(©Reuters)
(©Reuters)

Las Vegas upalio reflektore i sakrio probleme: Trka izvukla situaciju

Vreme čitanja: 5min | čet. 23.11.23. | 08:02

Neki su uživali, neki i ne baš

Ljubitelji Formule 1 širom sveta nisu imali velika očekivanja od Velike nagrade Las Vegasa, što zbog sve većeg broja trka u Americi umesto nekih legendarnih na tlu Evrope, tako i zbog same organizacije čitavog događaja. Od izgleda staze, kasnih termina, a posebno zbog nepripremljenosti staze koja je bila evidentna već od prvog treninga, retko ko je bio oduševljen idejom trkanja po ulicama Vegasa. Ipak, dugo očekivana trka održana je prethodnog vikenda pod svetlima reflektora, a odlično trkanje ostavilo je po strani sve probleme koji su se dogodili u danima i mesecima pred njeno održavanje.

Ono što je učinilo trku zabavnom, a što nismo imali priliku da gledamo tokom većeg dela sezone je i odgovor konkurencije na Verstapenovu dominaciju. Ekipa Ferarija je već u treninzima pokazivala odličan tempo u poređenju sa Maksom, a posle kazne za Karlosa Sainsa, Šarl Lekler je morao da se takmiči sam protiv aktuelnog šampiona. Uspevao je Lekler tokom većeg dela trke da parira Verstapenu, a iako je Maks zaradio i vremensku kaznu na samom početku, opet je bolja strategija Red Bula preovladala na kraju trke.

Izabrane vesti

Prošavši kroz cilj u kombinezonu naslikanom u stilu Elvisa Prislija, aktuelni šampion zapevao je pesmu ‘’Viva Las Vegas’’ legendarnog kralja roka, time pokazavši da je uživao vozeći na ovoj uličnoj stazi.

"Maks je sigurno uživao u toj trci jer je to ono što on voli i zato je tu. Činjenica da je trijumfovao u odelu Elvisa Prislija i da je pevao 'Viva Las Vegas' u krugu nakon završetka trke, iako to nije nešto u čemu se on oseća prijatno, lepo je videti da želi da istakne svoje iskreno mišljenje. Mislim da se takođe osvrće na to da je Vegas važan događaj za Formulu 1 i mislim da je trka i način na koji se ona odvila nešto u čemu je on očigledno uživao. On nikad nije kritikovao trku. Mislim da mu malo smeta element predstave, efekat Superbola", izjavio je Red Bulov šef Kristijan Horner.

Budući da se Maksu Verstapenu nije svidela organizacija koja je nastupila uoči trkačkog vikenda, a koja je uključivala i neobičnu prezentaciju vozača, aktuelni šampion bio je najglasniji kada je reč o kritikama za šou koji je pratio Veliku nagradu Las Vegasa. Međutim, i sam Maks je priznao da nikada nije kritikovao samu trku, već je znao da će u njoj uživati.

"Oduvek sam očekivao da će biti dobra trka. Bilo je četiri duga pravca, krivine malih brzina, ne gubiš mnogo negativnog uzgona, tako da to nikada nije bio problem. Trka je bila zabavna", izjavio je 26-godišnji Holanđanin.

Protivno Verstapenovom mišljenju, vozač Aston Martina Fernando Alonso zadovoljan je drugačijim pristupom ovakvom događaju.

"Moram da kažem da ovakva mesta, sa investicijom koja je uložena, mislim da zaslužuje malo drugačiji tretman i dodatnu predstavu. Slažem se da radim dodatne stvari za ovakvu vrstu događaja", izjavio je dvostruki svetski šampion.

Slično Alonsu, drugoplasirani u trci Šarl Lekler mišljenja je da Formula 1 ne treba da radi ovakve stvari za svaku trku.

"Mnogo je. Ali mislim da ako to ne radite ovde, ne radite nigde. Kada dođete na mesto kao što je Vegas, kada dođete na mesto kao što je Majami, Formula 1 mora da iskoristi svaku priliku koju dobije. Ako to znači da se napravi malo više predstave oko trke, to je odlično", smatra Lekler.

Šef Mercedesa Toto Volf pokazao je zadovoljstvo još prvog dana trkačkog vikenda, tvrdeći da nema nijednu lošu stvar da kaže o celom događaju.

"Mnoge stvari koje su rečene su naizgled previše negativne, jer napuštamo Las Vegas nakon sjajnog vikenda. Mislim da će ovo povećati popularnost Formule 1 u Sjedinjenim Državama", smatra Volf.

Ono oko čega su se svi šefovi timova složili da bi moglo da se promeni već naredne sezone, a što bi moglo da spreči probleme koji su se javili minulog vikenda u Vegasu, jeste promena satnice.

"Ne želim da tražim dlaku u jajetu jer je bilo odlično. Možemo da proučimo detalje satnice i možda da održimo kvalifikacije nešto ranije", izjavio je Volf, dok je Kristijan Horner objasnio da je satnica znatno uticala na ekipu:

"Jedna od stvari koja treba da se sagleda je satnica, jer je bilo surovo za tim i muškarce i žene iza kulisa. Svi napuštaju Vegas pomalo umorni. U svakom slučaju bio je surov vikend za sve i mislim da ćemo morati da pogledamo šta treba učiniti u budućnosti", zaključio je Horner.

Borba za vođstvo, ali i za drugo mesto između Leklera i drugog vozača Red Bula Serhija Peresa koja se odigravala sve do par krivina pred cilj, kao i borbe za niže pozicije stavile su u drugi plan probleme koji su već od petka pratili dešavanja u Las Vegasu.

ŠAHT PRETIO DA POREMETI SPEKTAKL

Prvi trening, koji je krenuo u 22 časa po lokalnom vremenu prekinut je nakon samo osam minuta usled problema sa šahtom. Naime, kada je Karlos Sains prešao preko nezavarenog šahta na Stripu, ozbiljno je oštetio šasiju, pod bolida, ali i pogonsku jedinicu. Osim što je italijanski tim bio primoran da promeni motor, bateriju, kao i druge skupocene delove, FIA je odlučila da zbog promene delova kazni španskog vozača sa 10 mesta pomeranja na startu trke. Iako je primenjivanje kazne uobičajena praksa kod promene delova preko dozvoljenog broja, ono što je ovde nelogično je što je sama staza krivac za oštećenja nastala na Sainsovom bolidu. Ipak, FIA je bila odlučna i nije bilo moguće požaliti se na njihovu odluku, ali je moguće da će dodatne žalbe ipak nastupiti.

Šef Ferarija Fred Vaser je tako nešto i najavio

"Imamo mnogo posledica sa finansijske strane, sa sportske strane, pa čak i sa zalihama rezervnih delova, a takođe i sa strane budžeta. Svakako nije lako", požalio se Vaser.

Usled obaveznog pregleda svih šahtova koji se nalaze duž staze, prvi trening se posle prvih osam minuta nije ni nastavio, ali je i početak drugog treninga bio odložen za čak dva i po sata. Dodatni problemi usledili su zbog odlaganja drugog treninga, a osim veoma kasnog termina (02.30) i izuzetno hladne staze, navijači koji su se nalazili na stazi izbačeni su pred početak treninga koji se zatim održavao u potpunosti bez publike.

Organizatori Velike nagrade Las Vegasa zajedno sa Formulom 1 će u narednim godinama morati da urade mnogo bolji posao nego sada, ukoliko ne žele da im se ovakvi problemi ponove. Međutim, nakon rekordne 18. pobede Maksa Verstapena ove sezone i odlične trke u kojoj se istakao i vozač Ferarija Šarl Lekler, čini se da će i do kraja 2032. trka u Vegasu pružati dosta uzbuđenja.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara