Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Lukić igra u ulozi desetke, a trese mreže kao devetka

Vreme čitanja: 7min | čet. 05.11.20. | 12:36

"Lukić je veliki", kaže trener Marko Đampaolo

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima

Saša Lukić je još jednom odličnom partijom u Seriji A zaradio naslovnice u italijanskoj sportskoj štampi. Sprski reprezentativac je protiv Đenove doneo Torinu prvu pobedu u ovom šampionatu i na najbolji način se odužio treneru Marku Đampaolu koji ga je promovisao u ofanzivnog pleja Torina. Rezultati su pred očima svih: tri gola na poslednje tri utakmice plus isprovociran autogol Luke Pelegrinija i par asistencija. “Lukić je veliki”, uskliknuo je Đampaolo posle okršaja na Marasiju. Od ostalih priča u prvom planu su pobeda Juventusa i remi Lacija u Ligi šampiona. Najavljuju se i mečevi Lige Evrope. Zlatan Ibrahimović hoće da postane najstariji igrač u istoriji Milana koji je postigao gol u evropskim kup takmičenjima. Analizira se i veoma negativan momenat kroz koji prolazi Inter. 

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Dvosmisleni naslov GazeteDvosmisleni naslov Gazete

Morata kakva radost” ili “Morata kakav Joja”, može na dva načina da se interpretira naslov Gazete povodom pobede Juventusa nad Ferancvarošem. Prvi je bukvalan, a drugi je intrigantan prema Paulu Dibali čiji je nadimak Joja. U podnaslovu se precizira da je Morata osim dva postignuta gola demonstrirao, još jednom, da se odlično uklapa u tandem sa Kristijanom Ronaldom, što se ne može reći za Dibalu, a da je Argentinac konačno postigao gol u ovoj sezoni.

Na unutrašnjim stranama se ističe da je sve bilo lako i glatko za Juve u Budimpešti i da je sa sinoćnom pobedom Stara dama rezervisala prolaz u osminu finala Lige šampiona. Takođe se ističe da je Andrea Pirlo promenio formacijsku postavku u klasičnu 4-4-2 koja može da se transformiše u 4-3-3 zahvaljujući specifičnoj ulozi Federika Kjeze. Milanski dnevnik zapaža da Ronaldo nije postigao gol protiv Mađara, ali je servirao jednu asistenciju za gol Morate.

Lacio, last minute”, aludira Gazeta da su Nebeskoplavi uspeli još jednom da izbegnu porazu u završnici meča i ponovo je glavni akter bio Felipe Kaisedo zvani “Panteron”. U reportaži sa utakmice protiv Zenita se navodi da je rimski tim, uprkos odsustvu polovine startera, uspeo da iščupa dragoceni bod na gostovanju u Sankt Peterburugu i da je sada na korak od plasmana u osminu finala LŠ. 

Sergej Milinković Savić je po običaju ponovo nosio čitav tim na svojim leđima i Gazeta mu je smanjila ocenu sa sedmice na 6,5 zbog greške u sudijskoj nadoknadi vremena koja bi skupo koštala Lacio da ga nije spasao ofsajd Artjoma Dzjube.

Brisevi za šok: Imobile pozitivo je postao sumjiv slučaj. Igra protiv Juvea?”, izveštava Gazeta da su rezultati zaraženosti minimalni i prenosi se uverenje sportskog direktora Iglija Tarea da bi golgeter Nebeskoplavih mogao da zaigra protiv Bjankonera u nedelju.

Super Lukić, igra i srčanost, prva pobeda za Đampaola”, naslov je izveštaja sa utakmice Đenova - Torino. U tekstu na unutrašnjim stranama se ističe da je Saša Lukić bio najbolji igrač meča i da je vodio tim Granata ka prvoj pobede u prvenstvu 2:1. “Lukić je postigao tri gola na poslednja tri meča i on je prvi stranac u dresu Torina, posle Polstera iz 1987. godine, koji je postigao toliko golova na startu prvenstva”, podvlači Gazeta. List je ocenio sa 7,5 srpskog fudbalera uz konstataciju da je zasluga za pobedu, pre svega, njegova i da je Đampaolo pogodio u metu kada ga je prekomandovao u ulogu ofanzivnog pleja (trekvartista). “Lukić je veliki igrač, na terenu može sve”, rekao je trener Torina za svog fubdalera posle utakmice na Marasiju.

Ibra za rekorde: Zlatan je postavio odmah sebi cilj: želi da postane najstariji igrač Milana koji je postigao gol u evropskom takmičenju”, najavljuje se večerašnji dvoboj Milana i Lila u Ligi Evrope. Pioli će rotirati dobar deo tima, ali “kičma” Donaruma Romanjoli Kesi Ibrahimović se ne dira.

Inter između svetla i mraka: De Fraj u padu forme, Vidal i Hakimi nisu doneli kvalitativni skok u igri. Da bi preokrenuo tok sezone Interu su potrebni njegovi stubovi sigurnosti”, piše Gazeta u analizi negativnog momenta Nerazura. U članku se precizira da osim promaje u odbrani, Inter kuburi sa veznim redom, a Antonio Konte ne uspeva da utisne identitet novom Interu. U svetle tačke na startu sezone se ubrajaju Romelu Lukaku i Nikolo Barela koji ne igraju samo na vrhunskom nivou već se i mnogo više zalažu na terenu od ostalih i to je prilično upadljivo. 

CORRIERE DELLO SPORT

Testovi iz Lacija prva tema u RimuTestovi iz Lacija prva tema u Rimu

Brisevi su postali džungla”, pokušava Korijere da složi sve kockice u prilično opskurnoj priči o pozitivnim i negativnim fudbalerima Lacija u poslednjih deset dana. Praktično, rezultati testiranja fudbalera Lacija na kovid-19 su kao semafor, menjaju boju gotovo na dnevnoj bazi. Šlag na tortu je stavio Igli Tare koji je najavio da će Čiro Imobile i pored toga što nije mogao da igra meč sa Zenitom zbog kovida-19 biti na terenu protiv Juventusa u nedelju. Nije isključeno i da Lukas Lejva bude među starterima.

Lacio, još jedan preokret sa potpisom Kaiseda”, naslov je izveštaja sa utakmice Nebeskoplavih i Zenita. U podnaslovu se potcrtava da je Panteron ponovo ušao u igru u drugom poluvremenu i promenio njen tok. U tom smislu se odaje priznanje i treneru Simoneu Inzagiju koji je adekvatno rasporedio snage fudbalera i iskoristio maksimalno izmene u drugom poluvremenu. Kao i za Gazetu i za Korijere Sergej Milinković Savić je bio najbolji igrač na terenu uz Kaiseda. Za razliku od milanskog dnevnika, rimski list mu je oprostio grešku u završnici meča i uz sedmicu konstatovao da je prava šteta što nije začinio svoju igru golom u poslednjim minutima okršaja u Sankt Peterburgu.

Turbo Morata, a onda je došao i Dibala”, stavlja Korijere u prvi plan strelce Juventusa na odmervanju snaga sa skromnim Ferencvarošom. List zapaža i da Andrea Pirlo nije bio zadovoljan u potpunosti igrom i pored ubedljive pobede jer su, po njegovom mišljenju napravili previše grešaka.

Roma za vrh”, stoji ispod zagavlja kao upozorenje da će Đalorosi u ovoj sezoni jurišati na vrh Serije A i Lige Evrope. U podnaslovu se kaže da će trener Paulo Fonseka ponovo poslati na teren drugu liniju protiv Kluža, ali da on lično ne smatra da postoji Roma A i Roma B. Protiv Rumuna ćemo ponovo videti “špansku” Romu sa četiri, a možda i pet Španaca ako Pedro dobije prednost u odnosu na Henriha Mihitarjana u napadu. Edin Džeko će predahnuti, a u špicu će ponovo priliku imati Borha Majoral

Gatuzo: potreban je pravi Napoli”, trener tima iz Napulja želi što pre da zaboravi poraz od Sasuola u Seriji A i pobeda nad Rijekom u Ligi Evorpe bi predstavljala prvi korak u tom smeru. I pored toga što će zameniti nekoliko igrača – u tim se vraćaju od prvog minuta Maksimović, Deme, Lobotka, Elmas, Politano i PetanjaRino Gatuzo ne želi da vidi opuštanje niti pristup “lako ćemo” protiv Rijeke. U drugom tekstu posvećenom Azurima se tvrdi da je jedini nezamenljiv igrač Kalidu Kulibali, što se vidi i iz činjenice da je jedini počeo svih sedam mečeva u Seriji A i Ligi Evrope. 

TUTTOSPORT

Tuto hvali JuveTuto hvali Juve

Osmeh, Juve! Osmina finala je na vidiku”, otvara Tutosport naslovom koji ne ukazuje samo na pobedu nad Ferencvarošom već i objektivnu činjenicu da je sa jučerašnja tri boda Stara dama na dobrom putu da već u sledećem kolu i matematiči obezbedi plasman u nokaut fazu LŠ pošto je teško poverovati da Dinamo može da pobedi Barselonu u Kijevu.

Morata je ubitačan, Dibala nemilosrdan, vide se signali poboljšanja forme”, stoji na drugoj strani u izveštaju sa meča. Torinski dnevnik priznaje da Mađari nisu bili težak protivnik, ali da je Juve na Puškaš areni izgledao bolje nego na prethodnim mečevima.

Sa manje egoizma, utakmice možeo da zatvorimo mnogo ranije”, reči su Andree Pirla pošto mu se nije dopala sebičnost njegovih fudbalera koja je onemogućila Bjankonere da postignu više golova i da reše meč neizvesnosti već u prvih sat vremena igre.

Tutosport najavljuje i meč sa Lacijom sledeće nedelje predviđajući da će na Olimpijskom stadionu u Rimu na teren istrčati od prvog minuta Dejan Kuluševski umesto Federika Kjeze, a Merih Demiral bi mogao da zameni Leonarda Bonučija koji ima problem sa zglobom.

Kaisedo spasao Lacio, kvalifikacija je nadohvat ruke”, primenio je isti aršin Tutosport i na Nebeskoplave spajajući pozitivan rezultat sa konkretnom mogoćnošću da se prođe grupna faza LŠ.

Konačno Toro!”, naslov je ispod zaglavlja sa fotografijom Saše Lukića strelca prvog gola Torina protiv Đenove i najzaslužnijeg aktera za pobedu 2:1 na Marasiju.

Lukić je veliki igrač. Tim je uz mene i to je pokazao igrom i zalaganjem”, citira Tutosport izjavu Marka Đampaola posle prve pobede u Seriji A u ovoj sezoni. Kao i drugi mediji i Tutosport je proglasio Lukića za igrača utakmice uz ocenu 7,5 i konstataciju da je zatresao mrežu u stilu rasnih strelaca. “Lukić je odigrao fantastičan meč, osim što je postigao prvi gol i drugi je njegovo delo pošto je primorao Pelegrinija na autogol. Tri gola u tri poslednja kola: garancija”, motivisao je svoju ocenu torinski dnevnik.

Konte kakva metamorfoza: od neumornog kritičara nezadovoljnika do trenera na liniji sa klupskom upravom ”, pomalo je ironičan naslov za tekst u kome se podseća da Inter ima sedam bodova manje u Seriji A u odnosu na isti periodi iz prošle godine i da je na poslednjem mestu u grupi LŠ. “Na sve to Konte odgovara sa osmehom i vidi samo pozitivne elemente u razvoju svog tima”, piše list i dodaje da plata od 12.000.000 evra čini super sigurnom Konteovu klupu, dok Antonio želi da promeni sliku o sebi kao treneru koji, neizbežno, dolazi u konflikt sa vlasnicima i klupskom upravom. 

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Saša Lukić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara