Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Mladići, pokupite se i idite na spavanje! Starina Novak u noćnom provodu ne čašćava nikoga

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.06.24. | 03:08

Lorenco Muzeti se pridružio spisku igrača koji su u prethodnim mesecima odigrali meč života protiv najboljeg u istoriji, i ne - nije mu vredelo

Ni u jednoj evropskoj zemlji moda ne igra takvu ulogu kao u Italiji. Od srednjovekovne Firence svrstava se među najisplativije privredne grane na Čizmi, a punu komercijalizaciju dostigla je osnivanjem čuvenih brendova u drugoj polovini 20. veka. U skladu sa tim sredio se i Lorenco Muzeti, obukao svojim udarcima najbolje što je imao za noćni izlazak, a na noge natukao patike za koje biste pomislili da su čarobne kada biste samo na tren pogledali 30. igrača planete kako trči u četvoroipočasovnoj borbi.

Karakterističnim dugim zamasima i na forhend i bekhend stranu generisao je mnogo topspina, u fizičkom pogledu pokazao sve što se očekuje od 22-godišnjeg mladića i naterao Novaka Đokovića da u besanoj noći pokaže sve veštine o tenisu. Prvi igrač sveta trijumfovao je protiv Italijana u šesnaestini finala Rolan Garosa 3:2 (7:5, 6:7, 2:6, 6:3, 6:0) i tako zabeležio jednu od najspecifičnijih pobeda u karijeri, uzimajući u obzir da je meč završen u tri sata i sedam minuta posle ponoći po lokalnom vremenu, najkasnije ikada u Bulonjskoj šumi. Nikoga Novak ne čašćava na grend slemovima. Ustvari čašćava, ali samo krompirima... Odlučujući set Novak je dobio s nulom i pokazao mlađanom Muzetiju put ka krevetu. Srbin će u osmini finala na megdan Argentincu Fransisku Serundolu.

Izabrane vesti

Znao je Muzeti da na svojoj omiljenoj podlozi ima šanse protiv Novaka. Pre tri godine kao tinejdžer vodio je 2:0 u setovima u osmini finala Kupa Musketara, ali je Novak tada izveo jedan od nebrojenih hudinijevskih trikova, preokrenuo i trijumfovao. Naoštreni Muzeti oduzeo je servis Đokoviću već u trećem gemu večerašnjeg susreta, ali je trostruki osvajač grend slema u Bulonjskoj šumi uzvratio ribrejkom. Sigurnost oba igrača u servis gemovima ukazivala je na to da će uvodni set otići u taj-brejk, ali je Novak uradio ono što njegovu igru karakteriše čitave karijeru. Vodio je 6:5, dočepao se brejk lopte posle duže vremena i iskoristio je u najgorem mogućem trenutku po protivnika.

Na talasu momentuma iz prvog seta, Novak je ekspresno nastavio da udara besprekorno, slamao je rivala u dužim razmenama i stekao vođstvo 4:1. Sve se naglo preokrenulo od sredine drugog seta, a Muzeti je u roku od 20 minuta vratio taj period igre u rezultatski egal. Nije Novakova energija opadala, ali je Italijanova postala neukrotiva. Čak i sa Muzetijem na federima, Srbin se odlično nosio, stigao i do set lopte u taj-brejku. Sve je vraćao momak rođen 2002. godine, neutralisao set loptu tako što je posle smeč udarca loptica okrznula liniju. Nije mogao Đoković da se bori i protiv nesrećnih okolnosti, pa je Muzeti izjednačio na 1:1 posle taj-brejka. Dva sata i 23 minuta bilo je potrebno da se odigraju prva dva seta, a sat je prelazio jedan čas posle ponoći.

Treći set bio je verovatno Muzetijev najbolje odigran u karijeri. S otvorenim ustima - samo tako se moglo gledati sve ono što je italijanski mladić radio u četvrtom setu. Šta god bi Novak poslao, Muzeti je vraćao do iznemoglosti i lagano preokrenuo na 2:1. A šta se onda dogodilo, to verovatno znaju samo dvojica rivala sa šljake Šatrijea. Novak je pokazao da ne postoji ta okolnost u kojoj pristaje na prevremeni poraz u grend slem meču. Pri rezultatu 2:2 u četvrtom setu oduzeo je servis Muzetiju i tog momenta srušio mu celokupno samopouzdanje.

Uprkos gubitku seta, nije Italijan odavao utisak igrača koji će se predati, činilo se da ima snage da kompetitivno odigra peti set, samo što nije imao. Po Muzetijevoj mimici videlo se da ne veruje u pobedu, da je svestan kako će njemu biti odsviran fajront. Kada je uspeo da preživi četvrti set, Novak je ubacio u višu brzinu i pokazao da i u petom satu igre ima više svežine od 22-godišnjeg momka. Spektakularno... Vreo krompir, tek izvađen iz rerne servirao je Muzetiju, čija se nabusitost iz prva tri seta pretvorila u letargičnost. Novak je upao na momačku žurku, prekinuo veselje i pokazao 15 godina mlađem kolegi da da je poodavno došlo vreme za počinak.

Vredi istaći i da je Novak zabeležio 369. pobedu u karijeri na grend slemovima, čime se na prvom mestu večne liste izjednačio sa Rodžerom Federerom. Šansu da postane apsolutni rekorder imaće u ponedeljak kada se sastaje u osmini finala sa Argentincem Fransiskom Serundolom.



tagovi

Lorenco MusetiNovak ĐokovićRolan GarosRolan Garos 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara