Maks Verstapen (Reuters)
Maks Verstapen (Reuters)

Na početku veliki incident, na kraju sve po starom

Vreme čitanja: 2min | sub. 04.05.24. | 19:34

Čak četvorica vozača učestvovala u sudarima tokom Sprinta, a pobedio je opet Maks Verstapen

Maks Verstapen slavio je u drugoj Sprint trci sezone i prvoj na stazi u Majamiju, ispred Šarla Leklera i Serhija Peresa.

Od početka je holandski vozač sa pol-pozicije predvodio karavan, a u stopu ga je pratio Ferarijev Lekler. Iza njih dvojice, inspirisani Danijel Rikardo uspeo je da obiđe drugi Red Bul u rukama Serhija Peresa kada je ovaj u prvoj krivini otišao nešto šire.

Izabrane vesti

Već u prvoj krivini dogodio se incident u kome su učestvovala čak četiri vozila i na stazi se ubrzo pojavilo vozilo bezbednosti. Bolid Landa Norisa ostao je parkiran nasred staze pošto je na startu izbačen kada je, čini se, Luis Hamilton bio previše ambiciozan. Sedmostruki šampion video je njemu naizgled slobodan prostor, ali je pogrešno procenio situaciju i udario u bolid Fernanda Alonsa, koji je zatim udario u svog timskog kolegu Lensa Strola, a on u Norisa. Osim Norisa, iz trke je odustao i Strol, a ovaj incident FIA iz nepoznatog razloga nije ni stavila pod istragu.

Verstapen je od četvrtog kruga predvodio preostalih 17 vozača u restart, poredak se u prvom krugu posle toga nije menjao, ali već u narednom je Peres preuzeo treće mesto od Rikarda. Australijanac je u narednim krugovima bio meta Karlosa Sainsa, činilo se da bi vozača Red Bula mogao da obiđe i Oskar Pjastri, međutim, Pjastri je polako gubio priključak, a Sains je do kraja ostao zaglavljen iza Rikarda koji je za ekipu Red Bula osvojio vredne poene.

Osim incidenta sa starta, uzbudljiva bitka između Kevina Magnusena i Hamiltona za poslednje mesto u poenima obeležilo je subotnji Sprint. Njih dvojica su se borili tokom čitave trke, a danski vozač žarko je želeo da svom timu donese poen. Zbog izlaska sa staze i sticanja prednosti, Magnusen je uspeo samo da zaradi dve vremenske kazne od po deset sekundi.

Dok su se njih dvojica borila, priliku za preticanje iskoristio je drugi vozač Red Bula, Juki Cunoda. Hamilton se, ipak, ponovo našao ispred japanskog vozača i kroz liniju cilja prošao na osmom mestu. Po završetku trke dodeljena mu je kazna prolaska kroz pit lejn (20 sekundi) usled prekoračenja brzine u pit lejnu tokom perioda pod vozilom bezbednosti, te je Britanac trku završio daleko izvan poena.

Verstapen je pobedom u Sprintu u Majamiju došao do devete pobede od kada su one trke uvedene 2021, a ima ih ubedljivo najviše od svih vozača (sledeći je Valteri Botas sa dve).

Prvih osam u Sprintu u Majamiju: Maks Verstapen, Šarl Lekler, Serhio Peres, Danijel Rikardo, Karlos Sains, Oskar Pjastri, Niko Hulkenberg, Juki Cunoda.

Kvalifikacije za Veliku nagradu Majamija na programu su od 22 časa, dok je trka u nedelju u isto vreme.

PIŠE: Maja Nakaradić



tagovi

Formula 1Maks VerstapenVN Majamija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara