"Dimitri Dijamantidis"
"Dimitri Dijamantidis"

TOP 5 najpametnijih igrača Evrolige: Oni su poput vina - što su stariji, to su bolji (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.01.14. | 14:50

Navaro, Dijamantidis. Spanulis, donekle i Mekejleb i Rodrigez... Svi kažu - bez starca nema udarca

Dimitri DijamantidisVeć ste imali priliku da pročitate ko su TOP 5 najpametnijih igrača NBA lige, a sada možete da pogledate i najbolje među najboljima na Starom kontinentu. Za razliku od SAD, gde manje-više mladi igrači kolo vode, u Evropi stara garda još uvek drži primat. Iako smo imena poput Kenana Sipahija, Bogdana Bogdanovića, Marija Hezonje i još nekih namerno izostavili sa spiska jer ćemo o njima uskoro govoriti u odvojenom tekstu, jasno je da evropska košarka neće morati da brine u budućnosti.

Ipak, ovo je trenutno TOP 5 Evrolige bez premca u ovom trenutku.

Izabrane vesti

5. Lester Bo Mekejleb - (Fenerbahče Ulker) - Šta reći o momku koji je srca svih pravih ljubitelja košarke kupio odličnim partijama još u dresu Partizana pre skoro pet godina. Iako poseduje neverovatne atletske spobonosti, ne juri kao muva bez glave, već igra jako pametno, pa sama njegova pojava u napadu unosi strah u kosti protivnika. S tim da poseduje sve kvalitete - napadačke, šuterske, skakačke, odbrambene, vrlo dobar pregled igre i brze ruke jasno je zašto se najveći klubovi otimaju oko njega. A o njegovom kvalitetu dovoljno govori i činjenica da ga je Željko Obradović  ostavio u timu kao prvu opciju na poziciji organizatora, što svakako ima dodatnu težinu.

4. Huan Karlos Navaro (Barselona) - Dovoljno je samo reći - La Bomba! Najbolji strelac Evrolige svih vremena (3.201), najbolji trojkaš (462). Treći je igrač sa najviše odigranih utakmica u istom takmičenju (234) i jedan od deset najboljih asistenata svih vremena. Prvenstveno je poznat kao veliki šuter koji cepa mrežice kako stigne, ali... Nije jedan od onih koji uzaludno troši lopte u nameri da sebe stavi u prvi plan, već sve radi planski, odmereno i sa velikom dozom znanja i neizmernog iskustva. Iako su ga godine malo stigle, igra Barselone i dalje jako zavisi od njega i njegovih pravih poteza.

3. Dimitris Dijamantidis (Panatinaikos) - Živa legenda evropske košarke i Panatinaikosa. Na sam pomen Zelenih iz Atine prva asocijacija je Željko Obradović, a odmah iza njega je popularni Oktopod. Iako ima 33 godine i dalje igra neverovatno, pre svega izuzetno inteligentno, zbog čega je i dalje jedan od najboljih u svom poslu. Ove sezone je najbolji asistent Evrolige (7.3 prosečno), što mnogo govori u prilog prethodnoj rečenici. Jasno je da igra Panatinaikosa i dalje neverovatno puno zavisi od njega i biće interesantno videti kako će Zeleni uspeti da premoste njegovu penziju kroz nekoliko sezona. Izvrstan pregled igre ga je kroz karijeru doveo do drugog mesta najboljih asistenata svih vremena u Evroligi (808, ispred je samo Teo Papalukas sa 977). Takođe, trenutno se nalazi na trećem mestu igrača sa najboljim indeksom korisnosti svih vremena u istom takmičenju (2.838, odmah iza Huana Karlosa Navara  - 3.045 i Nikole Vujčića - 3.047). Jedan je od najboljih defanzivaca svih vremena (šestostruki osvajač tog trofeja), a Evroligu je osvajao u tri navrata (2007, 2009, 2011) Sve u svemu, igrač kakav se retko rađa i mozak koji košarku ulepšava iz utakmice u utakmicu.

2. Serhio Rodrigez (Real Madrid) -  Španska inkvizicija! Mađioničar koji može sam da samelje protivnika na hiljadu različitih načina. I sve to u trku! Ako je neko zaslužan za furioznu i lepršavu igru Reala ove sezone (25 vezanih pobeda) onda je to bradonja sa Tenerifa. Gotovo sam je doneo pobedu nad Barselonom u finalu plej-ofa prošle sezone, što je samo učvrstilo njegovu poziciju u rosteru Kraljevskog kluba. Neverovatnu karijeru ima ovaj 27-godišnjak - od jednog od najtalentovanijih igrača sveta postao je košarkaš koji nije imao nikakvog samopouzdanja, a dolazak Pabla Lasa u Madrid spasao ga je propasti. Sada Serhio Rodrigez radi sve što se od njega očekuje, pa i više od toga - lomi kičme protivnicima i pogađa velike šuteve. Uz to ima i vanserijski pregled igre zbog kojeg jednostavno poželite da Realove mečeve gledate na redovnoj bazi i samo čekate neki njegov lob pas sa pola terena, dodavanje bez gledanja ili neku novu vratolomiju. Najbolji je asistent domaćeg šampionata (6.2 u proseku), ima izvanredne procente šuta za dva i tri i čini se kao da ne postoji odbrana koja može da ga zaustavi.

1. Vasilis Spanulis (Olimpijakos) - Bog i batina! Vasilis Spanulis je rođeni šampion, pravi lider svoje generacije, asistent, košgeter... Ma sve! U napadu niko ne može da ga zaustavi, a zbog njega je pik'n'rol igra dobila potpuno novi značaj i smisao. Jednostavno, bez njega Olimpijakos ne bi bio dvostruki šampion Evrope, a sam ne bi postao najbolji plejmejker Starog kontinenta. Interesantno, u NBA ligi nije uspeo da se snađe. Štaviše, nalazi se u košu najgorih evropskih košarkaša koji su ikada zaigralli u najjačoj ligi sveta. S druge strane, u Evropi je neprikosnoven. Svako njegovo dodavanje ima svoju savršenu putanju, njegov "ubilački" instikt je doneo toliko vrednih pobeda i trofeja da prosto moramo da kažemo da je trenutno najinteligentniji košarkaš koji hara terenima u ovom delu sveta.

(FOTO: MN Press, Action Images)


tagovi

Vasilis SpanulisSerhio RodrigesLester MekejlebHuan Karlos NavaroEvroligaDimitris Dijamantidis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara