Umesto Andersenove bajke - Andersenov horor! Pucaće gromovi ako udare Nemci na Špance

Vreme čitanja: 4min | sub. 29.06.24. | 23:16

Sve rešeno početkom drugog dela, u dva minuta, zahvaljujući pozivima iz VAR sobe...

Danska je bez pobede završila Evropski šampionat! Posle tri remija - poraz koji znači pakovanje kofera. Sedmi susret sa domaćinima na Euru i sedmi neuspeh. Nemačka je uz malo poteškoća - igračkih i pre svega meteoroloških, zbog kojih je meč prekidan - slavila sa 2:0, pa sada s nestrpljenjem i značajno nabildovanog samopouzdanja čeka (najverovatnije) Špance u četvrtfinalu.

Ključni trenuci utakmice na Vestfalenu dogodili su se početkom drugog dela, između 50. i 52. minuta, kada je VAR dva puta reagovao i od Joakima Andersena učinio do sada najvećeg nesrećnika turnira. Prvo mu je zbog milimetarskog ofsajda poništen gol za vođstvo Danske, pa već u sledećem napadu, zbog njegovog igranja rukom, dosuđen jedanaesterac posle kog je Kai Haverc pogodio za 1:0.

Izabrane vesti

Dakle, umesto Andersenove bajke - Andersenov horor.

Meč je prekidan zbog velike grmljavine i oluje u prvom poluvremenu. Uticalo je to dobrim delom na ritam, koji su Nemci pokušavali da kontrolišu u većem delu utakmice. U odnosu na okršaj sa Švajcarskom napravio je Manšaft mali iskorak, ali deleko od toga da Nagelsman može da kaže kako je to - to.

Da je ovo nivo igre dovoljan za titulu.

Ni Nemci ni Danci sistemski nisu promenili gotovo ništa. Formacijski izašli su kao na svim prethodnim utakmicama, medutim i jedan i drugi selektor bili su primorani na određene promene u sastavu. Suspendovanog Džonatana Ta zamenio je Niko Šloterbek, dok je umesto Mortena Hjulmanda, takođe 'duplo požutelog', u paru sa Pjer Emilom Hejbjergom počeo Tomas Dilejni.

Za obe dodatne Nagelsmanove rotacije čak se može reći da su bile očekivane. Florijan Virc nije se proslavio na prethodna dva susreta, tako da ga je zamenio Liroj Sane, a umesto Maksa Mitetelšteta, protiv Švajcarske jedne od najslabijih tačaka, u startnih 11 uskočio je David Raum.

Kasper Hjulmand odustao je od napadačkog tandema Rasmus Hejlund - Jonas Vind. Odlučio se za mobilnijeg ofanzivca od centarfora Volfzburga, šansu dao Andreasu Skov Olsenu, koji je bolji s loptom u nogama, i mnogo više može da pomogne u manevru. Pa i u završnom pasu.

Sa Skov Olsenom, selektor Danske dobio je nešto više 'mesa' u vezi, pošto se ovaj često spuštao da pomogne Dilejniju i Hejbjergu. U svemu ostalom, nije bilo naročite razlike spram susreta sa Srbijom - velika disciplina, dobra organizacija do primljenog gola, uglavnom tačni pasovi u opasnim zonama i pod pritiskom. I sve to, opet, do primljenog gola. Sve opasno Danci su napravili posle nemačkih grešaka u prvom delu utakmice, odnosno iz jedne dobre kontre, kada je Hejlund izašao na Manuela Nojera. Malo mu je zafalilo da prevari iskusnog čuvara mreže...

Rasmus Hejlund imao priliku i nakon što je Šloterbek neobjašnjivo petljao u svom šesnaestercu - napadač Mančester Junajteda tukao u spoljni deo mreže sa desetak metara - pa onda i sredinom drugog dela još jednom, nakon što ga je lepo poslužio Kristijan Eriksen. I tu se, oprilike, završava sve ozbiljno što su Danci uradili na ovom šampionatu.

Promene što je Julijan Nagelsman napavio, pokazale su se ključnim. Dve od tri. Niko Šloterbek jeste imao tu jednu fatalnu grešku na 0:0, međutim upravo je njegov pas u 68. minutu krucijalno doprineo da Nemačka reši pitanje pobednika.

Izgledalo je u jednom času kako se Danci oslobađaju pritiska, kako potiskuju domaćina unazad, teraju ga da vraća loptu, da bi se ubrzo ispostavilo je da se radi o 'klopci'. Štoper Dortmunda je kada su Danci izašli u presing poslao divan dug pas preko odbrane, brzonogi Džamal Musijala ispaljen kao metak izašao u situaciju jedan na jedan, veteran Kasper Šmajhel se nije proslavio - krenuo pa stao - nakon čega je usledila rutinska realizacija.

Doprinos Davida Rauma takođe je bio vrlo očigledan. Osim što je u prvom delu pripremio najbolju šansu za Nemce, kada je pogodio 'u trepavicu' Haverca (ovaj gađao direktno u Šmajhela), upravo je levi bek RB Lajpciga iznudio penal. Nakon njegovog centaršuta lopta je kačila u ruku Joakima Andersena, a sudija Majkl Oliver dobio signalizaciju da treba da pogleda tu situaciju.

Liroj Sane nije opravdao očekivanja, što će reći da nije bio 'apgrejd' u odnosu na Florijana Virca. Slaba forma njih dvojice trenutno je najveći problem Julijana Nagelsmana.

Antonio Ridiger ponovo je blistao, odbrana generalno gledano odradila možda i najbolji posao, računajući sve četiri utakmice, s tim da treba biti jasan i otvoren - nije Danska bila ni izbliza opasna kao Švajcarska, niti ima delić napadačkog potencijala Španije, koja bi trebalo da bude rival Nemačke u četvrtfinalu. Naravno, ukoliko opravda ulogu favorita protiv Gruzije.

EURO 2024

OSMINA FINALA

subota, 29. jun

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)

/Frojler 37, Vargas 46/

Nemačka - Danska 2:0 (0:0)

/Haverc 53pen, Musijala 68/

nedelja, 30. jun

18.00: Engleska - Slovačka

21.00: Španija - Gruzija

ponedeljak, 01. jul

18.00: Francuska - Belgija

21.00: Portugalija - Slovenija

utorak, 02. jul

18.00: Rumunija - Holandija

21.00: Austrija - Turska


tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara