Kodi Gakpo (©Reuters)
Kodi Gakpo (©Reuters)

Katarci, da se ne ljubimo: Kodi Gakpo spreman da zapali zimsku pijacu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 29.11.22. | 17:56

Holanđani kao lider grupe idu u osminu finala Mundijala

Epilog kakav smo i mogli da predvidimo uoči poslednjih 90 minuta mundijalske Grupe A. Makar kada je reč o utakmici između Holandije i Katara. Luj van Gal ništa nije prepustio slučaju, izveo je na teren najjači mogući sastav i odneo tri boda koja su mu svi unapred pripisali te tako obezbedio prvo mesto i najverovatnije izbegao Englesku u osmini finala – 2:0 (1:0).

O Katarcima nećemo previše trošiti reči. Imali su dobrih 12 godina otkako su zvanično dobili domaćinstvo da uspostave sistem i fudbal u zemlji podignu na viši nivo ne bi li izbegli brukanje pred čitavim svetom, ali nisu uspeli. I zato će ostati upamćeni kao najgori domaćin u istoriji Mundijala. Makar s fudbalske strane govoreći. 

Izabrane vesti

Jedini su tim domaćin koji je već posle dva kola matematički izgubio šanse za prolaz dalje, jedini koji nije uspeo da osvoji ni bod i prvi što je primio šest ili više golova u grupnoj fazi... I nije samo do brojki, jer one dolaze kao rezultat onoga što su izabranici Feliksa Sančeza prikazali u prethodnih 270 minuta. A nisu prikazali apsolutno ništa - dobro, razume se - zbog čega bismo ih pamtili. Domaćinstvo su uspeli da kupe, fudbal nisu, i zato, Katarci - da se ne ljubimo. Gledali smo ih ovog novembra i vrlo verovatno nećemo ponovo uskoro, jer nije ovo za njih...

Onaj za koga definitivno jeste je Kodi Gakpo. Mladi napadač PSV Ajndhovena sve do nedavno nije imao ozbiljniju ulogu u reprezentaciji Holandije, tek letos u Ligi nacija je pronašao put do seniorskog tima Lala, ali posle polusezone iz snova u dresu tima iz Ajndhovena (13 golova i 17 asistencija u svim takmičenjima), Van Gal nije mogao da ga ne pozove u Katar. I nikako nije pogrešio, jer Gakpo je trenutno prva puška Oranja. Od večeras i najbolji strelac turnira uz Kilijana Embapea i Enera Valensiju.

I na trećoj mundijalskoj utakmici u karijeri Gakpo je postigao gol, što nijednom holandskom fudbaleru kroz istoriju nije pošlo za rukom. I to ne bilo kakav, utešni ili pak za overu ubedljivog trijumfa. Svaki od njih ima težinu, jer je svaki bio prvi na meču, onaj koji "otvara" rivala. Iskombinovao je u 26. minutu sa Devijem Klasenom (isti duo sarađivao kod gola Ekvadoru), utrčao na dodavanje veznog fudbalera Ajaksa, iskoristio dug korak da umakne čuvarima i sa petnaestak metara pogodio i plasirao loptu pored Meršala Baršama desnom nogu. Ernana Galindeza matirao je topovskim udarcem levom, a Eduarda Mendija glavom...

Još letos su interesovanje za 23-godišnjeg napadača pokazivali Lids i Sautempton, ali je Gakpo ponude odbijao odlučivši da sačeka neku ambiciozniju. Da je za istu spreman već je dokazao i zajedno sa svojim agentima već radi na odlasku sa Filips stadiona. Neće ni PSV žaliti zbog takve Kodijeve odluke iako je u avgustu navodno mogao da dobije četrdesetak miliona evra, pošto će posle ovakvog izdanja na Mundijalu Holanđaninu cena samo da raste.

Kada je o samoj utakmici reč, pitanje pobednika rešeno je - ako ga je iko i postavljao - početkom drugog poluvremena kada je Frenki de Jong iskoristio amatersku reakciju dvojice defanzivaca Katara i odbitak posle udarca Memfisa Depaja smestio u mrežu za svoj prvi mundijalski gol odnosno tek drugi u dresu Lala.

Sredinom drugog dela u strelce se upisao i Stiven Berhujs - dva minuta pošto je ušao u igru - ali mu je gol poništen pošto je Gakpo u začetku akcije igrao rukom. Katarci su tek u finišu meča pokušali da iskoriste opuštanje Van Galove ekipe i ublaže poraz. Nije im uspelo, no i da jeste, glavni utisak ne bi popravili.

HOLANDIJA - KATAR 2:0

/Gakpo 26, De Jong 49/

Stadion: Al Bajt

Kapacitet: 68.894

Sudija: Bakari Gasama (Gambija)

Žuti kartoni: Ake (Holandija)

HOLANDIJA (3-4-1-2): Nopert - Timber, Van Dajk, Ake - Damfris, De Ron (od 82. Kopmejners), De Jong (od 86. Tejlor), Blind - Klasen (od 66. Berghujs) - Gakpo (od 82. Veghorst), Depaj (od 66. Jansen).

KATAR (5-3-2): Baršam - Mohamed (od 85. Koder), Migel, Huhi, Hasan, Ahmed - Al Hajdos (od 64. Asadala), Madibo (od 64. Budijaf), Hatem (od 85. Alaeldin) - Almoez (od 64. Muntari), Afif.


SVETSKO PRVENSTVO – 3. KOLO

Utorak

Grupa A

Ekvador - Senegal 1:1 (0:1)

/Kaisedo 67 - Sar 44 pen, Kulibali 70/

Holandija - Katar 2:0 (1:0)

/Gakpo 26, De Jong 49/



tagovi

Katar2022Kodi Gakporeprezentacija Holandijereprezentacija Katara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara