Najkompletniji štoper u savremenoj istoriji fudbala

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.11.20. | 10:06

Serhio Ramos jedan od onih defanzivaca koji su obeležili uvodne decenije 21. veka

Teško je govoriti o tome ko je najbolji defanzivac u istoriji fudbala, kada na jedno mesto stavite imena Franka Barezija, Franca Bekenbauera, Fabija Kanavara, Paola Maldinija, Marsela Desaija, Matijasa Zamera... Mnogo ljubitelji fudbala i svedoci novije istorije najvažnije sporedne stvari na svetu skloni su da u tu "specijalnu grupu" svrstaju i kapitena Real Madrida Serhija Ramosa, mada mi ne bismo išli tako daleko.

Pre bismo rekli da je Ramos jedan od onih igrača koji su u potpunosti formirali izgled savremenog štopera. Od onih kostolomaca koji su sedamdesetih godina unosili strah u kosti protivničkim napadačima stiglo se do sadašnjih "laganih" defanzivaca, kojima se neće priznati nijedan defanzivni kvalitet ukoliko nisu u stanju da iznesu loptu iz faze odbrane i izvrše taj početni pas u organizaciji napada.

Izabrane vesti

E, Ramos je svim tim kvalitetima dodao i jedan poseban dar, a to je osećaj za postizanje golova. Od njega ćete dobiti odličnu organizaciju odbrane, kvalitetan početak akcije, ali i fenomenalnu skok igru, koja je važna za odbranu Real Madrida, ali još važnija u napadačkim prekidima. Možda nije najbolji centralni defanzivac u novijem fudbalskom dobu, ali ćemo se usuditi da ga nazovemo - najkompletnijim štoperom u savremenoj istoriji fudbala. I to isključivo zbog talenta i kontrole igre, a ne zbog ponašanja na terenu, jer često zna da bude "prljav", što je, uostalom, karakteristika brojnih štopera.

Svoju skok igru demonstrirao je protekle večeri protiv Intera na Santijago Bernabeuu. Bio je to njegov 55 gol glavom za Real Madrid. Postigao je još 21 iz penala, dva iz slobodnog udarca i 22 iz igre (nogom). Sinoćni pogodak protiv Nerazura bio je njegov 100. za Real Madrid u svim takmienjima na 659 mečeva, a 14 u Ligi šampiona za 11 sezona.

"Pojedinačni rekordi su sekundarna stvar, ali volite da ih postavljate. Sve dok oni pomažu klubu da pobeđuje, ja želim da ih bude još više", poručio je Ramos.

Deluje da su upravo ti golovi donekle i udaljili Ramosa od uloge u kojoj se nalazi i, možda i nepravedno, u drugi plan bacili njegove defanzivne kvalitete, koji se nikako ne smeju osporavati, jer rođeni Andalužanin nije samo "lagan štoper" već i jedan od defanzivno najkvalitetnijih igrača u igri jedan na jedan. Ali golovi su ono što zadovoljava široke narodne mase, a uostalom i ono što se pamti i ostaje zapisano u istoriji.

Ramos ih nije postizao samo za Real Madrid (i još tri za Sevilju) već je zvanično drugi najefikasniji defanzivac u istoriji španskog državnog tima sa 23 postignuta gola, a u junu ove godine je postao i najbolji strelac među odbrambenim igračima u Primeri, prestigavši Ronalda Kumana (67 golova).

Sa golovima koje je postigao u najvećem fudbalskom klubu u Evropi stao je uz rame i mnogim proslavljenim napadačima Kraljevskog kluba. Postao je tek 21. igrač u istoriji Reala sa 100 postignutih golova, čime se izjednačio sa Fernandom Morijentesom, a u ovom trenutku zaostaje pet golova za Geretom Bejlom i legendarnim Brazilcem Ronaldom.

Ramos ipak još uvek nije tako blizu da postane najbolji strelac među defanzivcima u istoriji fudbala. Neprikosnoven je Ronald Kuman sa 250, mada se aktuelni trener Barselone baš ne može svrstavati u tu grupu igrača jer je dobar deo karijere igrao u veznom redu. Stoga se najefikasnijim mora smatrati Danijel Pasarela koji je postigao 175 golova za Argentinu, Fjorentinu i Inter. Ramos u ovom trenutku nije najefikasniji ni među defanzivcima u istoriji Real Madrida, s obzirom da je čuveni Fernando Jero postigao 124 gola za Kraljevski klub i još 30 za Španiju.


tagovi

Serhio Ramos

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara