskoro punim 36 godina, i mnogi ljudi će se pitati koliko dugo ću igrati, ali još imam tu vatru u sebi. Možda ću jednog dana razmišljati o povlačenju iz reprezentacije, ali vidim potencijal u ovom timu", rekao je kapiten Poljaka.

Francuska neće napustiti turnir u Nemačkoj. Zna da je na zemljištu njenog istočnog komšije čekaju još najmanje dva protivnika. Ali Trikolori bi sigurno radije da imaju malo više protivnika do kraja, u najboljem slučaju pet. Ipak, za to bi trebalo da napad najzad proradi. Navala Francuza je, za razliku od odbrane koja još nije primila gol, za sada ispod očekivanja. Austrija je poražena od Francuza samo zahvaljujući auto-golu protivnika, a protiv Holandije nije bilo pogodaka.

Selektor francuskog sastava Didije Dešan svestan je nedostataka. U isto vreme, međutim, ne brine o njima.

"Pokazujemo dobre stvari u napadu. Možete uzeti mnogo pozitivnih stvari od njih, a treba uzeti u obzir i snagu protivnika. Oba rivala su bila veoma jaka. Ali naravno morate da date golove da biste pobedili. Fokusiraćemo se na to i nadamo se da ćemo to unaprediti u sledećem susretu", rekao je Dešan, koji već skoro 12 godina vodi reprezentaciju Francuske.

Napadač Kilijan Embape se verovatno vraća u početnih 11. Jedan od najboljih igrača na svetu igra sa specijalnom maskom posle loma nosa. Embape je u subotu postigao dva gola na utakmici iza zatvorenih vrata i od tada je u potpunosti trenirao. Spreman je da se vrati umesto Antoana Grizmana, kako najavljuje prestižni Ekip.

Dešan je rekao da se otok na Kilijanovom nosu smanjio.

"Nosi masku jer mora da zaštiti svoje lice u slučaju da se dogode određeni slučajevi. Možda ga to ometa, ali to je nešto na šta treba da se navikne. To je kao kada imate 3D naočare, mada sada imamo maske koje su prilično tanke, što je moguće tanje", dodao je Dešan.

------------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

EVROPSKO PRVENSTVO U NEMAČKOJ

Grupa D

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

Poljska - Holandija 1:2

/Buksa 16 - Gakpo 29, Veghorst 83/

Ponedeljak, 17. jun

Austrija - Francuska 0:1 (0:1)

/Veber 38ag/

2. KOLO

Petak

Poljska - Austrija 1:3

/Pjontek 30 - Trauner 9, Baumgartner 67, Arnautović 78/

Holandija - Francuska 0:0

3. KOLO

Utorak, 25. jun

18.00: (1,28) Francuska (6,25) Poljska (12,0)

18.00: (2,20) Holandija (3,45) Austrija (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija FrancuskeFudbalska reprezentacija PoljskeReprezentacija Poljskereprezentacija Austrijereprezentacija Holandije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara