Mozzart Bet Superliga iz drugog ugla – kragujevački „bikini“, levice sa Karaburme, gostoljubiva Voša

Vreme čitanja: 9min | čet. 10.10.24. | 09:08

Zašto su tabele prvih i drugih poluvremena optička varka, kome ništa ne znači domaći teren, ko pogađa kojom nogom, ko je džoker, a ko tragičar, ko najjači iz prekida, koga zaobilaze kartoni...

Tačno na trećini osnovnog dela Mozzart Bet Superlige, pogled na tabelu – da ste kojim slučajem prespavali ovih 11 nekompletnih kola – izazvao bi blago zaprepašćenje. Ako će se većina ljubitelja fudbala i složiti da su se pri dnu izdvojile ekipe koje su zaista malo pokazale i kojima se i na papiru mogla predvideti borba za opstanak, onda OFK Beograd Mozzart Bet na drugom, Mladost iz Lučana na trećem mestu, a čak četiri ovosezonska predstavnika Srbije u evrokupovima trenutno van zone plasmana na međunarodnu scenu (dobro, Partizan ima dve odložene utakmice, posle kojih će se verovatno popeti u tu zonu) – to teško da je neko očekivao.

               ZVEZDINO DRUGO POLUVREME

Izabrane vesti

Crvena zvezda dominira srpskim fudbalom, ne samo na tabeli, već i po brojnim statistčkim parametrima. U deset kola ostvarila je devet pobeda uz jedan remi, a ove sezone nastavila je niz iz prethodne u kojem sada već nije izgubila 27 uzastopnih drugih poluvremena, još od utakmice sa Voždovcem 10. februara ove godine, koju je svakako dobila – 2:1 (2:0). Po tome je u čitavoj Evropi od nje trenutno uspešniji samo Sporting iz Lisabona sa 29 vezanih mečeva u domaćem prvenstvu bez izgubljenog drugog poluvremena.

Samo PSV i Crvena zvezda u Evropi trenutno imaju sedam uzastopnih dobijenih drugih poluvremena, a srpski šampion nije primio gol u prvom poluvremenu na poslednjih 13 prvenstvenih gostovanja, po čemu je od njega na našem kontinentu trenutno uspešniji samo B tim Selte iz Viga (16). Naravno, Zvezdin svetski rekord po nepobedivosti na domaćem terenu traje još od kraja aprila 2017. godine i o tome je već mnogo puta pisano.

Fer-plej je još jedan parametar po kome Crvena zvezda dominira u Mozzart Bet Superligi. Ove sezone njenim fudbalerima pokazana su samo četiri žuta kartona, a sledeći na toj listi, Partizan, dobio je deset javnih opomena više. Najviše žutih kartona pokazano je fudbalerima kragujevačkog Radničkog (29), a najviše crvenih, čak četiri, fudbalerima Mladosti iz Lučana. Šest ekipa nema isključivane igrače u dosadašnjem toku šampionata, a sada već antologijski je podatak da je od poslednjeg crvenog kartona pokazanog fudbalerima Crvene zvezde u domaćem prvenstvu prošlo više od tri i po godine. Dobio ga je Milan Gajić još 3. marta 2021. godine u pobedi nad TSC-om u gostima (3:1).

                 ŽELJA I IMT U KRIZI

Ove sezone, jedini bez poraza na domaćem terenu uz Crvenu zvezdu je niški Radnički (i jedni i drugi imaju po četiri pobede i remi), timovi koji će se sastati na Marakani 18. oktobra, na otvaranju naredne, 12. runde Mozzart bet Superlige. Samo su Zvezda, Nišlije i OFK Beograd Mozzart Bet ostali neporaženi između prethodne dve reprezentativne pauze i to su timovi trenutno u najboljoj formi u Srbiji, dok u tom intervalu Železničar i IMT nisu uspeli da osvoje niti jedan bod. Pančevci su vezali četiri, a Novobeograđani čak pet uzastopnih poraza.

Uz Zvezdu, koja je maksimalna, samo su još OFK Beograd Mozzart Bet i Mladost neporaženi u gostima. Na strani su baš katastrofalni Spartak i Jedinstvo, koji su osvojili samo po bod, a Subotičani na poslednjih devet prvih poluvremena prvenstvenih mečeva u gostima nisu postigli gol i po tome su u vrhu evropskog fudbala po ovom negativnom parametru.  

Najveći “gubitnik” kod kuće je Vojvodina, koja je na pet mečeva na domaćem terenu osvojila ukupno četiri boda! Delimično opravdanje je to što je dva poraza doživela kao nominalni domaćin u Bačkoj Topoli, ali se nije proslavila ni povratkom na stadion Karađorđe, gde je ostvarila samo jedan trijumf na tri utakmice.

Ako u nečemu treba da traže razloge posrtanja u Novom Sadu, sa na papiru nikad jačim timom, onda je to ovaj podatak, ali i još jedan: primili su ove sezone tri gola po isteku 90. minuta. Novi Pazar je pet golova primio u prvom, a čak 14 u drugom poluvremenu, od čega dva u sudijskoj nadoknadi.    

              OFKOVCI BRŽI OD PIŠTALJKE

Samo su Crvena zvezda, Mladost i Čukarički tresli protivničke mreže makar po jednom na svakoj utakmici ove sezone. Romantičari sa Karaburme postigli su čak četiri gola u sudijskoj nadoknadi – jedan u prvom i tri u drugom poluvremenu, dok je Jedinstvo četvrtinu svojih ukupno postignutih pogodaka, kojih i nije bilo mnogo (dva od osam) dalo nakon isteka 90. minuta. Železničar je osam golova postigao u prvom, a samo tri u drugom poluvremenu, Spartak samo dva gola u prvom, a drastična je razlika u korist efikasnosti nakon velikog odmora još kod Crvene zvezde (10-20) i posebno TSC-a (4-11).

Kad smo već kod prvih i drugih poluvremena, možda i najslikovitiji primer čuvenog poređenja statistike i bikinija vezan je za Radnički iz Kragujevca. Na tabeli učinka samo u prvih 45 minuta, Radnički bi bio drugi sa 19 bodova (Novi Pazar treći sa 18). Ako se pogleda učinak samo u nastavku mečeva, Kragujevčani bi bili treći i imali bi 17 bodova, ali kada se sve to sabere, u realnosti daje svega 14 bodova, dovoljnih tek za deveto mesto ovosezonskog predstavnika Srbije u kvalifikacijama za Ligu konferencije.  

Najviše bodova, nakon što su prethodno bili u rezultatskom deficitu, osvojili su fudbaleri OFK Beograda - čak 13. Sedam puta su bili u minusu, ostvarili čak četiri pobede. U gostima su tri puta bili u zaostatku i nijednom nisu izgubili. Najmanje puta u minisu je bila Crvena zvezda – samo ono jednom protiv Mladosti (0:2) i izvukla se bez poraza. Partizan se dva puta našao u rezultatskom deficitu i oba puta je poražen, s tim što ono jednom, baš protiv OFK Beograda, nije ni imao vremena da se spasi, jer je gol odluke primio u šestom mintuu sudijske nadoknade. TSC, Železnilčar, Tekstilac i IMT nisu osvojili niti jedan bod nakon što su se našli u zaostatku. 

Sa druge strane, nakon što povede, Zvezda je maksimalna sa devet od devet. OFK Beograd Mozzart Bet ima sedam pobeda u osam takvih situacija, Čukarički, niški Radnički i Vojvodina su takođe vrlo uspešni. Spartak redovno pobeđuje kada povede, ali njegov problem je što se samo dva puta od početka sezone našao u toj poziciji i zato je zaglavljen pri dnu tabele.

                GODINE NISU VAŽNE

Mladost jedina odolela Zvezdi (©Starsport)Mladost jedina odolela Zvezdi (©Starsport)

Ne računajući lidera, samo Mladost, OFK Beograd i Radnički iz Niša nisu ove sezone nijednom vezali dva uzastopna poraza. Do ovakvih podviga, Lučanci i Romantičari stigli su potpuno suprotnim strategijama. OFK Beograd Mozzart Bet sa najmlađom, a Mladost sa najstarijom ekipom u ligi.  

Najmlađi sastav imaju “fenjeraš” Jedinstvo i OFK Beograd Mozzart Bet, ali je najmlađu postavu na jednoj utakmici izveo Simo Krunić u pobedi nad TSC-om u Bačkoj Topoli (22,5 godina u proseku). Mladost je bez konkurencije najstarija, samo na jednoj utakmici imala je mlađu postavu od 32 godine u proseku, i to 31,8, dok je najstarija imala 32,6 godine, a svih njenih 11 startnih postava u dosadašnjih 11 kola zauzima prvih 11 mesta na toj tabeli. Dominantno drugu najstariju ekipu posle Lučanaca ima Napredak. 

Najviše igrača koristilo je Jedinstvo (32), što se može pripisati svojevrsnom lutanju na debiju u elitnom rangu, dok je za Crvenu zvezdu i Radnički iz Kragujevca, koji slede sa po 30 iskorišćenih fudbalera, to pre svega posledica širine rostera. Najmanje fudbalera iskoristili su treneri Mladosti – ni dve cele postave (21), pa onda Goran Stevanović u Napretku (23). 

Najviše različitih strelaca ima Crvena zvezda (13), po dva manje Partizan, Čukarički i Radnički iz Niša. Zvezda se procentualno najviše oslanja na strance, slede Kragujevčani i Partizan, pa Vojvodina, dok se inostranim fudbalerima najmanje koriste u kruševačkom Napretku. Na fiktivnoj tabeli, kada bi se u obzir uzeli samo golovi srpskih fudbalera, prvoplasirana bi bila Mladost. 

           DVA RADNIČKA NAJBOLJA IZ PREKIDA

Prekide su doktorirali Kragujevčani. Postigli su na taj način devet golova – šest posle kornera ili centaršuteva iz slobodnih udaraca, jedan direktno iz slobodnog udarca, a dva iz penala. I Mladost je devet golova dala iz prekida, ali tu čak šest potpada pod jedanaesterce. Radnički iz Niša je čak osam golova dao iz prekida, a najviše u čitavoj ligi posle centaršuteva direktno iz kornera – četiri, što je veliki pomak za ekipu koja je toliko golova posle kornera dala ukupno za dve prethodne sezone.

Pride, tri penala su realizovale Nišlije, a kuriozitet je da su sva tri izveli različiti igrači. Međutim, na defanzivnom prekidu bi morali da porade na Čairu, jer su tako primili čak pet golova, više od njih na taj način kapitulirao je samo IMT – čak devet puta. Partizan je jedini tim u ligi koji nijedan gol ove sezone još nije primio posle kornera, uopšte iz prekida, ako ne računamo dva penala. Najviše golova glavom (sedam) postigli su fudbaleri Zvezde, zatim Partizana i niškog Radničkog po pet, a zanimljivo je da su crno-beli devet pogodaka postigli desnom i za sada nijedan levom nogom, dok su, recimo, igrači OFK Beograda deset puta pogađali levom i samo dva puta desnom nogom.

                  LJAJIĆEVA KLASA

Adem Ljajić (©Starsport)Adem Ljajić (©Starsport)

Pojedinačno gledano, već drugu sezonu zaredom svoju klasu potvrđuje Adem Ljajić. Gledajući zbirno golove i asistencije, lider Novog Pazara je jedini dvocifren (četiri gola i šest asistencija), uz Aleksandra Pejovića iz Mladosti (sedam plus tri), s tim što su za obojicu vezani svojevrsni kurioziteti. Ljajić je sva četiri pogotka postigao na domaćem terenu, što je još jedan dokaz koliko mu prija da igra kod kuće pred “svojom rajom”, dok je Pejović šest od sedam golova dao sa bele tačke, i to sve – u poslednjih pet kola. Odmah za njima je sjajni Zadi Seri, koji je šest golova postigao, a tri namestio.

Najbolji strelci lige su Šerif Endiaj i Pejović sa po sedam golova, s tim da je napadač Zvezde autor jedinog het-trika u dosadašnjem toku prvenstva, i to baš onog u večitom derbiju, dok Adema Ljajića kao najboljeg asistenta, sa po četiri direktna dodavanja za gol prate Mihajlo Banjac, Radivoj Bosić, Bibars Natho i In-Bom Hvan, iako je sada već poodavno napustio srpski fudbal.

Ako se posmatra zbirni učinak dvojice najboljih strelaca ekipe, najubojitiji su Zvezdini špicevi Šerif i Duarte sa ukupno 12 golova. Ali, budući da su njih dvojica uglavnom jedan drugom alternative (nije baš uvek tako, upravo je Duarte asistirao Šerifu za bod protiv Lučanaca u sudijskoj nadoknadi), moglo bi se reći da najuspešniji tandem ima Vojvodina, što se negde i dalo naslutiti pred početak sezone, pošto su Seri i Bamidele, koji igraju u tandemu, zbirno postigli deset pogodaka i imaju pride još pet asistencija. Dele je svom saigraču iz navale namestio dva gola, a sličnu “uslugu” učinili su, takođe po dva puta, Ljajić Bačkulji, Anan Flajteru, Miladinović Vinisijusu Melu, Natho Đorđu Jovanoviću, Cvetković Romaniću, odnosno Mehmed Ćosić Kilijanu Bevisu, a Bevis Bogdanu Mirčetiću.

               TRAGIČAR CVETINOVIĆ

Procentualno, najviše je efikasnosti svog tima doprineo Ivan Davidović, koji je postigao četiri od devet pogodaka Tekstilca, a sledi ga Lazar Romanić sa pet od 12 golova Železničara. Kao što je Ljajić sva svoja četiri pogotka postigao kod kuće, tako je kapiten IMT-a Nikola Krstić sva svoja četiri zabio u gostima, a mister maler lige je Sambu Sisoko iz Čukaričkog, koji je u dosadašnjem toku prvenstva već dva puta zatresao sopstvenu mrežu. Tragičar broj jedan je Dušan Cvetinović, defanzivac Mladosti iz Lučana, koji je već stigao da skrivi tri jedanaesterca i zbog toga dobije dva crvena kartona.

Gledajući učinak rezervista, Bruno Duarte bi se mogao nazvati prvim džokerom lige, jer je za ukupno 126 minuta koje je proveo na terenu ušavši sa klupe postigao tri gola i zabeležio jednu asistenciju, dok su po dva pogotka, nakon ulaska u igru, postigli Kvaku Denzel iz Jedinstva, Miloš Pantović iz TSC-a i Marko Šarić iz Napretka.

Za Aleksandra Pejovića je već napomenuto da je potpuno iskoristio priliku da se profiliše kao najbolji penaldžija lige, dok bi status najlošijeg izvođača najstrože kazne mogao da stekne Lazar Romanić, koji je promašio dva jedanaesterca od početka tekuće sezone. Sedmorica golmana odbranila su po penal, a kada smo već kod čuvara mreže, najviše “klinšitova” imao je Aleksandar Jovanović, kapiten Partizana – pet, dok su Marko Ilić iz Crvene zvezde i Balša Popović iz OFK Beograda na po četiri utakmice sačuvali mrežu netaknutom. Trojica čuvara mreže nalaze se među petoricom najstarijih igrača u šampionatu, a najstariji koji je nastupao ove sezone je Saša Stamenković, golman Mladosti, koji se bliži svom 40. rođendanu. Epitet najmlađeg, nakon što je dobio šansu u utakmici prethodnog kola protiv Crvene zvezde, stekao je vezista IMT-a Vasilije Novičić, momčić rođen 7. maja 2008. godine.  

Kapitenska traka najviše je šetala iz ruke u ruku među fudbalerima Crvene zvezde – čak petorica su je nosila od početka sezone (Spajić, Rodić, Katai, Ivanić i Ilić), dok su jedina dva kluba bez promene kapitena ni za minut od prvog do jedanaestog kola – Novi Pazar i Radnički iz Niša, sa Ademom Ljajićem i Bazilom Jamkamom kao liderima.


tagovi

Mozzart Bet SuperligaFK Crvena zvezdaFK PartizanFK VojvodinaTSC Bačka TopolaOFK BeogradMladost LučaniRadnički NišRadnički KragujevacTekstilac OdžaciJedinstvo UbSpartakIMTFK Novi PazarNapredak KruševacČukaričkiŽelezničar PančevoAdem LjajićAleksandar PejovićBruno DuarteDušan CvetinovićSambu SisokoAleksandar JovanovićSaša StamenkovićŠerif Endiaje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara