Mile Svilar i Roma protiv Torina (©Reuters)
Mile Svilar i Roma protiv Torina (©Reuters)

Ponedeljak u Seriji A: Rimljani u poteri za Ligom šampiona, na Olimpiku derbi srpskih golmana

Vreme čitanja: 5min | pon. 26.02.24. | 12:17

Roma i Lacio za petama Atalanti i Bolonji

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Rimski klubovi zatvaraju 26. kolo Serije A sa imperativima pobeda u mečevima sa Fjorentinom i Torinom. Bolonja i Atalanta su u begu i Lacio i Roma, ako žele da ostanu zakačeni za dvojac na četvrtom i petom mestu, nemaju drugu opciju do pobeda nad rivalima koji takođe imaju evropske ambicije. Ivana Ilića, barem prema najavama, slaba partija protiv Lacija koštaće mesta startera. Mile Svilar je i zvanično postao prvi golman Rome i večeras će sa Vanjom Milinković Savićem imati direktan duel, s ciljem da stavi na muke i selektora Dragana Stojkovića.

Izabrane vesti

FJORENTINA - LACIO (20.45)

Lacio se nalazi na polovini strastvene tri nedelje započete trijumfom nad Bajernom, nastavljene sa bolnim porazom nad Bolonjom i pobedom punom nade nad Torinom. Meč u Firenci za Mauricija Sarija i njegove igrače ima specifičnu težinu jer u petak na Olimpik im dolazi u Milan, a u utorak se piše istorija u Minhenu.

Večeras će Nebeskoplavi biti u velikim problemima jer su praktično ostali samo sa jednim zdravim centralnim bekom. Hila je suspendovan zbog kartona, Patrik je povređen, a Kazale je na ivici i moraće da stisne zube, mada nije isključeno da umesto njega, istrči na teren Hisaj koji se u poslednjem momentu oporavio za današnji nastup.

Ne završavaju se tu problemi za Rimljane. Rovela će se vratiti na teren tek za dve nedelje, Vesino je rovit, Kamada je van forme. Situacija je alarmantna i u napadu. Isaksen nije sto odsto fit, Zakanji će biti na klupi, ali više od 10-15 minuta ne može da odigra, Pedro počinje da oseća godine.

Na strani Lacija su statistika i tradicija. Nebeskoplavi su u poslednjih par godina postali bauk za Fjorentinu. Na poslednjih 12 mečeva, Ljubičasti su uspeli jednom da pobede i dva puta da remiziraju. Skor je još neveseliji za Toskance ako se limitiramo na poslednjih pet mečeva, Lacio nije samo četiri puta pobedio (dva puta na Frankiju) već je Fjorentina dala samo jedan gol i to na jedinom meču na kojem je izbegla poraz u poslednje dve i po godine. 

Fjorentina je među timovima koji su najviše razočarali u n 2024. godini. Tim Vinčenca Italijana je završio 2023. godinu na četvrtom mestu, iza Intera, Juvea i Milana, sa 33 boda na 18 utakmica, da bi u sedam nastupa u Seriji A u novoj godini, upisao samo pet bodova. Preciznije, Fjorentina je pobedila samo Frozinone na Frankiju i remizirala sa Empolijem i Udinezeom.

Nadu Italijanu da bi moglo nešto da se promeni je poboljšanje forme Beltrana i Belotija i činjenica da dvojica napadača daju signale da su komplementarni. Ipak, ključni igač za preporod Ljubičastih je Niko Gonzales. Progresivni napredak Argentinca, pogotovo na poslednjim treninzima ulio je nadu domaćinu da bi večeras mogli da preokrenu negativan trend protiv Lacija.

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano - Kajode (Faraoni), Milenković, Ranijeri, Biragi - Artur, Dankan - Ikone, Beltran, Gonzales - Beloti

LACIO 4-3-3: Provedel - Lacari, Kazale, Romanjoli, Marušić - Guenduzi, Kataldi, Luis Alberto - Isaksen, Imobile, F. Anderson

ROMA - TORINO (18.30)

Tri sata drame na Olimpiku i rušenje tabua koji je trajao četiri decenije (Roma je prvi put posle 1982. godine prošla u Evropi na penale) ostavili su trag na fudbalerima Đalorosih i Danijele De Rosi iz predostrožnosti mora da ostavi na klupi par startera, pre svih kapitana Pelegrinija.

Promene su najavljene i u odbrani gde ćemo videti od prvog minuta Endiku, Kristensena i Anhelinja, praktično samo je Mančini nezamenljiv ispred Svilara koji je, definitivno, postao prvi golman Rome. Sada je na reprezentativcu Srbije da kontinuitetom potvrdi novi status i ubedi Fridkinove da im nije potreban novi čuvar mreže starter za sledeću sezonu.

Takođe, Mile će biti večeras dodatno motivisan jer će na drugoj strani biti Vanja Milinković Savić koji se nalazi ispred Svilara u hijerarhijskom rasporedu golmana selektora reprezentacije Srbije Dragana Stojkovića.

De Rosi ne može sebi da dozvoli luksuz da počne meč bez Paula Dibale i Romela Lukakua. Problem je što je Argentinac sklon povredama kada igra tri meče u sedam dana, a Lukaku je van forme. Belgijanac je dao samo dva gola na poslednjih 15 mečeva, plus promašene šanse protiv Intera i penal protiv Fajenorda koji je ostao u senci Svilarevih parada. U svakom slučaju Baldanci i Azmun su spremni da uskoče u startnu postavu.

Na drugoj strani Ivan Ilić će platiti klupom lošu partiju protiv Lacija. Mesto srpskog reprezentativca će zauzati Lineti. Inače, Torino je doputavao u Rim bez Bonđorna, Tamezea i Vojvode. Dobra vest za Jurića je povratak u tim kapitena Rodrigeza.

Roma ima veoma pozitivan skor sa Torinom u poslednjih sedam godina: deset pobeda, dva remija i samo dva poraza. Takođe, Garanate su od 2010. godine uspele samo jednom da pobedu Romu na Olimpiku i jednom da odigraju nerešeno.

De Rosi je počeo veoma dobro trenersku avanturu na klupi Rome, četiri pobede i jedan poraz (od Intera na Olimpoiku 2-4) na prvih pet mečeva, začinjenih prolazom u osminu finala Lige Evrope.

Torino je protiv Lacija doživeo prvi poraz u 2024. godini prekinuvši seriju od šest mečeva na kojima je tri puta osvojio sva tri boda a tri puta je remizirao i na kojima je primio dva gola, baš kao i na meču sa Nebeksoplavima. Međutim, taj rezultat ne bi trebalo da zavara igrače Rome jer po prikazanoj igri Granate nisu zaslužile poraz od Nebeskoplavih.

Lukakuu leži Torino. Belgijanac je pet puta igrao protiv Torina zabeleživši pet golova i tri asistencije. Na drugoj strani i Zapati prija Roma, Kolumbijac je na poslednjih deset okršaja protiv Đalorosih dao pet golova i ukjnjižio dve asistencije.

ROMA 4-3-3: Svilar - Kristensen, Mančini, Endika, Anhelinjo - Kristante, Paredes, Auar - Baldanci, Lukaku, El Šaravi

TORINO 3-4-1-2: Milinković - Džidži, Lovato, Mazina - Belanova, Riči, Lineti, Lazaro - Vlašić - Sanabrija, Zapata

SERIJA A – 26. KOLO

Petak

Bolonja - Verona 2:0 (1:0)

/Fabijan 27, Frojler 65/

Subota

Sasuolo - Empoli 2:3 (0:1)

/Pinamonti 54 penal, Ferari 77 - Luperto 11, Nijang 64 penal, Bastoni 90+3/

Salernitana - Monca 0:2 (0:0)

/Maldini 78, Pesina 83/

Đenova - Udineze 2:0 (2:0)

/Retegi 36, Bani 40/

Nedelja

Juventus - Frozinone 3:2 (2:2)

/Vlahović 3, 32, Rugani 90+5 - Kedira 14, Brešanini 27/

Kaljari - Napoli 1:1 (0:0)

/Luvumbo 90+6 - Osimen 65/

Leče - Inter 0:3 (0:1)

/Martines 15, 56, Fratezi 54, De Fraj 68 /

Milan - Atalanta 1:1 (1:1)

/Leao 3 - Kopmajners 42/

Ponedeljak

18.30: (1,95) Roma (3,35) Torino (4,20)

20.45: (2,40) Fjorentina (3,35) Lacio (3,25)

***Kvote su podložne promenama



Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara