Predrag Rajković (AFP)
Predrag Rajković (AFP)

Rajković: Meni se čini da je sve super

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.06.24. | 18:33

Srpski golman samoinicijativno krenuo u šesnaesterac rivala i pomogao Luki Joviću da donese bod Srbiji

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Nemačke)

Nije branio Predrag Rajković u Kataru, ali dočekao je da u Nemačkoj ponovo postane prvi golman Srbije. I posle dve utakmice, poraza od Engleske i remija sa Slovenijom, jedna je od najboljih figura Srbije u grupnoj fazi. Znamo kakvi se zaključi obično izvlače kada je čuvar mreže centralna figura, ali o njima ćemo kasnije, drugom prilikom.

Izabrane vesti

Sada, o doprinosu koji je, osim intervencijama dao za remi Srbije na Areni u Minhenu. U poslednjim sekundama utakmice, pre kornera koji je izveo Ivan Ilić, Rajković je krenuo u šesnaesterac Slovenije, Srbija dobila igrača više, a Jović iskoristio situaciju na drugoj stativi da ukus u ustima posle dve utakmice ostane manje gorak.

Ispostavilo se da je Rajković napred krenuo samoinicijativno.

"Mahao sam i mahao. Selektor i stručni štab su bili fokusirani na onu stranu. Niko me nije video. Na svoju ruku sam krenuo i nadam se da mi selektor neće zameriti. I direktor Dika mi je da sam povukao trojicu igrača na prvoj stativi i da je Luka ostao sam", rekao je golman Majorke nakon utakmice pred srpskim novinarima u miks zoni.

Nije bilo osmeha na Rajkovićevom licu kada se pojavio, nije ni znao da li posle Slovenije ima više razloga za brigu ili zadovoljstvo.

"Ne znam šta bih rekao. Pomešana su osećanja. Ali opet, uzeli smo bod za koji mislim da će nam značiti za prolazak u drugu fazu. Utakmica je bila dobra, imala je visok ritam skoro svih 90 minuta. Pokazali smo karakter, borili se sve vreme i mislim da smo zaslužili ranije da postignemo gol. Imali smo prečku i par odbrana Oblaka. Nismo imali sreće, a to nam se vratiolo u 95. minutu. Sad znamo šta nam je činiti u sledećoj utakmici. Pobeda i ništa drugo."

Navikla nas je Srbija kroy svoju istoriju da staze kojima ide nisu glatke i prohodne. Da su pune prepreka, nespokoja i neizvesnosti.

"Izgleda da smo mi Srbi takvi, da uvek mora težim putem... Znate i sami da ovo nije prvi put. Naravno da smo želeli da pobedimo, da mirnije dočekamo Dansku, ali to je fudbal. Slovenci su igrali dobro. Moramo da pobedimo Dansku ako želimo dalje."

U pojedinim trenucima utakmice Rajković je naizgled ljutito, a svakako energično gestikulirao ka saigračima.

"To je adrenalin. Samo sam želeo da probudim ekipu, da krenemo malo življe, ofanzivnije. Nije bilo lično ni prema kome. Bilo je to kolektivna poruka, da se trgnemo. Šta mora bolje protiv Danske? Da damo više golova od njih. Da igramo čvršće i da ne uđemo uplašeno. Da krenemo agresivno od prvog minuta. Možda pritisak velikog takmičenja utiče na nas da slabije počnemo."

Posle dve utakmice, u zavisnosti od rezultata duela Danske i Engleske, postoji scenario koji vodi Srbiju dalje i sa dva osvojena boda. No, Rajković ne razmišlja o tome.

"Postoje neke kalkulacije, ali ako nešto želimo, ako želimo dalje moramo da pobedimo. Da ne gledamo druge reprezentacije, da kalkulišemo i ne bijemo glavu ko će koga pobetiti, ko će koliko golova primiti. Pobediš, odradiš svoj posao i miran si."

Utisak je i da u igri Srbije nije bilo mnogo smislenih akcija i kretnji, već su se napadi na gol protivnika svodili na improvizaciju.

"Mislim da selektor dobro radi svoj posao i da svako u svakom trenutku zna šta treba da radi i kako da se kreće. Ne mogu se uvek pratiti šabloni. Igra je živa, to zavisi od utakmice. Ne smemo da budemo labavi kao protiv Engleza i Slovenaca na početku. Ako renemo agresivno i prvi postignemo gol, biće drugačija priča. Bićemo opušteniji i nećeo morati da srljamo."

Kako se desilo da ga baš desni bek Slovenije matira iz peterca.

"On je oduzeo loptu na njihovoj polovini i krenuli su u kontru. Oni su dobri u tranziciji i poazali su to i danas. Postigao je gol na drugoj stativi. Njih četvorica su bili u završnici. Moramo brže da se vraćamo ka svom golu", zaključio je srpski golman.

Za kraj, da li je ova utakmica Srbiji pokazala sve manjkavosti, sve ono što u igri nije dobro.

"Ne znam na šta konkretno mislite. Protiv Engleza smo igrali dobro u drugom poluvremenu, a oni su se povukli na svoju polovinu. Meni se čini da je sve super i da je sistem kojem težimo dobar."


tagovi

Predrag Rajkovićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara