Romelu Lukaku i Milan Škrinijar (©Reuters)
Romelu Lukaku i Milan Škrinijar (©Reuters)

Poslednji ples belgijskih legendi i slovački bedem

Vreme čitanja: 4min | pon. 17.06.24. | 11:37

Crveni đavoli startuju u Grupi E protiv Sokola, sledi obračun nekadašnjih saigrača Lukakua i Škrinijara

Od proširenja Evropskog prvenstva na 24 učesnika 2016. godine, na njemu ne izostaju reprezentacije Belgije i Slovačke. Crveni đavoli i Sokoli će treći put zaredom učestvovati na glavnom delu Eura, a iako imaju različite mogućnosti, obe selekcije imaju želju da naprave blesak. Grupa E startuje ovog ponedeljka, najpre u Minhenu gde koplja ukrštaju Rumunija i Ukrajina (15.00), a potom i tri sata kasnije u Frankfurtu kada Belgija izađe na megdan Slovačkoj (18.00).

Slavna belgijska generacija se polako bliži kraju. Može se reći da bi ovo prvenstvo u Nemačkoj moglo da bude poslovični "poslednji ples" za brojne belgijske legende. Generacija igrača rođena krajem osamdesetih i početkom devedesetih, čiji je najveći uspeh osvajanje bronzane medalje na Svetskom prvenstvu 2018, postepeno završava karijeru.

Izabrane vesti

Belgija će biti bez Edena Azara na velikom turniru prvi put od Svetskog prvenstva 2014. Verovatno najistaknutija figura cele generacije povukla se iz fudbala pre godinu dana. Azar se tako pridružio drugim bronzanim kolegama kao što su Vensan Kompani, Maruan Felaini ili Musa Dembele. Do sada je samo defanzivac Tobi Aldervejreld završio međunarodnu karijeru prošle godine, a dugogodišnji broj jedan - Tibo Kurtoa, koji se oporavlja od teške povrede - nije stigao u Nemačku.

Simon Minjole je dugi niz godina pokrivao leđa Kurtoi u reprezentaciji, ali je napustio nacionalni tim, pa će jedinica Volfzburga Koen Kastels da bude prva opcija na golu na Euru.

18.00 (1,52) Belgija (4,40) Slovačka (7,50)

Đavoli trenutno imaju reprezentaciju koja je sposobna da bude jedna od najboljih fudbalskih nacija u Evropi. Imenovanjem Domenika Tedeska vratili su se svojoj staroj snazi i bili su neporaženi otkako je on preuzeo dužnost. Još jedan zanimljiv detalj - nijedan od poslednjih 17 duela na Evropskom prvenstvu nije završen nerešeno. Poslednji put Belgijanci su remizirali na EP još 1980. sa Italijom.

Kevin de Brujne, jedan od najboljih veznih igrača na svetu, srce je belgijskog tima. Njegov pregled i kreativnost u izgradnji igre, kao i pretnja u napadu, čine ga neizostavnim delom selekcije. Romelu Lukaku, poznat po fizičkim sposobnostima i gol instinktu, pruža neophodnu napadačku moć.

Istovremeno, Tedesko ulaže u budućnost dajući šansu mladim talentima kao što su Joan Bakajoko i Amadu Onana da se dokažu na velikoj sceni. Bakajoko je već privukao pažnju brzinom i tehnikom, a Onana, svestrani vezista, do sada je pokazao veliki potencijal na centru.

Belgija nije imala previše komplikacija tokom kvalifikacija. Sa prvog mesta u svojoj grupi napredovala je bez ijednog poraza, ostavljajući iza sebe Austriju, Švedsku, Azerbejdžan i Estoniju. Na pripremama je prošla zahtevne provere, posebno u martu, kada je prvo remizirala 0:0 sa Republikom Irskom, a zatim 2:2 sa Engleskom. Pred turnir je odigrala dva pripremna meča kao favorit, kada je savladala Crnu Goru sa 2:0 i Luksemburg sa 3:0.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Čak ni Slovaci nisu planirali izazovne protivnike za pripreme u junskom terminu prijateljskih utakmica. U prvoj proveri su pobedili San Marino sa 4:0 i ponovili isti rezultat protiv mnogo jačeg Velsa.

Tim italijanskog selektora Frančeska Kalcone je pred takmičenje pokazao da je raspoložen. Mora se reći da je Italijan uspeo da sastavi zanimljiv spoj perspektivne mladosti i iskustva, koji može da iznenadi. Od mladih igrača pažnju svakako zaslužuje osamnaestogodišnji napadač Leo Sauer, koji igra za Fajenord, ali i dvadesetjednogodišnji defanzivac Adam Obert, koji igra u Seriji A za Kaljari.

Slovačka se takođe plasirala na turnir direktno iz grupe, bez potrebe da prolazi kroz torturu plej-ofa, a trener Kalcona ima veliku ulogu u tome. Uspeo je da sastavi tim koji je samo dva puta izgubio od besprekorne Portugalije, ostavivši iza Bosnu i Hercegovinu, Island, Luksemburg i Lihtenštajn u grupi.

Predstojeći duel donosi obračun Milana Škrinijara i Romelua Lukakua, nekadašnjih saigralča iz Intera. Slovački defanzivac je na konferenciji za novinare u nedelju nagovestio da je spreman da se suoči sa Belgijom i direktnim protivnikom na terenu, Lukakuom.

"Odigrali smo tri sezone za Inter, tako da znam njegove kvalitete", rekao je Škrinijar. "Kako zaustaviti Romelua? Pokušavao sam tri godine na treningu. Tako da mogu da dam savete svojim saigračima. Poslali smo jedan drugom poruku pre nekoliko dana. Obojica se radujemo ovom meču".

------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------

EURO 2024

Grupa E

1. KOLO

Ponedeljak, 17. jun

15.00: (4,40) Rumunija (3,50) Ukrajina (1,95)

18.00 (1,50) Belgija (4,40) Slovačka (7,50)

2. KOLO

Petak, 21. jun

15.00: (3,80) Slovačka (3,35) Ukrajina (2,05)

Subota, 22. jun

21.00: (1,50) Belgija (4,20) Rumunija (6,75)

3. KOLO

Sreda, 26. jun

18.00: (4,40) Ukrajina (3,50) Belgija (1,85)

18.00: (2,70) Slovačka (3,05) Rumunija (2,80)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija Belgijereprezentacija SlovačkeRomelu LukakuMilan Škrinijar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara