Miloš Kos (©J. L. R. Recio/RFEBM)
Miloš Kos (©J. L. R. Recio/RFEBM)

Odličan otpor Furiji: Orlovi se sa -4 vraćaju u Novi Sad, neka gori SPENS u nedelju

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.05.24. | 22:40

Baraž za Svetsko prvenstvo: Rukometaši Španije u Lalinu slavili protiv Srbije sa 32:28 (15:14). Težak posao, ali ne i nemoguća misija, za četu Borisa Rojevića za četiri dana u Novom Sadu. Veliki povratak Milana Jovanovića u reprezentaciju

Odlično prvo poluvreme Srbije, ali u nastavku klasa braće Dujšebajev je presudila. Orlovi sa -4 - 28:32 se vraćaju iz Galicije, pa će biti težak posao za četiri dana da se nadoknadi prednost svetske supersile u prvom meču baraža za odlazak na SP u Hrvatskoj, Danskoj u Norveškoj naredne godine. Ipak, nije nemoguća misija. Nova Srbija je pokazala zube domaćinu, pa su sada veće šanse za prolazak nego pre ove utakmice u Lalinu pred 2.500 gledalaca.

Hrabro se nova, podmlađena četa Borisa Rojevića isprsila Furiji u većem delu meča. Odlično je Srbija igrala u prvom poluvremenu. Na početku je bio najbolji Miloš Kos, kasnije se razigrao Miloš Orbović, dok je odličan na golu bio Dejan Milosavljev (osam intervencija u prvih 30 minuta). Rojevićevo iznenađenje na levom krilu bio je Aleksa Kolaković, dok je ton igre davao Lazar Kukić. Vanja Ilić je bio nepogrešiv sa linije sedam metara.

Izabrane vesti

Držali smo se u prvom poluvremenu, mogli čak da odemo i sa prednošću na odmor, ali u nastavku, Đordi Ribera je naredio duboku odbranu. Falilo je rešenje u napadu u prvih 20 minuta drugog poluvremena. Zaustavljeni su naši bekovi, ni golmani nisu u nastavku imali svoj dan. Cupara je ušao u 40. minutu, ali se u u finišu vratio Milosavljev. Samo dve odbrane naših golmana u nastavku, i to popularnog Bande u poslednja dva minuta. Serijom 3:0, Španija je povela sa 19:16. Vanje Ilić je promašio penal, prvi posle tri pogotka sa linije sedam metara.

Braća Dujšebajev su se razigrala u nastavku, pre svega prva zvezda selekcije, levoruki Aleks. Danijel Fernandez nam je dao lake golove uz kontre, pa je domaćin poveo sa 25:20. Sredinom nastavka bila je najveća kriza naše selekcije, ali prednost Španije nije prelazila pet pogodaka. Nekoliko dobrih odbrana imali su i Gonzalo Perez de Vargas i Rodrigo Korales.

Posle tajm-auta Rojevića, Kos i Kojadinović su nas vratili u igru, bilo je samo -3 – 22:25. Milan Jovanović je bio sjajan u nastavku, nalazio rešenja sa distance. Miloš Kos je igrao na srednjem beku u poslednjih 10 minuta i to je dalo rezultate. Šteta za zicer Darka Đukića na 23:26. Pogoci Jovanovića i Kojadinovića su nas držali u igri. U finišu je domaćin davao i lake golove iz brzog centra. Falilo je malo svežine. Na kraju se razigrao i srednji bek Jan Tarafeta. Milan Jovanović je sedam sekundi pre kraja pogodio iz penala za konačnih - 32:28 za Španiju.

Odlično izdanje Srbije, ali biće pakleno teško u revanšu. Imamo aktivan rezultat pred drugih 60 minuta pred sigurno punim SPENS-om. Ovo je najlepša pozivnica za ljubitelje rukometa da za četiri dana napune do poslednjeg mesta najveću dvoranu u Novom Sadu i budu osmi igrač novoj Srbiji.

Dobila je naša reprezentacija u ovom meču Miloša Kosa. Jeste grešio naš najmlađi igrač, ponekad brzopleto rešavao situacije, ali hrabrost ne nedostaje momku iz Kozarske Dubice. Uroš Kojadinović je pokazao da je igrač budućnosti, dok je ovo veliki povratak Milana Jovanovića u reprezentaciju. Levi bek Metaloplastike je četiri godine pauzirao zbog teške operacije kolena, ali se ove sezone vratio u život. Utakmica u Galiciji mu je bio veliki povratak u tabor Orlova i nagoveštaj da dobijemo pored Kosa još jednog bombardera.

ŠPANIJA – SRBIJA 32:28 (15:14)

LALIN – Gledalaca: 2.500. Sudije: Mads Hadsen i Jesper Madsen (obojica Danska).

ŠPANIJA: Perez de Vargas (devet odbrana, jedan sedmerac), Makeda 1, A. Fernandez 1, A. Dujšebajev 6, Garsijandija 3, Kasado 3, Serdio 1, Moros, Gvardiola 2, Gomez Abeljo 3 (1), Tarafeta 5, Rodrigez, Odriozola, H. Fernandez 3, D. Dujšebajev 4, Korales (tri odbrane).

SRBIJA: Cupara, Jevtić, Kos 5, Jovanović 5 (2), Kolaković 2, Borzaš, Kojadinović 3, Pušica, Ilić 5 (3), Orbović 4, Vejin, Kukić 2, Đekić, Pešmalbek, Đukić 2, Milosavljev (10 odbrana).

------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA – PRVI MEČEVI

Sreda

Grčka - Holandija 31:27 (13:12)

Rumunija - Češka 31:30 (15:11)

Farska Ostrva - Makedonija 34:27 (18:14)

Španija - Srbija 32:28 (15:14)

Island - Estonija 50:25 (26:12)

Četvrtak

16.00: Gruzija – Austrija

18.00: Litvanija – Mađarska

18.00: Poljska – Slovačka

18.00: Slovenija – Švajcarska

20.00: Italija – Crna Gora

20.30: Portugalija – Bosna i Hercegovina

***kvote su podložne promenama


tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija ŠpanijeBoris RojevićLazar KukićMiloš Kos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara