Kristijano Ronaldo i Timi Elšnik u duelu u martu (©AFP)
Kristijano Ronaldo i Timi Elšnik u duelu u martu (©AFP)

Slovenci na Evropskom prvenstvu kao Grčka 2004. godine?

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.07.24. | 14:22

Otkad je Kristijano Ronaldo reprezentativac Portugalije, samo jednom se desilo da od iste selekcije izgubi dva puta u jednoj kalendarskoj godini, a ovog ponedeljka (21.00) bi Slovenci mogli da ponove uspeh Helena u osmini finala turnira u Nemačkoj

Od 2003. godine, otkad je Kristijano Ronaldo debitovao u nacionalnom timu Portugalije, ta selekcija je osvojila jedno Evropsko prvenstvo (2016), igrala još jedno finale i polufinale kontinentalne smotre, te na Mundijalima jednom igrala polufinale (2006) i još jednom četvrtfinale (2022), a ima i jednu osvojenu Ligu nacija (2019). Postala je dakle u prethodne dve decenije planetarna sila od koje zaziru svi.

Samo jedna reprezentacija je uspela da pobedi Portugalce dva puta u istoj godini, Grčka 2004. Tada su Heleni u grupnoj fazi slavili sa 2:1, a potom u finalu Evropskog prvenstva golom Angelosa Haristeasa sa 1:0, čime su priredili najveću senzaciju ikada viđenu na kontinentalnim šampionatima.

Izabrane vesti

Ovog ponedeljka od 21.00 časova Slovenija ima priliku da ponovi uspeh Grčke. Dobro, nije baš da je finale Evropskog prvenstva, od 21.00 časova će se sastati sa Portugalcima u Frankfurtu u osmini finala, ali imaće jedinstvenu priliku koja se u Ronaldovoj eri nije ukazala mnogima.

Slovenci su ove godine jednom već savladali Portugalce, u martu u prijateljskom meču u Ljubljani. Igrala je selekcija sa Pirinejskog poluostrva tada u najjačem sastavu, predvođena Ronaldom, Žoaom Feliksom, Kanselom, Vitinjom, Otaviom… Međutim, Slovenci su se pokazali kao vrlo nezgodna ekipa, pobedili su sa 2:0 golovima Adama Gnezde Čerina i Timija Maksa Elšnika.


21.00: (1,40) Portugalija (4,90) Slovenija (10,0)


U Frankfurtu će imati priliku da ponove taj uspeh. Naravno, ovog puta u daleko važnijoj utakmici. Portugalci su veliki favoriti, ali na turnirima pogotovo to ne mora ništa da znači.

Uostalom, Slovenija još uvek nije poražena u Nemačkoj, a Portugalija jeste. Činjenica, Slovenci nisu ni pobedili, remizirali su redom sa Danskom (1:1), Srbijom (1:1) i Engleskom (0:0), dok su Portugalci taj poraz od Gruzije (0:2) doživeli u momentu kada im je meč bio apsolutno nebitan. Već su osigurali prvo mesto u grupi pobedama nad Češkom (2:1) i Turskom (3:0).

Ove godine smo izgubili prijateljsku utakmicu od Slovenije. Ispostavilo se da je to bio bitan meč, jer sada znamo kako da pristupimo novom susretu. Moramo da budemo strpljivi, jer Slovenci se brane u niskom bloku. Fizički, veoma su jak tim. Zato moramo da uradimo sve što možemo da ih izmorimo. Trčaćemo mnogo, ali istovremeno ćemo paziti na kontranapade, jer Šporar i Šeško sarađuju savršeno“, kazao je Bruno Fernandeš, koji je svojevremeno delio svlačionicu lisabonskog Sportinga sa Šporarom.

Slovenci su svojim igrama privukli naklonost neutralnih navijača. Uvek je lepo videti autsajdera kako muči favorite, zato će Slovenci i ovog puta imati veliku podršku.

Činjenica je da smo prikupili simpatije. Mi smo mali, slatki. Tako je uvek bilo. Što se tiče utakmice, još uvek ne znamo kako će Portugalija da izgleda. Mnogo rotiraju, imali su tu privilegiju da u 3. kolu malo kalkulišu. Poštujem ih mnogo, jer po meni su oni jedan od favorita za osvajanje turnira“, kazao je selektor Slovenije Matjaž Kek.

Gnezda Čerin, junak duela u Ljubljani, jedinog dosadašnjeg između Slovenije i Portugalije, veruje u novo iznenađenje.

Još smo u takmičenju. Imamo naš cilj. Biće to lepa utakmica. Dočekaćemo Portugalce spremni, na još višem nivou nego do sada“, uverava vezista Panatinaikosa.


------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------


EVROPSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Ponedeljak

18.00: (2,00) Francuska (3,25) Belgija (4,70)

21.00: (1,40) Portugalija (4,90) Slovenija (10,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija Slovenijereprezentacija Slovenijereprezentacija Portugala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara