©Reuters
©Reuters

Poljaci poslali Francusku u paklenu polovinu žreba

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.06.24. | 19:56

Levandovski i Embape pogocima ca penala ukrasili povratak na teren posle posle poveda (1:1)

Imala je Francuska overenu kartu za osminu finala u džepu i pre trećeg kola grupne faze, međutim da bi se među 16 najboljih plasirali sa prvog mesta Grupe D bilo je neophodno da pobede Poljsku u čemu nisu uspeli, te su se uz remi (1:1) kao drugoplasirani smestili u polovinu žreba u kojoj su već pozicije zauzeli Portugalija, Španija i Nemačka te če do potencijalnog finala odigrati bar dva mala finala.

Kao što su Trikolori i pre trećeg kola grupne faze znali da ih čeka mesto u osmini finala, Poljska je bila svesna da će u Dortmundu odigrati poslednjih 90 minuta na aktuelnom Evropskom prvenstvu. Izvesan rasplet ipak nije bio dovoljan da rivali spuste gardove i goleadom ukrase susret.

Izabrane vesti

Efikasnosti na Signal Iduna Parku nije u očekivanoj meri doprinela ni činjenica da su se u startne postave vratili napadači koji spadaju u golgeterski krem sadašnjice Kilijan Embape i Robert Levandovski, mada su upravo špicevi potpisnici konačnog rezultata - golovima sa bele tačke.

Uspeo je Embape u 56. minutu da naplati najstrožu kaznu koju je iznudio Dembele, međutim Levandovski je zahvaljujući Sviderskom uzvratio istom merom u 79. minutu i doneo Poljskoj makar počasni bod.

Za razliku od Levandovskog, koji je i pre početka takičenja znao da će zbog povrede biti spreman tek za treću utakmicu, Kilijanu Embapeu je peh na premijeri pokvario planove. povreda nosa uticala je da francuski napadač propusti prethodni susret i aktuelni dočeka sa maskom i u centru pažnje.

Bile su sve oči uprte u dvojicu napadača koji čine sam krem ofanzivaca na aktuelnoj kontinentalnoj smotri, međutim sve što su špicevi Reala i Barselone pružili publici bili su realizovani jedanaesterci.

Prekršaj Jakuba Kiviora nad Usmanom Dembeleom na 15 metara od gola doneo je Kilijanu Embapeu priliku da ostavi u senci prethodni jedanaesterac na evropskim prvenstvima. Podsetimo, napadač Galskih petlova je poneo ulogu tragičara na prethodnom Evropskom prvenstvu kada je jedini promašio jedanaesterac u penal seriji protiv Švajcarske posle čega je Francuska eliminisana već u osmini finala.

Znatno sigurniji je Embape bio danas, međutim slavlje Trikolora trajalo je 23 minuta kada je Robert Levandovski na stadionu na kojem se praktično afirmisao iskoristio penal prethodno načinjen od strane Upamekana nad Sviderskim.

Bod u Dortmundu, a poljake je bio utešni, a za Francusku nedovoljan da dođu do prvog mesta, te će se Trikolori susresti sa drugoplasiranim timom Grupe E u kojoj kolo pre kraja po tri boda imaju sve četiri reprezentacije - Rumunija, Belgija, Slovačka i Ukrajina.

FRANCUSKA – POLJSKA 1:1 (0:0)

/Embape 56p - Levamdovski 79p/

Stadion: „BVB“ u Dortmundu

Sudija: Marko Gvida (Italija)

FRANCUSKA (4-3-3): Manjan – Kunde, Upamekano, Saliba, T. Ernandez – Čuameni, Kante (od 61. Kamavinga), Rabio (od 61. Grizman) – Dembele (od 86. Kolo Muani), Embape, Barkola (od 61. Žiru).

POLJSKA (3-4-3): Skorupski – Bednarek, Davidovic, Kivior – Frankovski, Moder, Zjelinski, Zalevski (od 68. Skoraš) – Šimanski (od 69. Šviderski), Levandovski, Urbanski.

3. KOLO GRUPNE FAZE - GRUPA D

Utorak

Francuska - Poljska 1:1 (0:0)

/Embape 56p - Levandovski 79p/

Holandija - Austrija 2:3 (0:1)

/Gakpo 46, Depaj 78 - Malen 6ag, Pmid 59, Zabicer 80/



tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija FrancuskeFudbalska reprezentacija Poljske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara