©Reuters
©Reuters

Taktički čas Murata Jakina: Mađari bačeni na konopce, već strepe od eliminacije

Vreme čitanja: 3min | sub. 15.06.24. | 17:00

Selektor Švajcarske izborom igrača doneo prevagu na premijeri (3:1)

Fudbalsku lekciju u trajanju jednog školskog časa Murat Jakin je održao Mađarima, a prednost stečena tokom prvog poluvremena ispostavila se kao dovoljna da Švajcarska stigne do pobede (3:1) i tako napravi važan korak ka osmini finala Evropskog prvenstva.

U poređenju sa očekivanim postavama, selektor Švajcarske je napravio dve promene i umesto najavljivanih startera Đerdana Šaćirija i Zekija Amdunija, šansu od prvog sudijskog zvižduka pružio Kvadvu Dui i Mišelu Ebišeru, dvojcu koji je i potpisao pobedu nad Mađarskom i izabranike Marka Rosija doveo u situaciju da već posle prvog kola strepe od eliminacije.

Izabrane vesti

Uspeo je Jakin očigledno da realizuje taktičke zamisli pripremljene za premijeru, a uloga glavnog aduta Švajcaraca pripala je veznom fudbaleru Bolonje koji je golom i asistencijom ukrasio najbolju utakmicu u reprezentativnom dresu.

Dominantne komšije domaćina Evropskog prvenstva uspele su da uspostave potpunu inicijativu, a inferiornu poziciju Mađara Ebišer je umeo da naplati kroz dva majstorska poteza. Prvi, u 10. minutu, u vidu lopte koja ima oči, doneo je Dui priliku koju je bilo rutina pretočiti u gol. Sjajno proigravanje saigrača ostavilo je napadaču lakši deo posla, međutim vredna pomena je ihladnokrvna egzekucija igrača koji je na tek drugoj utakmici za reprezentaciju postigao prvenac.

Da je dan rezervisan za prvence švajcarskih fudbalera u završnici prvog dela igre Ebišer je portvrdio neodbranjivim udarcem sa ruba kaznenog prostora pogodivši prvi put na 21. nastupu. Fudbaler Bolonje tako se upisao u istoriju nacionalnog tima kao prvi koji je na jednoj utakmici švajcarske na Evropskom prvenstvu upisao gol i asistenciju, ali i trasirao put do trijumfa.

Uspavanim Mađarima ni pauza koja je usledila nije bila dovoljna da se otrezne, te je Švajcarska nastavila da diktira ritam sve do 66. minuta. Najzad, neprimetni Dominik Soboslaj je uspeo da odlično uposli Vargu i vrati neizvesnost, međutim pogodak prvog strelca Mađarske ispostavio se kao sve što su izabranici Marka Rosija uradili. Buđenje u režiji Varge i Soboslaja ispostavilo se kao kratkog daha, pa je Švajcarska brzo ponovo uspostavila inicijativu i posle jedne u nizu grešaka golom Emboloa u sudijskoj nadoknadi stavila tačku na susret.

Inferiorni Mađari, posle današnjeg šamara u Kelnu, čak će imati povoda da se teše činjenicom da nisu pretrpeli ubedljiviji poraz, pre svega zahvaljujući odličnim intervencijama Gulačija, dok im kao slamka spasa ostaje bleda igra Škota protiv Nemačke i nada da bi u trećem kolu grupne faze mogli da pobedom uđu u konkurenciju za osminu finala u koju će se plasirati i četiri od šest trećeplasiranih ekiap.

Sa druge strane, Švajcarska će već na narednom koraku šrotiv Škota imati priliku da praktično overi mesto u narednoj fazi čime bi i na trećoj uzastopnoj kontinentalnoj smotri uspela da prođe grupu.

UTAKMICA 1. KOLA GRUPNE FAZE EVROPSKOG PRVENSTVA

GRUPA A

Mađarska - Švajcarska 1:3 (0:2)

/Varga 67 - Dua 12, Ebišer 45, Embolo 90+3/

Keln

Sudija: Slavko Vinčić

MAĐARSKA (3-4-3): Gulači - Lang (od 46. Bola), Orban, At. Salaj (od 79. Dardaj) - Fiola, A. Nađ (od 67. Klajnhesler), Šefer, Kerkez (od 79. Adam) - Soboslaj, Varga, R. Šalaj.

ŠVAJCARSKA (3-4-3): Zomer - Šer, Akanđi, Rodriges - Vidmer (od 68. Stergiju), Frojler (od 86. Sijero), Džaka, Endoj (od 86. Rider) - Ebišer, Dua (od 68. Amduni), Vargas (od 75. Embolo).


GRUPA A

1. KOLO

Petak, 14. jun

Nemačka - Škotska 5:1 (3:0)

/Virc 10, Musijala 17, Haverc 45+1pen, Filkrug 66, Džan 90+3 - Ridiger 87ag/

Subota, 15. jun

Mađarska - Švajcarska 1:3 (0:2)

/Varga 67 - Dua 12, Ebišer 45, Embolo 90+3/

2. KOLO

Sreda, 19. jun

18.00: (1,33) Nemačka (5,00) Mađarska (10,0)

21.00: (3,70) Škotska (3,40) Švajcarska (2,05)

3. KOLO

Nedelja, 23. jun

21.00: (3,00) Škotska (3,40) Mađarska (2,35)

21.00: (4,60) Švajcarska (3,60) Nemačka (1,80)



tagovi

Fudbalska reprezentacija Mađarskereprezentacija ŠvajcarskeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara