Piksi sija pred Engleze: Ako povedemo, narediću da damo drugi gol! Što ih ne bismo napali?

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.06.24. | 18:32

„Bio je i Brazil favorit za osvajanje Mundijala, igrao prvi meč sa nama, a znamo kako je prošao; da vidimo kako će Engleksa proći“, istakao je selektor Srbije

(od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Nemačke)

Pre nekoliko dana zvanični fotograf FSS ovekovečio je Dragana Stojkovića kako šutira loptu tokom treninga na stadionu Rozenau. Na prvi pogled ništa neobično. Već na drugi, položaj tela i način na koji puca neodoljivo podseća na fotografiju staru 24 godine. Takođe dok je trajao EURO. Tad je bio najbolji igrač reprezenatacije Jugoslavije u pohodu ka eliminacionoj fazi, sad je selektor Srbije, spreman da povede državni tim ka uspehu.

Izabrane vesti

Još u Beogradu je naglasio da se nada četvrtfinalu, utisak je da bi nacija bila zadovoljna samo da se prođe grupa, za što bi u većini projekcija bila dovoljna četiri boda. Prvi korak ka tom cilju Piksi može da napravi već u nedeljnom okršaju sa Englezima.

„Neki igrači se nisu rodili kad smo poslednji put bili na Prvenstvu Evrope. Dugo smo čekali ovaj trenutak, zasluženo smo doveli Srbiju u krem evropskog fudbala. Na nama je da napravimo iskorak, a to znači da prođemo prvu fazu. Ljudima mogu da poručim da ćemo dati sve od sebe i da ćemo se boriti do kraja. Vidim na igračima da su sve zadatke ispunili bez pogovora. Svi su zdravi i jedva čekaju da pokažu talenat. Do poslednje šanse ćemo se boriti. Ljudi će moći da uživaju u našoj igri. Mi smo tim koji želi da pokaže talenat”, rekao je Stojković uoči treninga na stadionu Šalkea u Gelzenkirhenu, emitujući pozitivne signale.

Selektora raduje zdravstveni bilten, činjenica da sve fudbalere ima na raspolaganju. Potpuno drugačija slika nego pred Svetsko prvenstvo u Kataru.

„Tad smo imali slučaj da prvi meč igramo protiv Brazila, koji je bio favorit za osvajanje, a znamo kako je prošao. Sad je Engleska u tom statusu, pa da vidimo kako će proći. Moje raspoloženje je bolje, jer smo tad u Dohu vodili malu bolnicu“.

Dosta se minulih dana pričao o formaciji, rasporedu, odabiru igrača. Utisak je da je glavnokomandujući našeg tima odavno rešio nedoumice ko bi trebalo da počne uvodni duel Grupe C. Čak i one koja se tiče izbora špiceva, odnosno hoće li Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović početi meč.

„Što ih ne bismo napali, ne razumem? Biće otvorena utakmica. Poštujemo neke stvari, ali pre svega sebe. Učinićemo sve da meč privedemo kraju kako želimo bez obzira na igračku moć Engleske. Srbija sigurno neće biti tim koji će čekati i gledati kako rival igra. Postaraćemo se da mu stvorimo što više problema. Da ne kažem sto odsto, ali 99 odsto znam tim. Bilo bi loše da je suprotno. Momci budu istrčali i(li) ušli, a oni s klupe pokreću promene, ispoštovaće ono što smo dogovorili i analizirali. Tajni nema“.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Na istom talasu selektor je pričao i o sastavu Gereta Sautgejta.

„Kao što znam svoj, mogu da vam kažem i engleski i neću pogrešiti. Ostavićemo to Sautgejtu. Očekujem Englesku koja želi da bude šampion Evrope, ali ima jedan problem: sve što se priča mora da se pokaže na terenu. Možemo da kalkulišemo i prognoziramo, samo teren traži potvrdu. Znamo u kom sistemu će rival biti, koji će igrači krenuti. Nema iznenađenja. Pritom, ne zaboravljamo nas, mi moramo da budemo ekipa koja će da odradi posao“.

Jedno od pitanja Stojkoviću bilo je šta će raditi ako Orlovi povedu. U prepoznatljivom stilu je uzvratio:

„Naređenje će onda biti da postignemo drugi. Vrlo prosto. Sad su to malo šaljiva pitanja, ali ćemo videti kako se utakmica bude razvijala. Igranje sa Engleskom traži potpunu koncentraciju. Učinićemo sve da uđemo u šanse iz kojih može doći do egzekucije, ali ne zaboravite da se fudbal igra u dva pravca. Ovo je turnirski tip takmičenja, svaki gol, svaki bod i karton znače“.

Gordi albion vrvi od kvaliteta u svakoj liniji, ne zna se koji je pojedinac bolji.

„Nijednom selektoru nije lako da odabere ekipu, ali pogledajte kvalite, Sake, Fodena, Belingema, dok je Kejn odavno veliki igrač. Zamislite koliko je Engleska jaka ako su joj Rašford, Griliš i Sterling van tima. Što se Belingema tiče, bolje da ne igra“, našalio se Stojković, a onda pohvalio asa Reala. „Sjajan je momak, budući osvajač Zlatne lopte, impresivno je kako igra i šta pokazuje u dresu Madriđana. Naravno da moramo da mu suzimo polje delovanja, da mu ne dozvolimo da barata loptom. Potrebno je da u defanzivnom smislu budemo oprezni“.

Piksi ima iskustva i kao igrač i kao trener sa velikih takmičenja i to bi moglo da bude dragoceno za Srbiju.

„Ovaj turnir zahteva maksimalnu koncentraciju na svakoj utakmicu. Ne bih pravio razliku između prve, druge ili treće. Svaka je od izuzetne važnosti. Znamo da počinjemo protiv jednog od favorita za osvajanje, međutim, pripremili smo se najbolje što možemo i spremni smo za izazove. Sa trenerske strane smo uradili sve, igrači jedva čekaju i uveren sam da smo spremni“.

U zaključku je Dragan Stojković mirno odgovorio na blaki pokušaj provokacije engleskih medija koji insistiraju na utakmici visokog rizika i mogućim neredima u Gelzenkirhenu.

„Siguran sam da će meč biti prilika svim navijačima da uživaju. Ne vidim nikakav rizik. Fudbal omogućava ljudima da se raduju i siguran sam da će obe grupe biti srećne na stadionu“; dodao je selektor Srbije.


tagovi

Dragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara