Navijači Kruzeira (Foto: AFP)
Navijači Kruzeira (Foto: AFP)

Godinu dana od najbolnijeg trenutka u istoriji Kruzeira: Klub u dugovima, igrači bez plate dva i po meseca, a na terenu bajno

Vreme čitanja: 2min | uto. 08.12.20. | 23:45

Lisice na poslednjih 12 utakmica imaju samo jedan poraz i nezaustavljivo hitaju ka gornjem delu Serije B

Ovog utorka, navršava se godinu dana od najbolnijeg trenutka u istoriji Kruzeira – ispadanja u drugu ligu, prvog od osnivanja kluba. Dan koji bi svaki navijač tima iz Belo Orizontea najradije izbrisao iz gotovo stogodišnje istorije kluba – 2. januara 2021. biće pun vek - ali ne može. Punih 365 dana kasnije klub je i dalje na putu restrukturiranja, svakodnevno se suočavajući sa poteškoćama na terenu i van njega, i stiče se utisak da se neće ekspresno vratiti u elitu. A "godišnjicu" poraza od Palmeirasa (0:2), kojim je sebi potpisao ispisnicu iz elitnog ranga, Kruzeiro će obeležiti gostovanjem Regatasu u okviru 27. kola Serije B (01.30).

Zbog šokantnog ispadanja i dugova u kojima se već nalazio, Kruzeiro je morao da skreše troškove, ograniči primanja igračima, a nekih se čak i reši. I mada je dug smanjen za desetak miliona, kako prenosi brazilski Globo, prema poslednjem izveštaju on iznosi nešto više od 150.000.000 evra, pa ni ne čudi da u vremenima korona krize igrači već dva i po meseca nisu primili plate.

Izabrane vesti

Detalj sa utakmice protiv Palmeirasa od prethodne godine (Foto:AFP)Detalj sa utakmice protiv Palmeirasa od prethodne godine (Foto:AFP)

Problemi su se početkom sezone iz finansijskih knjiga preneli i na teren. Kruzeiro je eliminisan u prvoj fazi Mineira, potom i u trećoj rundi Kupa Brazila, da bi u uvodnih 14 kola u prvenstvu slavio samo pet puta, zbog čega je sredinom oktobra klupu preuzeo legendarni Luiz Felipe Skolari, sa ciljem da tim vrati na željeni put.

Odluka da se poverenje ukaže iskusnom, vremešnom stručnjaku, ispostavila se kao pun pogodak, pošto Kruzeiro proživljava najbolje trenutke otkako je stigao u niži rang. Na poslednjih 12 utakmica, od kojih je deset sa klupe vodio Skolari, tim iz Belo Orizontea je poražen samo jednom, prišavši na devet bodova od vodeće četvorke, koja na kraju sezone obezbeđuje promociju. A do podvlačenja crte u Seriji B ostalo je još 12 kola i deluje da ima vremena za Kruzeiro da uhvati poslednji voz.

Regatas je s druge strane ušao u seriju dosta slabih rezultata, pa je posle tri poraza i remija u poslednja četiri meča pao na 13. poziciju sa bodom manje od večerašnjeg rivala. Stoga je trener Ramon primoran da izvrši određene promene u sastavu kako bi prodrmao ekipu. Ipak i dalje neće moći da računa na Pabla Dijega koji se i dalje oporavlja od povrede mišića, ali se u tim vraćaju Luidi i Bil. Skolari pak ne može da se osloni na jednog od ključnih igrača, Airtona, kojeg će zbog suspenzije odmeniti Velinton. Ostatak tima, onog koji je razbio Pelotase u prethodnom kolu, ostaće nepromenjen. Svoje mesto u špicu napada zasigurno će zadržati vremešni Rafael Sobis, koji je od dolaska u klub sredinom novembra već postigao četiri gola i pride upisao asistenciju.




tagovi

KruzeiroBrazil Serija B

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara