Reprezentacija Srbije (Reuters)
Reprezentacija Srbije (Reuters)

OCENE - SRBIJA: Talisman Luka, jedan Dušan nervozan, drugi zarobljen, ali lepo je gledati Ilića

Vreme čitanja: 1min | čet. 20.06.24. | 17:33

Piksijeve izmene nas prvo koštale primljenog gola, pa uticale da se podignemo i izjednačimo

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Nemačke)


Izabrane vesti

Predrag RajkovićGolman
Na godišnjicu osvajanja Mundijalita podsetio je zbog čega je bio jedan od heroja sa Novog Zelanda. Odbranio je udarac Gnezde Čerina na početku, kasnije i Mlakaru, pa pokupio loptu ispred krilnog fudbalera Pize, divnom paradom sprečio pogodak Šeška posle kontre... U međuvremenu jeste bio malo nesiguran prilikom jedne bočne lopte i miljenik Fortune kad je Elšnik uzdrmao stativu. Pogodak Karničnika nije njegova odgovornost, posle čega je reagovao uverljivo još nekolio puta na sporadične pokušaje Kekovog tima. Teško će se Vanja Milinković Savić u bliskoj budućnosti vratiti među stative.
Ocena
7
Miloš VeljkovićOdbrana
Na stranu rezultat, odbrana nam izgleda bolje nego što smo očekivali i što smo je ispratili na EURO. Zasluga je to i štopera Verdera, pošto je opet bio siguran u reakcijama i dovoljno miran da ne paniči pred poznanikom iz Bundeslige, Šeškom. Kako turnir odmiče, Veljković i ostatak defanzivnije linije su sve bolji. Način na koji su poklekli je posledica grešaka Gaćinovića i SMS-a, jeste bilo još malo sitnijih propusta, ali ne nešto zbog čega bismo palili alarme. Kao što je bio slučaj ranije.
Ocena
6.5
Nikola MilenkovićOdbrana
U prvom kolu sjajan protiv Harija Kejna, u drugom je osujetio i Benjamina Šeška. Definitivno mu prija povratak na mesto centralnog štopera u rasporedu sa trojicom ispred golmana. Pozicioniranje, čitanje igre, skok, dueli... Sve je bilo toliko sigurno da posle ovog ne brinemo kako će Bleki odraditi posao i protiv Danaca
Ocena
6.5
Strahinja PavlovićOdbrana
Gospodar vazdušnog prostora na nebu iznad Minhena. Njegova silueta, kad skoči i zastane na tren, kao da lebdi, mogla bi da predstavlja logo neke reklame. Odličan protiv Šeška i Šporara, nije im dozvolio nijednom da zaprete u prvom poluvremenu. Na travi je neutralisao Elšnika nekoliko puta. Prilikom preuzimanja rivala u akciji za gol Slovenije zapao mu je Šporar i nikako ne može biti krivac za mat kao Sergej. Probao je da stvara višak iznošenjem lopte, ali bez kvalitetnih saradnika na tom planu nije mogao više.
Ocena
6.5
Andrija ŽivkovićVezni
Do 82. - Svuda ga je bilo na terenu Bajernovog stadiona. U prvom delu njegova strana nije „pucala“ i opet je defanzivno dobro stajao, što mu je omogućilo da proba nekoliko puta da dejstvuje sa omiljene mu pozciije krila. Možda centaršuevi nisu bili produktivni, možda mu je nedostajalo malo više smirenosti u završnicama akcije, mada ako se zna koliko se potrošio, posao je odradio zadovoljavajuće. Njegov je bio pas Tadiću pre jedne od Mitrovićevih šansi, učestvovao je u napadu, a ostaje mala dilema da li je, možda, mogao bolje da reaguje prilikom kontre za gol odluke ili su to morali da zatvore njegovi saigrači.
Ocena
6.5
Saša LukićVezni
Do 64. - Kad je već u četvrtom minutu izgubio loptu i omogućio Gnezda Čerinu da puca, činilo se da će upasti u rupu. A ne samo da ju je zatrpao angažmanom i trčanjem, nego je bio spajalica između odbrane i napadačkog tandema. I korektor, a povremeno i kreator, iako tako ne izgleda na prvi pogled. Razmislite ponovo, jer jednu od retkih prilika pre pauze Srbija je imala tako što je vezista Fulama pretrčao 40 metara sa loptom u nogama i na povratni pas stigao da puca. Šteta što nije nagrađen pogotkom, da mu to bude svedočanstvo vrlo dobre partije, oličene u utisku da se spretno kretao između linija tima. I takav bio sve do kartona koji ga je, verovovatno, „preselio“ na klupu.
Ocena
6.5
Ivan IlićVezni
Lepo ga je videti na terenu. Spretan s loptom i bez nje, znao je da bude pokretačka snaga Srbije, čak i u trenucima kad ostali nisu. Njegovo izdanje je ravna linija. Uspistavio je ritam i pratio ga sve vreme. Čak i kad bi grešio, ali Bože moj. Znao je da se pojavi i u ofanzivi, a kad je izlaskom Tadića dobio status izvođača prekida centrirao je pravo na glavu Luki Joviću i omogućio Orlovima da nastave let, iako se činilo da su im krila slomljena.
Ocena
7
Filip MladenovićOdbrana
Do 46. - Kao što se Filip Kostić mučio pre povrede u Gelzenkirhenu, tako je i njegova zamena patila po strani. Pravio mu je probleme Karničnik, naterao ga da dobije žuti karton već polovinom prvog poluvremena. To kao da je unelo nervozu u telo levog spoljneg i sprečilo da ga u napadu bude koristan, kako inače, za državni tim, ume. Zato je zamenjen početkom drugog dela.
Ocena
5.5
Dušan TadićVezni
Do 82. - Tražio je da igra, dobio mesto u prvih 11, dozivao saigrače da ga prate, tražio da izlaze u presing i budu više na polovini rivala, ali malo toga kreativnog smo videli od našeg kapitena u prvom, da bi se popeo na stepenik više u drugom delu. Bilo je situacija kad je ranije mogao da se oslobodi lopte, probao je nekoliko puta da centrira ili omogući takve pozicije Mladenoviću. A navikao nas je na daleko uverljivija izdanja u polju, dok igra traje. Mučio se sve do šanse Mitrovića čim je krenulo drugo poluvremena, pa još jedne kad je naš najbolji strelac probao glavom. Međutim, uglavnom je delovao kao da je upao u kavez i da ne može da pronađe ključ za izlazak. Zarobljen u lavirintu.
Ocena
6
Aleksandar MitrovićNapad
Neće ga. I kad se izbori za šansu i kad se muški rve sa kompletnom odbranom Slovenije, lopta ga nije slušala. Najpre mu je na ramenima bio Drkušić, pa ga izgurao Bijol, posle ubačaja Tadića iz kornera nije stigao do lopte jer ga je zagradio Mlakar. To pokazuje da je stručni štab slovenačkog tima rasporedio energiju na čuvanje našeg najopasnijeg strelca i u velikom broju situacija ga udaljio od gola koristeći i dozvoljena i sredstva koje sudije ne vide. Šansa koju je Mitroviću ukrotio Oblak ne broji se zbog ofsajda , u nastavku je bio u još dve na dodavanje Tadića, pogodio stativu na pas Živkovića.
Ocena
6
Dušan VlahovićNapad
Do 64. - Velika disproporacija između truda i učinka. Za voljni momenat verovatno niko nema zamerku, ali kako kanališe energiju pitanje je kojim bi i stručni štab mogao da se pozabavi. Videli smo ga kako se nervira, gestikulira u pravcu saigrača i traži nepostojeće faulove, mada je to posledica očigledne želje da uradi nešto korisno. Probao je pritiskom na poslednju liniju rivala čim je meč počeo, glavom na ubacivanje Ilića, samo do Oblaka, izblokiran iz slobodnog udarca, za koji se sam izborio... Kompletan utisak – jedva skroman.
Ocena
5.5
Mijat GaćinovićVezni
Od 46. - Čim je ušao, zaličio je da bi njegovo prisustvo moglo da obogati igru Orlova, jer je uputio kvalitetan centaršut. Zagledan u to svoje delo, zaboravio je da se utakmica igra u dva pravca, „prodao“ loptu na poziciji krila, posle čega je usledila egzekucija u samo nekoliko sekundi, jer se na defanzivnu neodgovornost nedovezao Sergej Milinković Savić.
Ocena
5
Sergej Milinković SavićVezni
Od 64. - Uz Mijata Gaćinovića, najveći krivac što je Srbija primila gol. Takvu nonšalanciju prilikom markiranja protivničkog igrača, makar i posle izgubljenog poseda, ovaj nivo fudbala ne dozvoljava. Profesionalni sport to ne trpi. Način na koji se vraćao u odbranu i bio čuvar Karničnika pozicionirao ga je kao tragičara. A sve to je trajalo, trajalo, trajalo i SMS nije uradio mnogo da spreči pogodak.
Ocena
5
Luka JovićNapad
Od 64. - Spasilac! Džoker Dragana Stojkovića je ostavio Srbiji nadu da može u osminu finala. I to u poslednjim trenucima utakmice, u završoj akciji na Alijanc areni. Pre toga ništa vredno pomena nije uradio, čak je bio i nervozan, što je manifestovano žutim kartonom. I onda kad se činilo da smo u bunaru, poleteo je kroz vazduh i istakao kandidaturu da protiv Danaca, možda, počne. Da on i Mitrović budu tandem. A možda i nije loše imati ga kao opciju na klupi. Ako nije uspeo da smiri onu loptu Tadića protiv Engleske, sad mu se sve vratilo. Duplo.
Ocena
7
Lazar SamardžićVezni
Od 82. - Zapretio je čim je ušao solo akcijom i udarcem pored stative. Videlo se da je rastrčan, motivisan, energičan. Promenio je identitet ekipe za kratko vreme.
Ocena
7
Veljko BirmančevićVezni
Od 82. - Dobar pokušaj iz koga se izrodio korner predstavljao je uvod u seriju poteza kojima je oplemenio igru Srbije pred kraj meča. Time je pokazao da nije samo rezerva, nego i da kuca na vrata prvog tima.
Ocena
7
Dragan StojkovićTrener
Umesto debakla – produžetak nade. Tankom linijom se kretao selektor i zato je teško oceniti učinak Piksija ako znamo kakva su bila očekivanja i nade, da se slavi protiv najlakšeg rivala u grupi. A opet je ispao da je dobro vodio meč: proigrali smo kad je povukao sa terena Vlahovića i omogućio Mitroviću da bude glavna pretnja, Joviću da postigne gol vredan izjednačenja, a njegove poslednje dve opcije u liku Birmančevića i Samardžića su timu vratile boju u lice, izgubljenu posle svega pogubnog što su po ekipu napravile prve dve izmene, Sergej Milinković Savić i Mijat Gaćinović. Ako posmatramo ceo meč, za debatu je zbog čega smo maltene bacili niz vodu skoro celo prvo poluvreme i kako smo se sa trojicom ofanzivnih igrača skoro 45 minuta mučili da uspostavimo očekivanu dominaciju. S druge strane, istrajao je na Ivanu Iliću i to mu se isplatilo, jer je njegov Nišlija centrirao za Lukićev pogodak.
Ocena
6



tagovi

EURO 2024Predrag RajkovićMiloš VeljkovićNikola MilenkovićStrahinja PavlovićSaša LukićIvan IlićDušan TadićAndrija ŽivkovićoceneFilip MladenovićMijat GaćinovićAleksandar Mitrovićfudbalska reprezentacija SrbijeDušan VlahovićDragan Stojković PiksiSergej Milinković SavićLuka Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara