Slovenci za istoriju! I svaka im čast

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.06.24. | 22:56

Posle 'nule' sa Englezima četa Matjaža Keka zasluženo ide dalje

U najtežoj utakmici na turniru bili su pravi. Još jednom su odigrali nerešeno i sa tri remija prošli dalje. Slovenci po prvi put u svojoj istoriji igraju u nokaut fazi nekog velikog takmičenja. Englezi su ponovo pružili slabu partiju (0:0), međutim makar što se plasmana tiče mogu da budu zadovoljni, pošto kao prvi idu u osminu finala.

Srbija je ispala i zvanično, sa njom pod ruku i Hrvatska, dok onaj od koga se najmanje očekivalo (iz regiona), večeras slavi. Momci Matjaža Keka završili su na kraju kao treći u Grupi C. Danci su ispred njih pošto su bili prvi u kvalifikacionoj Grupi H?! Ovaj parametar uzet je u razmatranje jer su u svim prethodnim dve selekcije bile poravnate.

Izabrane vesti

Sve je bilo isto: broj bodova, međusobni duel, gol razlika, broj datih golova, žuti kartoni (6:6)... U jednom času Slovenija je imala karton manje, međutim kako je Jaka Bijol u 72. minutu 'požuteo', došlo je do poravnanja.

Tada se gledao učinak iz pomenute kvalifikacione grupe, a pazite sad - Slovenci i Danci bili su zajedno u istoj?! I imali isti broj bodova - po 22?! Presudili su međusobni okršaji, gde su Skandinavci ipak bili bolji.

Šta ovo u praksi znači?

Danska će se kao druga U nokaut rundi nameriti na domaćina Nemačku. S druge strane, Slovenija još čeKa rivala. Opcije su Portugalija, odnosno pobednik Grupe E, gde su Belgija, Rumunija, Ukrajina i Slovačka.

Kada je Engleska u pitanju, ona čeka trećeplasiranog iz grupa D ili E. Za D grupu već znamo, tamo je treća Holandija, međutim konačna odluka o rivalu Gordog Albiona pašće sutra uveče...

Kako smo već konstatovali, Slovencima samo čestitke. To je jedan od najjeftinijih timova na šampionatu, ali očito veoma kompaktan, s dobrim stručnjakom na klupi koji je u sva tri meča u grupi - imajući u vidu kvalitet sastava s kojim raspolaže - nadmudrio svoje kolege. Počevši od Kaspera Hjulmanda, preko Dragana Stojkovića, pa do Gereta Sautgejta.

Istina, nikoga nije uspeo da pobedi, no treba imati na umu da su u ovakvoj konkurenciji Slovencima mnogi stručnjaci predviđali da bi mogli da završe bez bodova, kao poslednji. Pa i da bi mogli da posluže za popravljanje gol razlike.

O Englezima nije lako ni ovoga puta. Na papiru, radi se o jednom od najboljih timova na svetu, u praksi - novo izdanje ispod svih kriterijuma. Pre svega kada se govori o brzini. Sautgejt nije uspeo da napravi pravu hemiju, Fil Foden i Džud Belingem se ne razumeju dobro, Bukajo Saka je odsečen na boku, Hari Kejn daleko od lopte... A opet, kada završite kao prvi u grupi, nije lako 'sipati' kritiku za kritikom, pogotovo što bi ovi momci i te kako mogli da se 'povampire' kad bude najvažnije.

GRUPA C - 3. KOLO

Slovenija - Engleska 0:0

Srbija - Danska 0:0

Statistički gledano, Englezi su dominirali protiv Slovenaca, posebno u posedu lopte, ali da su napravili veliki broj šansi - pa i nisu. Lopta je sporo išla, dugo je zadržavana u posedu, prečesto bila 'udavljena' od strane najvećih kreativaca. Kekovi momci su se branili veoma pametno, nije to bio klasičan bunker, i nije baš lako konstatovati, ali čini se da su samo u dva navrata tokom prvog poluvremena (doslovno u dve akcije) razmenili više pasova na polovini Engleza nego Orlovi tokom 60 i kusur minuta na polovini Danske?!

To govori o organizaciji, pametnim kretnjama, pravom načinu da se odbraniš od jačeg, omogućiš odbrani da odmori, predahne...

Jasno, pretrpeli su Slovenci u finišu veliki pritisak, imali ozbiljnih problema da se odbrane, međutim na kraju su nagrađeni. Pre svega za hrabrost, pravu ideju, fudbalsku inteligenciju.


tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara