Andraž Šporar (©AFP)
Andraž Šporar (©AFP)

Šporar zna recept za Srbiju: Pobedićemo sigurno ako ponovimo drugo poluvreme protiv Danaca

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.06.24. | 10:11

"Možemo da im stvorimo probleme", uverava Jon Gorenc Stanković

Poraz od Engleske na startu Evropskog prvenstva, čini se, nije ubio samopouzdanje Srbiji. Štaviše, deluje kao da je ono poraslo nakon što su Orlovi uvideli da mogu da se nose i sa najjačim timovima na kontinentu. Ali isti je slučaj i sa našim narednim rivalom Slovenijom, koja posle remija sa Danskom na premijeri veruje u još jedan pozitivan rezultat u drugom kolu.

Selekcija Matjaža Keka bila je u podređenom položaju protiv Danaca u prvom poluvremenu, ali se po povratku sa pauze oslobodila pritiska i zaigrala mnogo bolje, a recept iz drugog poluvremena, uverava Andraž Šporar, biće dovoljan za tri boda protiv Srbije.

Izabrane vesti

"Siguran sam da ćemo pobediti Srbiju ukoliko budemo igrali kao u drugom poluvremenu protiv Danske. Još u prvom poluvremenu, koje nije bilo dobro za nas, dolazili smo u situacije iz kojih smo mogli da postignemo gol", prenosi 24ur reči napadača Panatinaikosa.

Iako je Danska na tom meču imala znatno veći posed lopte (68:32), Slovenci su bili neuporedivo direktniji i lakše dolazili do dobrih prilika.

"Ekstremno smo opasni u ofanzivnoj tranziciji. Potrebno nam je malo prostora. Moramo da budemo kompaktni i da iz toga tražimo brzu tranziciju. Većina defanzivaca je sporija od nas napadača. Moramo to da iskoristimo kao prednost", naglašava Šporar.

Tokom drugog poluvremena na površinu je isplivao još jedan od većih kvaliteta Slovenaca - fizička sprema, koju Matjaž Kek često potencira.

"To je pomalo čudno jer je tako i posle završene sezone. Ali kada čujemo nacionalnu himnu, adrenalin naglo skoči. Tada zaboravite sve i možete da idete preko svojih limita. Najbolja stvar za mene je kada izađem na teren i počne ‘Zdravljica’. Kada 12 hiljada Slovenaca zapeva nacionalnu himnu… Uvek kažemo da su ovo utakmice za koje se živi. To nije opterećenje, nije pritisak. Moramo da uživamo u upijamo energiju navijača, kao u drugom poluvremenu (protiv Danske, prim. aut). Siguran sam da će protiv Srbije biti više slovenačkih navijača."

O susretu sa Srbijom pričao je Šporarov saigrač iz Panatinaikosa Adam Gnezda Čerin.

"Sad kad je led probijen, biće mnogo lakše. Želimo da uživamo, ući ćemo u meč sa Srbijom znatno opušteniji. Biće to balkanski derbi, mentalitet nam je sličan, blizina, tako da će biti atom snage više tokom meča. Pobeda jednog ili drugog bi veoma zabolela rivala, tako da svi želimo da pobedimo. Učinićemo sve za to", izjavio je 24-godišnji vezista na sinoćnoj konferenciji.

Sloveniji je učešće na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj prvo na nekom velikom turniru još od Mundijala u Južnoj Africi, a Čerin se nada da neće biti i poslednje na koje se ova generacija kvalifikovala.

"Trener zaista veruje u ovu generaciju. Imamo veliki potencijal, nadam se da ovo neće biti naše poslednjeg veliko takmičenje, jer smo zaista odlična grupa sa mnogo dobrih ljudi. Razumemo jedni druge i poštujemo se i to je osnova na kojoj smo izgradili uspeh. Mislim da imamo odlične šanse da budemo nova zlatna generacija."

Vezista Šturma Jon Gorenc Stanković uverava da je svestan kvaliteta srpske reprezentacije, ali veruje i potencijal svog tima.

"Možemo da im stvorimo probleme", upozorava Stanković.

On takođe želi 'reprizu' partije kakvu su Slovenci pružili u drugom poluvremenu utakmice sa Danskom.

"Možda je bilo malo nervoze u početku, jer nismo znali šta da očekujemo. Ali onda smo ušli u utakmicu i zaigrali bolje. To bi trebalo da nas napuni optimizmom, posebno drugo poluvreme bi trebalo da nam da krila. Možemo da uzmemo mnogo pozitivnih stvari iz te utakmice", zaključio je Stanković.


tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija SrbijeAndraž Šporar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara